Zelfs zijn naam is mooi…

Namen verzinnen is één van de moeilijkste én belangrijkste zaken die komen kijken bij het in verwachting zijn. Inmiddels zijn we er al best bedreven in – oefening baart kunst en baby’s, maar juist daardoor is het ook extra lastig geworden. Er is immers al een bepaalde stijl, gaan we verder met vernoemen in de tweede naam of niet, willen de per se vermijden dat we dezelfde voorletters gebruiken of laten we het allemaal los? En daarnaast: je kent zoveel mensen aan wie je direct denkt als je een naam hoort… dat maakt het ook niet makkelijker. 

Felix

Blijkbaar houden wij van klassieke, tijdloze Vlaamse/ Nederlandse jongensnamen. De meisjesnaam (stiekem hier te lezen) is een heel ander verhaal, die valt compleet buiten de boot in deze trend. Zo wordt de uitzonderingspositie van de prinses in het gezin nog maar eens bevestigd.

JONGENSNAMEN

En toch.
Wie onze jongensnamen hoort zou er niet aan denken hoelang hierover is nagedacht. Ze staan immers allemaal in de top 100 van Vlaanderen 2015, dus zelfs als we blindelings hadden gekozen was de kans dat we in elk geval één van deze namen zouden hebben gebruikt 3% geweest. In Nederland zijn de namen iets minder populair, al krijgen we vaak te horen dat het “typisch Hollandse namen” zijn. Het zal iets met de nationaliteit te maken hebben zeker, maar de cijfers bewijzen dat we echt wel geïntegreerd zijn:

F = nr. 30 Vlaanderen, nr. 145 Nederland
K = nr. 91, nr. 242 in Nederland.
S = nr. 47 in Vlaanderen, nr. 106 in Nederland
(bronnen: Kind & Gezin en SVB)

Een harde eis van mij was dat de naam minimaal twee lettergrepen zou hebben, dat vind ik mooier in combinatie met de korte achternaam. Hoewel, Meneer V. heeft een naam met één lettergreep en dat klinkt ook wel krachtig als hij zich voorstelt.

De naam moet internationaal herkenbaar/ uitspreekbaar zijn, maar juist geen Engelse naam. Engelse namen zijn gewoon mijn smaak niet – al is S. daar ook best populair.  Internationaal uitspreekbaar is wel handig gezien de globalisering, en zelf heb ik een naam die absoluut niet handig is in andere talen. In Nederland trouwens ook niet, want 9 van de 10 mensen leggen daar de klemtoon op de verkeerde lettergreep. Hoe is het mogelijk, met maar twee lettergrepen…

Modenamen willen we eigenlijk vermijden, al hebben we wel allemaal populaire namen. Het zijn echter wel allemaal namen met een lange traditie, die terug te zien is in de geschiedenis. Een klassieke naam dus, zonder ouderwets te zijn. Of retro – want zo hip zijn we nu ook weer niet.

De overeenkomsten tussen de namen zijn duidelijk.

MET DE F. VAN ELIX

De naam betekent “vruchtbaar, gelukkig, gelukbrengend”.
Dat eerste is in elk geval zo waar als maar zijn kan, ons mannetje besloot geheel zelfstandig ons gezin te completeren. Gelukkig maar, want als de ratio de overhand had gehad was hij niet het geluksbrengertje van ons klavertje vier geweest. Althans, ik gun hem en ons gezin alle geluk met elkaar, na de moeilijke start en zwangerschap.

Wees welkom, lief ventje, nog meer liefde om te delen.

