Zoete haverruitjes met rozijnen

Het is grappig om te merken hoe populair havervlokken momenteel zijn. Wij aten ze vroeger thuis al, in allerlei heel verschillende gerechten. Ik heb het met de (haver-)paplepel ingegeven gekregen, om het zo maar te zeggen. Nu zijn er zelfs verschillende kookboeken over op de markt. Opeens is het een hype, omdat het een superfood zou zijn. Dat smaakt naar een rage…

haverkoekjes

De cupcake-rage is in elk geval niet aan mij besteed. Nu heel de wereld bakt op televisie is het rijkelijk versierde gebak geliefder dan ooit, heb ik van horen zeggen. Ik krijg al tandpijn als ik alleen maar kijk naar dat glazuur, de glitters en gekleurde fondant. Voor mij mag een taart er als een taart uitzien en hoeft het gebak niet te worden verstopt onder een dikke laag gekleurde suiker. Ik ben gewoon meer het type dat houdt van verse old-school koekjes.

HAVERKOEKJES MET ROZIJNEN

De basis van onderstaand recept kreeg ik jaren geleden van een vriendin. In de loop van de tijd heb ik het wat aangepast naar mijn eigen smaak – en naar die van mijn grote zus. Op speciaal verzoek van haar hierbij het recept van haverkoekjes met rozijnen.

Dat het haverruitjes zijn is vooral een praktisch gegeven: ik vind het te veel werk om er aparte koekjes van te vormen. Bijkomend voordeel is dat de koekjes redelijk smeuïg blijven, ook aan de randen, en dat is lekker 🙂

INGREDIËNTEN

voor een bakplaat koekjes

 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1  + 1/4 cup speltmeel
 • 3 cup fijne havervlokken + extra om mee te bestrooien
 • 1/2 cup ontgeurde kokosolie, gesmolten (ongeveer 60 g)
 • 1/2 cup olijfolie
 • 1/2 cup vloeibare zoetstof, bijvoorbeeld rijststroop
 • 1/4 cup coconut blossom sugar
 • 2 el gemalen lijnzaad, vermengd met 6 à 8 el warm water (= flex egg)
 • 1 cup rozijnen

WERKWIJZE

Meng de havervlokken, bloem, bakpoeder, kaneel en zout door elkaar in een kom.
Meng in een andere kom de kokosolie, rijststroop, kokosbloemsuiker, en de flexeggs 
Natte en droge ingrediënten samenvoegen en door elkaar roeren.

Voeg de rozijnen toe.

Kap het deeg op een bekleden ovenplaat en spreid het uit oven heel de plaat. Druk het stevig aan, bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel.
De laag mag ongeveer 1 cm dik zijn – bij een ovenplaat van 26 x 38 cm komt dit goed uit.

20 minuten bakken op 180 ˚C.
Snijd de plaatkoek in ruitjes ongeveer een kwartier nadat ze uit de oven is, in elk geval voor ze helemaal is afgekoeld. Zodra de koek koud is kan je de ruitjes zonder breken van de plaat losmaken.

haverkoekjes

Haverkoekjes met rozijnen zijn mijn lievelingskoekjes van dit moment. Met haver dus, zoals ik vroeger al at. En omdat het gebruik van havervlokken is ingebakken zal ik het waarschijnlijk nog heel lang blijven eten. Superfood lekker!

Wat zijn jouw lievelingskoekjes?

Comments

comments

One thought on “Zoete haverruitjes met rozijnen

 1. Mmm, deze zien er echt superlekker uit! Ga ik eens maken dit weekend 🙂

  Ik hou ook enorm van haver, gebruik het dikwijls in koekjes.

Comments are closed.