Verjaardagsbrief aan de 6-jarige K.

Lieve, liefste K.

Sinterklaas was nog niet koud vertrokken of je vroeg al om een aftelkalender voor je verjaardag. Ik heb het kunnen rekken tot 79 nachtjes slapen vóór De Grote Dag. Vandaag.

Zes! Vanaf nu is je tweede hand erbij nodig om je leeftijd aan te duiden.
Zes! Vanaf nu begint de rest van je leven.
Zes! Wat heb je er naar uitgekeken.

Het is altijd gevaarlijk als de verwachtingen zo hoog liggen. Voor jou vooral – al was je je niet bewust van het enorme risico wat je nam door te hopen en rekenen op bergen cadeaus, feestgedruis en gelukkigheid. Je zadelde mij daardoor ook op met feeststress, want ik wist al lang dat ik niet al je dromen zou kunnen waarmaken.

Dat uiteindelijk je gedachte dromen toch niet per se je dromen blijken te zijn, bewijst wel dat je ook heel gelukkig bent met alle dingen die ik wel heb kunnen realiseren voor je verjaardag. Soms is compleet omdenken lonender dan half aan een wens kunnen voldoen. Gelukkig ken ik je goed genoeg om te weten waar je gelukkig van wordt. Zes jaar K., zes jaar.

Je verjaardag is de bekroning van wat een mooi jaar is geweest.
Nogmaals grote broer worden, dat was toch wel het hoogtepunt. ‘Een broertje die F. heet, dat is precies wat ik wou!’ reageerde je heel enthousiast aan de telefoon toen papa belde om te vertellen dat de baby was geboren. Oef, al een geluk dat die verwachting in elk geval is ingelost!

Het andere grote geluk van afgelopen jaar is dat je nu oudste kleuter bent. Echt de oudste van de klas (al vind ik dat nog altijd apart voor een kind geboren in april). 2 September verheugde je je al dat je komend schooljaar naar het eerste leerjaar mag gaan, maar eerst dus oudste kleuter. Verantwoordelijkheid. Voorbeeld. Extra turnen. Vingerhaken. Weven. Vlechten. Springtouwen. Hulpje van juf, grote broer van zusje M. die ook in je klas zit. En vooral: allerbeste vriend van C.

Jullie samen zijn zó leuk (en druk voor de juf, dat ook). Jullie zijn elkaars maatjes, praten continu over elkaar thuis, willen altijd samen spelen, vergelijken je constant met de ander. Je bent zoveel met hem bezig dat S. al verontwaardigd opmerkte of je soms verliefd bent op C.! Jullie zijn vrienden, échte vrienden, en daarmee heb je je belangrijkste cadeau in het leven al bereikt.

Thuis is het minder vanzelfsprekend met wie je kan spelen. Grootste broer S. is je vriend en vijand tegelijk. Dat klinkt normaal voor broertjes, maar in dit geval is het vaak geen wisselwerking tussen jullie twee maar één dominante die de verhoudingen voor het moment bepaalt. Het is knap om te zien hoe je daar mee omgaat, lieve K., maar misschien incasseer je wel teveel. Jongens van 5, pardon 6, mogen ook van zich afslaan. Doe het alleen niet te hard, alsjeblieft.

Voor je met je zusje gaat spelen moet je je altijd over een drempel zetten, want eigenlijk vind je haar stom. Wil je haar stom vinden, want stiekem kunnen jullie heel veel plezier hebben samen. Net als met je grote broer, want ook met hem kan je het bij momenten super super goed vinden. Lego is daar een grote speler in: een katalysator van plezier én ruzie.

Lego is nog altijd je grootste passie, een verslaving bijna, je alles. Verder hou van fietsen, sporten, in de tuin werken, boeken, verhalen, het liedje van de apenkooi, luisterboeken, bij oma logeren, spelen, treinen, Ninjago, puzzelen, Stap-op, skeletten, helpen, steppen, mijn grote broer. Van zwemles hou je niet altijd, maar je bent wel super trots op je behaalde brevetten. En terecht, want ik zie je er wekelijks voor zwoegen.

Rijstpap, olijven, aspergesoep, tomaatjes, druiven, appel, bananen, zure snoepjes, hagelslag, rozijnen, frietjes, croques, wafels, spaghettisaus, pizza, komkommer, frambozen, lasagne, risottorijst, aardappeltjes uit de oven, paprikachips, en … vissticks.

Het was een mooi jaar, lieve jongen, we hebben veel gedaan en je bent letterlijk veel gegroeid. Wég kleuterbuik en stevigheid, welkom lange benen en lengte. Dag aan je melktanden, kom maar door met de grotemensentanden. Niet langer wil je schattig zijn, stoer is het nieuwe lief.
Zes.

Samen met jou kijk ik uit naar het nieuwe verjaardagsjaar, met het eerste leerjaar, als grote ijkpunt in het verschiet. Verheug je er niet te hard op K., ik wil geen aftelkalender beginnen. Geniet ook van de dingen in het nu. Te beginnen met vandaag.

Geen dikke verjaardagskus, want daar hou je niet van,

mama

Comments

comments

3 comments on “Verjaardagsbrief aan de 6-jarige K.

Comments are closed.