Wasbare billendoekjes

De milieuwinst die je boekt met het gebruik van een wasbaar doekje is wellicht niet fabuleus, maar elk wegwerp billendoekje/ snoetenpoetser/ “goedemorgen vochtige washandjes” (ja dat bestaat!)/ vochtige zakdoekjes adem vrij (ook dat bestaat!)/ vochtig toiletpapier dat je uitspaart is er toch weer één. Belangrijker dan de productie daarvan doen afnemen en de afvalberg verkleinen vind ik echter het vermijden van schadelijke stoffen op de babybilletjes. Of snoeten, lijfjes en neuzen.

cheeky wipes

Aangezien F. toch al bergen was produceert met de wasbare luiers, is het een kleine moeite om tegelijk de billendoekjes uit te wassen. Of is dat alleen maar meer werk voor een minimale winst?

WEGWERPDOEKJES

Wegwerpdoekjes zijn makkelijk in gebruik, en ze ruiken nostalgisch naar baby – of stinken enorm! Helaas bevatten ze o.a. allergenen, parabenen en bewaarmiddelen, die allergieën en andere medische kwaaltjes kunnen veroorzaken. Het is niet voor niks dat er weinig ecologische wegwerpdoekjes te vinden zijn.

Nu worden de doekjes natuurlijk ook alleen maar gebruikt voor vluchtig gebruik aan de buitenkant van je kindje, maar toch vind ik het geen fijn idee om vanalles op de huid van de babyman te smeren. Dat is niet alleen mijn idee, ook de minister van onderwijs Joëlle Milquet heeft de Waalse kleuterscholen geadviseerd geen vochtige doekjes meer te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat de doekjes op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de kinderen. Ook Kind en Gezin waarschuwt voor overmatig gebruik – wat overmatig dan ook mag inhouden. Het is in elk geval spraakmakend genoeg geweest om in september het VTM-nieuws te halen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CHEEKY WIPES

Er bestaan echter gesofisticeerde systemen om het gebruik van wasbare doekjes te vergemakkelijken, al kan je ook gewoon een washandje gebruiken. Ik heb echter the real stuff: Cheeky Wipes – een cadeau gekregen bij de geboorte van zus M. Toen waren er nog niet van die hippe kleuren te koop, dus ik heb gewoon witte doekjes. En roze.

Cheeky wipes

Het idee is even simpel als de uitvoering: je hebt een box met doekjes die je zelf vochtig maakt met water en een natuurlijke olie naar keuze. Zo heb je een voorraad lekker ruikende, vochtige doekjes klaarstaan bij je verzorgingskussen. Net zo makkelijk als wegwerpdoekjes, maar dan beter.

Is het doekje vies, dan gooi je het in het bijbehorende “dirty” box- eveneens gevuld met water en een paar druppeltjes olie. Deze box kan je zo leegkieperen in de wasmachine. Ik heb echter een (droge) luieremmer naast de commode staan waar ik ook de vieze doekjes ingooi. Ik gebruik dus enkel het systeem voor de propere doekjes.

BLIJE BILLEN

Zoals ik al zei, het is een heel uitgedokterd systeem, dat billendoekjesproces. Het kan ook veel simpeler met een nat washandje – je zou het zelfs “goeiemorgen vochtig washandje” kunnen noemen, als je het interessant wil maken. Maar ik hou van netjes afgewerkt, een propere box, van cadeautjes en van blije billen. Cheeky wipes, dus.

Milieuvriendelijk. Goedkoop. Goed voor je baby. Een mens zou van minder enthousiast worden!

Is het wat voor jullie, wasbare billendoekjes?

Comments

comments

One thought on “Wasbare billendoekjes

  1. Ik vind ze ook zó ideaal! Vanochtend stuitte ik weer eens op een lege box en pakte snel een kant en klaar doekje uit de la, ook nog een goedkope supermarktversie, vreselijk zó chemisch.

Comments are closed.