Verjaardagsbrief aan de 1-jarige F.

Lieve liefste babyman F.

Als je kon praten, zou je me vast verwijten dat je geen baby meer bent, je bent één! Je kan kruipen als een raket, trapklimmen als een berggeit, eten als een beer, loeien als een sirene, je hebt 10 tanden en 1 kies, je weegt 9,5 kilo en bent 77 cm. Wat nou baby, pffffff…

Het is het lot van de jongste om voor eeuwig en altijd de baby te blijven, lieve kleine F. Je bent zo sterk als een stier, maar tegelijk soms een bang vogeltje die onder mama’s vleugels wil kruipen (mijn wiebelende kippenarmen zijn er speciaal voor jou, lief kleintje!). Je eet alsof je een bodemloze maag hebt, maar stiekem vind je mama’s melk toch het allerlekkerste. Je gaat graag de wereld alleen verkennen, maar slapen doe je alleen dicht tegen mij aan. Je flirt met iedereen die je schattig vindt (iedereen dus), maar als de mensen te lang naar je kijken kan alleen mama je nog troosten.

verjaardagsbrief

Je grootste broer is je grootste fan: hij adoreert ‘de mooie man’, hij knuffelt je, tilt je op, draagt je rond, speelt met je, helpt je met je loopwagen, legt uit hoe de wereld in elkaar zit en vindt het walgelijk hoe je eet. Je grote broer is je kameraad, je grote zus je hulpmama. Zij zorgt voor je, zingt eindeloos liedjes, legt trouw propere luiers klaar, let ook daadwerkelijk op als ik dat vraag en is zo fier als een gieter als we samen gaan wandelen met ‘onze kinderen in de wagen’.

Het leven lijkt je toe te lachen, driedubbele geluksbaby. Je bent er echt, zoals je er al vanaf dag één bent. Toen spreekwoordelijk met beide benen stevig op de grond – nu ook letterlijk. Je bent er, als een kindje in plaats van een baby (vergeef me mijn foutieve benoeming). Je bent er en je staat in je kracht. De wereld kan nog wat van jou verwachten – zoals jij ook grote verwachten van de wereld lijkt te hebben.

Je bent een makkelijke vierde, maar tegelijk laat je absoluut niet over je heenlopen. Je weet heel duidelijk wat je wil, en wat niet. Je kan uitstekend kenbaar maken als het je niet aanstaat: dan gaat de sirene aan, het brandalarm, de stoomfluit. Het doet ons pijn aan de oren, maar jij gilt tot je je zin hebt. Grootste broer S. adviseerde je al dat je wel bij de vrijwillige brandweer zou kunnen gaan werken als geluidsman.

Wie weet kleine speelman, wat jij later zal worden. Nog méér worden bedoel ik, want je bent al jezelf. Hou dat vol kleintje, al zit de wereld niet altijd te wachten op mensen met een sterke persoonlijkheid. Jij ben vanaf het moment dat je geboren werd zó geland op aarde en staat mentaal zó sterk op je benen; jij hoeft niets meer te worden – alleen te blijven.

Voorlopig ben je nog vooral één, en dat is voor de komende maanden genoeg om te zijn. Geniet van elke dag engeltje, zoals wij welke dag van jou mogen genieten.

Dikke verjaardagskus, mama

Comments

comments

8 comments on “Verjaardagsbrief aan de 1-jarige F.

Comments are closed.