Wasbaar luieren

Een van de leukste dingen aan een baby zijn de luiers. Droge, propere, gekleurde, vrolijke luiers toch. Wij gebruiken namelijk wasbare exemplaren, en die zijn toch nét wat leuker om naar de kijken dan wegwerpluiers. Niet alleen omdat ik weet dat ze de afvalberg niet vergroten en we er inmiddels nauwelijks kosten aan hebben, maar vooral door alle hippe kleuren en dessins. Ik ben geen luier-expert, maar ik weet er wel het één en ander vanaf. Weliswaar enkel uit eigen ervaring, maar ik heb inmiddels al behoorlijk wat luiers ververst in mijn moederlijk bestaan.

Disana strikluier

Toen ik bijna 9 jaar geleden op onderzoek ging naar wasbare luiers, was er nog lang niet zoveel op de markt als nu (oef – ik voel me opeens stokoud!). Ik heb dan ook niet van die hippe prints als er tegenwoordig te koop zijn… Over het hoe en wat van verschillende luiersystemen in de moderne tijd ben ik dan ook niet helemaal up-to-date, maar in grote lijnen zal het wel op hetzelfde neerkomen als vroeger, in 2008.

MILIEUVRIENDELIJK

Er bestaan discussies of wasbare luiers werkelijk milieuvriendelijker zijn dan wegwerppampers. Stoffen exemplaren moeten immers ook geproduceerd worden, heel vaak gewassen én op een gegeven moment worden ze toch weggegooid. Tegenwoordig bestaan er in sommige gemeenten recyclageprogramma’s voor de wegwerpvariant. Wat is dan eigenlijk het beste?

Voor mij zijn dat wasbare luiers, zonder twijfel. Die van ons zijn bezig met de vierde ronde; en ze gaan weer 2 à 2,5 jaar gebruikt worden. Dat zijn heel wat wassen! Oftewel: heel wat uitgespaard afval!

Wegwerpluiers zijn een enorme belasting voor het milieu vanwege de productie, de chemische toevoegingen om altijd blije baby’s te hebben, transport, verpakkingen en vooral afvalverwerking. Ik wil daar zo min mogelijk aan bijdragen, al geef ik zonder schuldgevoel toe dat ik ook wegwerpluiers heb gebruik als we eens een dag weggaan.

2 SYSTEMEN WASBARE LUIERS

De oudste drie hebben tot volle tevredenheid Disana strikluiers en Happy Heiny’s gebruikt. Allez, tot volle tevredenheid van mij toch, de kinderen zorgden alleen dat de luier zelf vol geraakte.

De strikluiers gebruikte ik vanaf de kraamtijd t/m de kinderen ongeveer een half jaar waren. Het supergrote voordeel van deze luiers is dat ze perfect op maat te vouwen zijn en zodoende de ganse luiertijd meekunnen. Zowel pasgeborenen als peuters kunnen ze in perfecte pasvorm dragen. Het is enkel het overbroekje dat per maat vervangen hoeft te worden, maar dit is een relatief zeer kleine investering. Strikluiers zijn dan ook het goedkoopste systeem – op gevouwen tetradoeken na. Het is even oefenen hoe je ze omdoet, maar na een paar keer prutsen ben je er ook zo mee weg.

strikluier
Strikluier met inleggers
strikluier
Strikluier zoals deze wordt omgedaan
strikluier
Wolbroekje en overbroekje van pul

De reden dat ik op een gegeven moment toch overstapte naar een pocketluier is dat de kinderen beweeglijker werden en ze niet meer even goed stillagen bij het verschonen. Een pocketluier kan je pijlsnel verwisselen, en dat scheelde hier een hoop frustratie. Het veranderen van systeem heeft dus meer met mijn kinderen te maken dan met de gebruiksvriendelijkheid van de strikluiers.

Een pocketluier is een luier met een zakje waar je een inlegger in kan stoppen. Je kan om het even welke inlegger(s) in het zakje steken en de inlegger blijft goed zitten. Doordat de luier en de inlegger apart zijn, is de luier zelf dunner en droogt hij sneller.

Happy Heiny's
De luier met inleggers
Happy Heiny's
De luier voordat deze wordt omgedaan
Happy Heiny's
De luier dichtgevouwen

KOSTEN

Wasbare luiers zijn een investering, maar die verdien je met één kind al terug. Met vier is het de moeite helemaal waard! Je kan je aankoop zo gek en kek maken als je zelf wil, al dan niet tweedehands. Je bepaalt zelf hoeveel je er aan uit wilt geven.

