Wasbare zoogcompressen voor moedermelkplassen

Als ik de borstvoedingsperiode van de kinderen bij elkaar optel kom ik op 5 jaar en 9 maanden. Tot nu toe, want we willen nog lang niet stoppen. Dat ik borstvoedingsfanaat ben is geen geheim, al loop ik er meestal ook niet mee te koop. Ik vind vooral dat iedereen moet doen wat ze zelf wil, al is dat een minder vanzelfsprekende zin dan dat het lijkt… Maar: kies je voor borstvoeding, dan zou ik je vooral ook wasbare zoogcompressen aanraden. Veel comfortabeler, zero waste en in mijn geval van lekkende gieters borsten ook nog eens veel goedkoper. En wassen moet ik toch!

wasbare zoogcompressen

Een kleine nuancering: de wereld zal je er niet mee redden, door over te stappen van wegwerp naar wasbare zoogcompressen, maar alle beetjes helpen. En voor mama’s met net zo’n melkplas als ik regelmatig heb is het de moeite van de investering zeker waard.

ZOOGCOMPRESSEN

Voor de niet-mama’s onder jullie: zoogcompressen zijn pads die je in je bh stopt om te voorkomen dat je spontaan melk zou lekken op je kleding. Ja, borsten doen soms ongevraagd waar ze voor gemaakt zijn: melk geven. Borstcompressen absorberen die melk en houden je tepels en kleding droog. Dat laatste is vooral een esthetisch voordeel (al doet het mentaal ook wel wat met je als je onverhoopt toch melkvlekken hebt!), die droge tepels is een vereiste wil je geen borstontsteking oplopen. En geloof me: dat wil je niet.

Veruit de meeste vrouwen gebruiken wegwerp borstcompressen. Deze zijn bij elke supermarkt, drogist, apotheek of babywinkel verkrijgbaar. De pads absorberen heel goed, net zoals hun wegwerpzusjes – denk maar aan de reclames waarin pampers of maandverband volgegoten worden met vloeistof. Daar zit meteen ook het grote gevaar: eens ze vochtig zijn kunnen ze gaan broeien omdat het plastic verre van ademend is. Exit droge tepels. Daarnaast zijn meestal vrij groot en dik, waardoor je ze soms ziet zitten bij nauwsluitende kleding. De plakstrip aan de achterzijde houdt ze op hun plaats, en ik geef daarmee schoorvoetend toe dat dat beter werkt dan bij de meeste wasbare zoogcompressen.

Een mama- en milieuvriendelijk alternatief zijn wasbare zoogcompressen. Uiteraard.

WASBARE ZOOGCOMPRESSEN

Net zoals wasbare luiers heb je wasbare zoogcompressen ook in alle kleuren, vormen, maten en prijzen. Ook hier geldt: je kan het zo gek en zo kek maken als je zelf wil. De reguliere babywinkels verkopen ze zelfs, dus zó hippie-achtig is het niet eens. Er zijn alleen wel grote verschillen in comfort, gemak en prijs.

De katoenen compressen zijn de goedkoopste en het makkelijkst verkrijgbaar. Ze hebben van binnen een absorberende laag, die vocht opneemt en naar de lekvrije kern transporteert. Er zijn pads die volledig van katoen zijn, maar je hebt er ook met een lekvrije buitenkant.

Bamboe compressen worden milieuvriendelijker geteeld dan katoen en kunnen meer absorberen. Daarnaast voelen ze zachter aan dan katoen en zijn de compressen meestal dunner. Er is ‘gewone’ bamboe en bamboe badstof/ bamboe fleece, waarbij die laatste stof het meeste vocht kan opnemen.

Polyester fleece absorbeert snel en is luchtdoorlatend. Deze stof wordt voornamelijk in de kern van borstcompressen gebruikt.

