Verjaardagsbrief aan de 5-jarige K.

Lieve, liefste K.

Eindelijk, eindelijk ben je 5 jaar geworden! Al een paar maanden na je vorige verjaardag beweerde je dat je 4,5 was, iets héél anders dan 4 jaar. Maar nu ben je eindelijk, eindelijk 5.

bruiloft-g-b2-3213

 

Toen je 4 werd had je grootste plannen voor je nieuwe levensjaar:
Grote jongens van 4 dragen geen sjaal.
Grote jongens van 4 fietsen zonder zijwieltjes.
Grote jongens van 4 dragen geen kleding meer van voorgaand jaar want die is voor jongens van 3.
Grote jongens van 4 dragen geen luier meer ’s nachts.

Dit zijn maar een paar van je voornemens die ik toen heb opgeschreven in je verjaardagsbrief, maar het zijn in elk geval de doelstellingen die je hebt gehaald. Zelfs het “geen sjaal dragen” heb je toch vrij consequent volgehouden deze winter. Of winter, eigenlijk was daar nauwelijks sprake van afgelopen maanden. Helaas voor jou, want jij hebt in je hoofd dat je wil skiën, later, als je nóg groter bent.

Ik weet niet of al je verwachtingen over 4 jaar zijn ingelost, maar volgens heb heb je met volle teugen genoten – en alle andere emoties vol overgave ervaren. Je bent koppig, maar tegelijk enorm gevoelig. je kan er enorm mee zitten als er iets is met iemand en je vindt al snel iemand zielig. Bijzonder is hoe je hier op de meest onverwachte momenten op terugkomt om je zorgen uit te drukken, je gemis te delen of je sympathie te betuigen.

bruiloft-g-b2-3216

Op school heb je het erg naar je zin. Met je beste vriend C. durf je al eens kattenkwaad uit te halen en samen vormen jullie een onoverwinnelijk team. Je verbale communicatie wordt er helaas niet door getriggerd, want jullie begrijpen elkaar zonder woorden. En die woorden, dat probleem is nog niet helemaal opgelost… Je bent net gestopt met de logo, na 1,5 jaar lang intensief te hebben geoefend is het nu aan jou om alles wat je hebt geleerd te verwerken en hopelijk om te zetten naar een uitspraak die voor iedereen verstaanbaar is. Het lijkt alsof je er zelf niet zoveel last van hebt dat er niet altijd wordt gesnapt wat je zegt, al voel je je vaak wel onbegrepen.

In bepaalde opzichten ben je dan ook een echt sandwichkind – tussen een dominante broer voor wie je moet buigen en een schattig zusje die iedereen om haar vinger windt. Als middelste is het daardoor soms erg zoeken naar je eigen rol en plaats in het gezin. Ook op school ben je een “middelgrootje” in de gemengde leeftijdsgroepen die jullie hebben. Enerzijds ben je al (op eigen verzoek!) bezig met schrijven en sommen maken, maar van de andere kant slaap je nog wel samen met je zusje in bed en geniet je volop van spelen met haar peuterspeelgoed. Als S. niet kijkt tenminste… want zodra hij in beeld is lijkt het alsof je jezelf wil bewijzen tegenover hem en wil je net zo stoer en groot zijn.

Je koppige karakter zorgt nog weleens voor frustratie in je omgeving. Jij bent zó jezelf dat dat bewonderenswaardige is, maar soms ook erg onhandig. Je gaat volkomen je eigen gang en speelt stiekem het liefst alleen, zodat je met niemand rekening hoeft te houden. Als het verhaal op school je niet boeit ga je demonstratief met je rug naar de juf zitten om niet te hoeven luisteren. Niet om expres dwars te willen liggen, maar als jij geen zin hebt om te luisteren en ze vertelt gewoon door is er niemand die jou kan dwingen om het toch in je op te nemen. Je kiest zelf wel wat je wil horen/zien/doen/spelen/eten.

Ja, eten. Dat is nog steeds één van je lievelingshobby’s. Je bent overal nieuwsgierig naar, wil graag proeven, je geniet van nieuwe dingen en bent dol op olijven, rijstpap, zelfgemaakte pizza en brood met olijfolie. Gelukkig mag je af en toe bij mijn broer en zijn Italiaanse vrouw gaan logeren, waar jij je culinaire hart volledig kan ophalen.

bruiloft-g-b2-3219

Je kijkt er nu enorm hard naar uit om 5 jaar te zijn, nóg een keer grote broer te worden en een eigen kamer te krijgen. En dat enkel nog maar de dingen die de komende maanden staan te gebeuren. Ik ben benieuwd naar de rest van het jaar. Veel plezier!

(geen dikke verjaardagskus, want daar houd je niet van), mama

 

Foto’s: Kaat Stieber

3 comments on “Verjaardagsbrief aan de 5-jarige K.

Comments are closed.