verklaring: 
Van Lat. felix `vruchtbaar, gelukkig, geluk brengend’. Vgl. Felicitas en Eutychus. In Romeinse tijd was Felix vaak de naam van slaven en vrijgelatenen (vgl. Fortunatus); daarna kwam hij reeds vroeg bij christenen voor. In het N.T. komt de naam Felix voor als die van de stadhouder in Cesarea, Hand. 23, 24. Heiligen: 1) Felicianus en Primus, Romeinse martelaars, volgens de legendarische passio tijdens Diocletianus; kerk. feestdag: 9 juni; 2) Felix en Adauctus, Romeinse martelaren, waarschijnlijk ook tijdens Diocletianus; kerk. feestdag: 30 aug.; 3) Paus Felix I, 269-274; kerk. feestdag: 20 mei; 4) Felix, derde bisschop van Metz (3e of 4e eeuw); kerk. feestdag: 21 febr.; 5) Felix van Nola, belijder, waarschijnlijk tijdens Decius, zeer vereerd in de oudheid; kerk. feestdag: 14 jan.; 6) Felix II paus van 483-492; kerk. feestdag: 25 febr.; 7) Felix, bisschop van Dunwich, `apostel’ van de Oostangelen (630), vermoedelijk Bourgondïer van geboorte; kerk. feestdag: 8 maart; 8) Felix en Regula, broer en zus, volgens een legende martelaars bij Zürich in 304, patroons van Zürich; kerk. feestdag: 11 sept. Zie ook Felicitas. In de middeleeuwen was de naam niet frequent, hoewel bij Mansion reeds een voorbeeld uit 745 wordt genoemd; Kortrijk 1300-50 (Debrabandere); Rijnland: Filex 10e/11e eeuw, Felix 1096. Het eerste voorbeeld in Holl. dateert van ca. 1600 (Van der Schaar). Zie ook Fortunatus.

(bron: Meertens Instituut)

Populariteit Felix

KEUZE

Vóór ik zwanger werd van F. was ik er van overtuigd dat áls ik nog eens zwanger zou zijn (wat helemaal niet in de planning lag) het een jongetje zou zijn die F. zou heten. Toen ik eenmaal zwanger was wist ik 100% zeker dat het een meisje zou zijn, tot de gynaecoloog mij het tegendeel bewees. Daar heb ik echt een paar weken aan moeten wennen, zo overtuigd als ik was van mijn eigen gevoel.

Je zou denken denken dat we dan toch onmiddellijk een naam paraat hadden voor ons kleine jongetje, maar nee, want het klopte niet met mijn oorspronkelijke idee dus moest er nieuwe naam komen. Maar bij gebrek aan inspiratie vielen toch weer alle puzzelstukjes in elkaar en voelde de naam F. opnieuw goed. En natuurlijk heb ik mijn zin gekregen, al “mocht” Meneer V. de tweede naam kiezen. Als dat niet loyaal is in zwangere toestand ?!

TWEEDE NAAM

Alle kinderen hebben een tweede naam bij ons. Ikzelf heb dat niet, en één naam vind ik soms toch wat weinig. In tegenstelling tot de eerste naam zijn de tweede namen niet gekozen op grond van smaak maar als vernoeming naar familie. Behalve die van K., dat is een uitzondering in de rij, maar toen was er nog niet zo’n duidelijke rij/trend als het nu blijkt te zijn… Het is nu zo, al had ik het achteraf bezien liever anders gehad. Zijn tweede naam komt van mijn tweede grote liefde, een soort platonische familie zeg maar.

Nu zijn alle namen “op”. Mocht ik ooit nog eens een geniale ingeving krijgen dan zal ik die graag cadeau doen aan alle naamzoekenden, want wij zullen enkel nog een naam nodig hebben als we een nieuwe kat gaan kopen. Onze Fiet is namelijk weggelopen, en we missen hem… De kinderen willen opnieuw een kat die op hem lijkt, een zwart-witte dus. Jammer dat de naam F. al vergeven is…

 

Hoe hebben jullie een naam gekozen? Puur op gevoel, of zitten er rationele elementen aan vast? 

3 comments on “Zelfs zijn naam is mooi…

  1. Ik vind de naam van M. net Nederlandstaliger klinken dan F. Zelf ben ik ook gezegend met een ij-klank op het eind, er is geen enkele andere taal waarin mensen die klank deftig kunnen uitspreken. I go by Catherine at the moment 😉
    Felix is een prachtige naam!
    trijnewijn onlangs geplaatst…Ierland, één jaarMy Profile

    1. M. is inderdaad het toppunt van Nederlands-heid, zowel in uitspraak als in frequentie dat de naam wordt gebruikt. Als meisjesnaam heb ik het in Vlaanderen nog nooit gehoord, als jongensnaam zelden. Maar er is niks klassieks, veelvoorkomend of traditioneels aan, in tegenstelling tot de jongensnamen – dat bedoelde ik 🙂
      En helaas dat de -ij zo moeilijk uitspreekbaar is, ik hou juist van die namen!

Comments are closed.