De aanschafprijs van de luiers verschilt nogal naargelang welk systeem je kiest. Zo betaal je voor de strikluiers nog geen €4  per luier, terwijl de pocketluiers gemiddeld €12 per stuk kosten. Bij de strikluiers komt daar nog wel een wolbroekje of overbroekje van pul bij, plus absorberende inleggers. Wij gebruiken echter de inleggers van de pocketluier ook in de strikluier, dus daar hebben we geen extra aankoop voor hoeven doen. Alles bij elkaar is het echter toch een behoorlijke kost, maar daarna zijn je variabele kosten te verwaarlozen ten opzichte van het gebruik van wegwerpluiers.

Als extra gebruiken wij nog papieren inlegvelletjes in de luiers, om de eerste stoelgang op de vangen. Zijn de doekjes vies, dan gooien we ze weg, zijn ze enkel nat, dan worden ze mee gewassen en opnieuw gebruikt. Bij de strikluiers gebruiken we hiervoor goedkope wegwerp billendoekjes (wassen voor het eerste gebruik!), de pocketluiers worden aangevuld met deze inlegvliesjes. De reden van de verschillende doekjes is de maat ervan – en dus met de maat van de luiers en de billen van je baby.

Uiteraard komen daar de kosten van het wassen nog bij. Ik draai ongeveer 3 luierwassen per week, aangevuld met nog wat goed dat ik toch moet wassen. Een 60˚-was draaien kost ongeveer €0,87 volgens het Nibud, inclusief wasmiddel en afschrijving van de machine. Extra wasproducten heb je niet nodig, en drogen gaat vanzelf aan de waslijn.

Eens je dus de investering hebt gemaakt heb je nauwelijks meer kosten aan de luiers. Dit in tegenstelling tot de aanschaf van wegwerpluiers, de vuilniszakken en de prijs van een eventueel schuldgevoel – of niet natuurlijk, maar dat is wat voor mij doorslaggevend is geweest voor mijn keuze…

WERKWIJZE

Is wasbaar luieren niet heel veel werk?

Mwah, dat valt wel mee vind ik. Het hangt er ook vanaf welk systeem je gebruikt. Zo zijn de strikluiers iets meer werk om om te doen dan de pocketluier, maar ook hier krijg je snel genoeg handigheid in. Het extra werk zit hem vooral in het wassen. Of niet in het wassen zelf, want dat doet de wasmachine, maar in het ophangen en plooien van de luiers.

Is het geen super vies werk?

Nee. Ik raak de echt vieze gedeelten van een luier toch niet aan met mijn handen.

Bij de strikluiers verwijder je het overbroekje, wat als het goed is droog is aan de buitenkant. De hele luier is wel nat, maar die kan je zonder uitspoelen in een waszak doen. Een waszak hangen in de luieremmer naast de commode maakt het aanraken helemaal overbodig, maar zo’n gesofisticeerd systeem heb ik niet.
Als een inlegvelletje vies is gooi je het weg (de uitgewassen billendoekjes bij het restafval, de papieren inleggers mogen bij het gft), en anders kunnen ze mee worden gewassen voor een volgend gebruik. De inleggers gaan los in de wasmachine, de luiers in een waszak in verband met het in de knoop geraken van de lange linten.

Bij de pocketluiers gooi je het inlegvelletje eveneens in de wasemmer of in de gft-bak, afhankelijk van de inhoud. Door dit inlegvelletje is de luier zelf nauwelijks vies (als je geluk hebt toch), waardoor deze ook niet uitgespoeld hoeft te worden. De inleggers gaan los in de wasmachine, de luiers in een waszak in verband met het aan elkaar kleven van de velcro sluiting.

Na het verschonen was ik gewoon mijn handen, maar dat lijkt me sowieso een goede gewoonte.

Hoe moeten ze worden gewassen?

Wij hebben 20 strikluiers en 18 all-in-ones. De systemen worden niet tegelijk gebruikt, dus we doen 2 à 3 dagen met de voorraad. Dan is het weer tijd om te wassen, zodat de luiers op tijd droog zijn vóór de propere op zijn. Ik was op 60 graden, met een wasmiddel zonder parabenen, enzymen en zonder wasverzachter (maar dat gebruik ik toch nooit). Wasmiddelen met parabenen en/of bleekmiddelen tasten het waterdichte buitenlaagje van de pocketluiers aan, en verkorten daardoor de levensduur van een luier.

Na een tijd gebruikt te zijn geweest kan het zijn dat het pullaagje toch wat begint door te lekken. In dat geval kan het helpen om de luiers te strippen. Dit klinkt sexy-er dan het is, want het houdt in dat je de luiers éénmalig wast met een heel klein beetje afwasmiddel.

Hoe snel drogen de luiers?