Daarnaast zijn er ook nog compressen van wol en zijde. Allebei deze dierlijke stoffen zijn antibacterieel en dus heel geschikt voor vrouwen met heel gevoelige of kapotte tepels. Wol hoeft bovendien niet altijd gewassen te worden maar kunnen ook gewoon worden gedroogd.

wasbare zoogcompressen

GEBRUIK

Zelf gebruik ik al sinds mensenheugenis (= 9 jaar geleden) tweedehands bamboe compressen van Myllymuksut. Inmiddels draag ik ze niet meer standaard, maar vanwege mijn overvloedige melkproductie heb ik toch nog regelmatig last van stuwing. Oftewel: overstroming omdat ik meer produceer dan de baby wil drinken. Ik heb dan ook standaard een setje compressen in mijn tas zitten, voor het-geval-dat.

 • Verschoon wasbare zoogcompressen regelmatig, in elk geval zodra ze vochtig aanvoelen.
 • In verband met de absorberende lagen was je beter niet met een wasmiddel met enzymen. Sowieso kan je dit beter niet doen… Ook vloeibare wasverzachter kan ervoor zorgen dat de absorptie van de wasbare zoogcompressen afneemt. Wil je toch een wasverzachter gebruiken, giet dan een scheut azijn je wasverzachterbakje van de wasmachine.
 • Let goed op de wasvoorschriften. Dit kan per materiaal heel erg verschillen. Mijn compressen was ik altijd op 30 ˚C. In een wasnetje, want anders kunnen ze verstop raken!
 • 8 paar wasbare borstcompressen is geen overbodige luxe, afhankelijk van je lekdichtheid en het aantal wassen dat je doet.

Toen ik zwanger was van de oudste was er nog niet zoveel keus als er nu is. *voelt zich oud*. Ik weet niet of ik nu dezelfde zou kopen als die ik toen tweedehands heb gekocht, maar die vraag is dan ook niet aan de orde. Voor wie nog wel tot aankoop over wil gaan: o.a. hier vind je een mooie selectie eerlijke merken, maar er zijn veel meer (online) aanbieders.

In het geval van borstvoeding: zou het iets voor jou zijn, wasbare zoogcompressen?

Comments

comments

4 comments on “Wasbare zoogcompressen voor moedermelkplassen

 1. Had ik geweten dat ik zo lang zou voeden, ik had wel wasbare exemplaren gekocht. In feite zou ik nu nog kunnen omschakelen, maar ik weet niet of ik de investering nog wil maken. Wie weet geef ik binnen een maand geen borstvoeding meer, of komt er geen tweede, of wil ik bij een tweede geen borstvoeding meer geven…
  fieke onlangs geplaatst…Verbeelding Book Challenge 2017 | uitgelezen in maartMy Profile

 2. Ik had dezelfde borstkompressen. Ik denk in deze: onbekend is onbemind, want elke mama die eens wasbare zou proberen, zou de wegwerp nooit moeten hebben. Ik kreeg twee wegwerpdingen bij iets bij (ik weet niet meer bij wat, tepelzalf denk ik) helemaal in het begin en ik heb er zelfs maar 1 setje van gebruikt.
  Dus goed dat je er wat reclame voor maakt!
  Zelfde voor wasbaar kraamverband, vind ik trouwens. Al begrijp ik dat daar ietwat meer schroom voor is, maar bon. Toch ook veel aangenamer, ondanks het feit dat je ze moet wassen en welja, dat wel veel bloed is.
  Idem voor de lady cup of diva cup of hoe je ze ook noemt.
  Weet je: ik vind dat met alles wat ik koop en doe uit ecologische overwegingen: het blijkt uiteindelijk niet enkel beter voor het milieu, maar ook beter voor mezelf!
  Misschien moest daar ook wat meer aandacht voor zijn om mensen over de streep te trekken.

  1. Daar heb je absoluut een punt!
   Het is een win-win, situatie, met als bonus dat het vaak ook nog goedkoper is 🙂 Het is alleen vaak een stap om er aan te beginnen, om de investering te maken. En aangezien deze varianten vaak minder zichtbaar zijn in de koopwereld vraagt het al wat van mensen om zich zoiets aan te schaffen.

Comments are closed.