#WhoMadeMyClothes # mama

(Dit artikel had al gisteren online moeten komen, maar het liep wat vertraging op)
Exact 4 jaar geleden stortte in Bangladesh de gigantische textielfabriek Rana Plaza in, waarbij meer dan 1100 mensen de dood vonden en er ruim 2000 gewond raakten. Een ramp die een mijlpaal betekent in de modewereld, want sindsdien is het trend om op 24 april je kleding binnenstebuiten te dragen! … 

Vandaag is de start van de Fashion Revolution Week: een week waarin extra aandacht wordt besteed aan de wantoestanden die nog steeds bestaan in de kledingindustrie. Ondanks de verbeteringen die zijn beloofd naar aanleiding van de ramp. Geen revolutie, zoals gevraagd of geëist werd, maar een evolutie. Traag. Gestaag. Inefficiënt. Soms nauwelijks waarneembaar. Ver, heel ver verwijderd nog van het einddoel. Een veilige, goedbetaalde job is voor de miljoenen textielarbeidsters nog altijd een illusie.

BINNENSTE BUITEN

Bij de aankleden gebeurt het de kinderen zeer regelmatig dat ze hun truien/ shirts/ onderbroeken/ kousenbroeken achterstevoren aantrekken. Sokken zitten regelmatig binnenste buiten. Ondersteboven komt ook weleens voor, net zoals onderbroeken op hun hoofd en sokken aan de oren. Kwestie van overdrijven zodat ze niet hoeven toegeven ze eigenlijk een foutje hadden gemaakt bij het aankleden. Duidelijk mijn humor-gen geërfd dus!

Vandaag is het echter een statement om je kleding binnenste buiten te dragen en het label te laten zien. Show je etiket die vertelt van welk merk je kleding is – en daarmee ook waar en door wie het gemaakt is. Niet letterlijk, maar elk merk zou transparant moeten zijn over de omstandigheden waaronder een kledingstuk is gefabriceerd. “Zou moeten zijn” is iets heel anders dan “is”, maar in de regel duiden niet-transparante merken meestal niet op de meest idealistische omstandigheden. Eerlijke handel is immers een troef van bedrijven die ze graag willen uitspelen, tot greenwashing aan zelfs, dus als er weinig bekend is kan je je vraagtekens al wel zetten.

Vraagtekens die je echt niet zelf hoeft te stellen, want ik weet ook wel dat dat veel tijd en moeite zou kosten. Gelukkig zijn er instanties en mensen die dit wél uitzoeken. Doe er vooral je voordeel mee.

MERKEN-ANALYSE

De twee grote namen hierin zijn de Nederlandse doorlichtingsmechanisme Rankabrand en het Belgische informatie- en inspiratieplatform Close the Loop. Het zijn initiatieven die op een verschillende manier de duurzaamheid van kleding analyseren. Het is wel op z’n minst opmerkelijk te noemen dat de uitkomsten van de sites niet altijd hetzelfde zeggen. Ook worden er soms merken als slecht ‘beoordeeld’, die bijvoorbeeld wél verkocht worden in kledingwinkels met duurzame merken. Wat is dan waarheid? En moet je dan echt alles zelf uitzoeken?!

Ik weet dat er heel veel mensen zijn die bereid zouden zijn om meer fair fashion te kopen dan ze nu doen, maar dat ze niet weten wat/ hoe/ waar. Dat kan ik me heel goed voorstellen, want als zelfs vergelijkingssites het niet altijd met elkaar eens zijn, hoe kan jij als consument het dan weten?!

Deze tips voor fair fashion voor beginners helpt je in elk geval al op weg.

#WHOMADEMYCLOTHES

Door de vraag te stellen wie er letterlijk achter de naaimachine zit om jouw kledingstuk te maken, willen de bezielers van Fair Revolution Day de arbeidsters een gezicht geven. De arbeidsters zijn mensen die zwoegen op jouw trui, vest, jeans. Het zijn mensen, vrouwen, veelal twintigers. Het zijn mensen die voor een paar tientjes per maand ellenlange dagen doorbrengen in massale fabrieken of kleine sweatshops. Het zijn mensen die jouw kleding maken – laten we hen dan ook als mensen behandelen en hen veilige werkomstandigheden een eerlijk loon gunnen.

Na eindeloos bureaucratisch gepingel en politiek gelobby, is er eindelijk een akkoord bereikt waarin staat dat zulke rampen voortaan voorkomen moeten worden. 5000 mensen in een afgekeurd gebouw proppen is voortaan verboden, hoezee! Op papier toch. In werkelijkheid blijft het moeilijk te controleren wat de precieze omstandigheden in de fabrieken zijn, aangezien het een complexe hiërarchie is van managers, opzichters, directeuren en inspecteurs. Kledingmerken besteden werk uit aan een fabriek, die het weer uitbesteedt en uitbesteedt en uitbesteedt tot het overzicht volledig in de sloppenwijken is verdwenen.

VAN MAMA VOOR JOU

Het mooiste label is mijn eigen label. Of niet het mooiste, maar wel het eerlijkste. Het enige label waarbij ik 100% zeker ben van de werkomstandigheden. Van overwerkt zijn is in elk geval al geen sprake, want het is al jaren geleden dat ik nog eens de tijd voor had nam om te naaien. Lang leve de vele kinderen dan maar, want dit pakje dat ik naaide voor de oudste, wordt nu door de jongste gedragen.

Gelukkig heeft deze mama ook een mama. Een mama die heel veel breit voor de kinderen, van slofjes, tot pakken, van mutsen tot sjaals, van truien tot knielappen. Van mama’s mama voor jou. Fairtrade.

Welke waarheid vertellen de labels van jouw kleding?
Durf jij je kleding binnenstebuiten te dragen?
#WhoMadeYourClothes?

Comments

comments

One thought on “#WhoMadeMyClothes # mama

Comments are closed.