Drogen gebeurt aan de waslijn, maar aangezien zowel de strikluiers als de pocketluiers helemaal uit elkaar kunnen zijn ze vrij snel droog. Bij het opplooien doe ik de inleggers + bamboe velletje er al weer in, zodat de luiers helemaal klaar zijn voor gebruik. Binnen 24 uur liggen de gewassen luiers al terug geplooid in de commode.

Vinden baby’s zo’n dikke luier niet vervelend?|

Eh, ik denk het niet. Ze voelen wel wanneer ze nat zijn, in tegenstelling tot de luiers van de reclame, maar dat zou als voordeel hebben dat ze sneller zindelijk zijn omdat ze letterlijk kunnen voelen wanneer ze hebben geplast. Hier gaat die theorie niet helemaal op, alleen M. was zindelijk voor haar 2 jaar. Wel een duidelijk merkbaar voordeel voor baby en vooral ouders is dat de vloeibare borstvoedingsontlasting minder makkelijk over heel de rug kan stromen dan bij een wegwerpluier: bij een wasbaar exemplaar is de pasvorm veel beter waardoor er minder lekkages ontstaan. Bovendien is de kans op luieruitslag kleiner doordat een baby niet altijd is blootgesteld aan een broeierige, chemische substantie.

Heel veel meer informatie over wasbare luiers kan je hier vinden.

MANNEN

Waarom zouden mannen geen wasbare luiers kunnen verschonen?! Dit is namelijk een veelvoorkomende reactie die ik om me heen hoor: ‘mijn man wil dat niet’. Wel, mijn man ook niet. Althans, ik kan me niet herinneren dat ik er met hem over heb gesproken voor de aanschaf, en toen ze er eenmaal waren (de kinderen en de luiers) dealde hij er mee. Dat wil zeggen: bij een natte of vieze luier verwijdert hij deze vakkundig, maar vervangt het door een wegwerp-exemplaar. Ook goed.

Nu is het zo dat ik in de praktijk 9/10 luiers verschoon, dus dan kan ik kiezen wat ik wil gebruiken. Aan meneer V. dus ook de keuze als hij een keer een luier ververst. Ik ben allang blij dat hij de wasbare luiers in de luieremmer wil gooien en daar niet vies van is! Het wassen, ophangen en plooien tenslotte is weer volledig mijn werk.

Ik vind dus dat ik meer te zeggen heb over de luiers aangezien ik 95% van het “werk” daarin heb. Maar goed, ik ben dan ook niet zo geëmancipeerd, behalve dan dat ik wel meestal mijn mening doordrijf.

 

Zou het wat voor jou zijn, wasbare luiers gebruiken?

 

 

 

Comments

comments

7 comments on “Wasbaar luieren

 1. Yep, onze 2 koters lopen ook in wasbare luiers met vrolijke kleurtjes! Bij de eerste was ik koppig en kwam er geen enkele wegwerpluier om haar poep, met de tweede ben ik iets luier ☺️.
  Resaarcle onlangs geplaatst…Druilerige dagenMy Profile

  1. Zo gaat het hier ook>
   Ik heb er best wat moeite mee dat ik nu heel de week wegwerpluiers gebruik nu we op vakantie zijn, maar elke paar dagen ene luierwas doen is hier echt niet zo eenvoudig…

 2. Ik ben groot fan van wasbare luiers 🙂
  Ik wordt super vrolijk van de leuke printjes of kleurtjes, en ik vind het een fijn idee dat ze beter zijn voor het mileu en mijn beurs.
  Ik heb alleen nog niet het ideale system gevonden voor ’s nachts en een incidentele peuter plas. Dus daarvoor gebruik ik nog wel eens wegwerp (om vervolgens ’s ochtend te constateren dat hij nog droog is). Ik vind het bijna jammer dat ons wasbare luier avontuur er al weer bijna op zit. Overdag draagt hij al geen luiers meer en soms mis ik die vrolijke printjes best wel (al hebben we ook leuke onderbroekjes 😀 ).

 3. Toen ik de laatste keer zwanger was heb ik me er wel even in verdiept en ik zou het ook graag doen. Alleen ze zijn hier voor eenmalig gebruik want we zijn nu echt bezig voor het laatste kindje. Ik meot dus echt gaan kijken of het voor mij nog waard is om te gaan doen.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Get the look: Herfst 2016My Profile

  1. Je zou eventueel tweedehands kunnen kopen of na eigen gebruiken weer kunnen verkopen.
   Maar zelfs als je dat niet zou doen, denk ik dat het zeker de moeite waard is. Helemaal als je kiest voor een systeem dat niet maatgehouden is, zoals strikluiers, kan je er heel de luiertijd mee doen. Strikluiers zijn echt het proberen waard, en mocht het systeem niks voor jullie zijn dan heb je ook geen enorme kost gemaakt.
   Spannend, zo bezig voor een laatste kindje, veel geluk!

Comments are closed.