Verjaardagsbrief aan de 4-jarige M.

Lieve liefste verjaardagsprinses,

Vier!
Vier de vierde verjaardag van onze nummer 3: de enige prinses, het enige meisje, de enige rode krullebol, het enige moedertje, de enige 4-jarige.

12 Maart vier jaar woedde er een sneeuwstorm. IJskoud. Spekglad.
Vandaag was een prachtige zonovergoten lentedag waarop we zonder jas buiten konden fietsen. Er kan in vier jaar tijd veel veranderen…

Ook afgelopen jaar was een jaar waarin je enorm bent gegroeid. Van peuter kleuter werd.
Je zit nu bij grote broer K. in de klas, maar bent daar geëvolueerd van ‘zusje-van’ tot een eigen persoontje. Je hebt je eigen vriendinnen, je joelt en sjanst met de jongens, de aanbidt je juf en moedert over de kleintjes.

Ja F. Je kleine babybroertje die je grote zus heeft gemaakt. Je broertje waar je zoveel van houdt, wie je knuffelt, verzorgt, voor wie je eindeloos liedjes zingt, boekjes voorleest en zijn weggegooide speelgoed opraapt. Je broertje voor wie je trouw de luiers klaarlegt zodat ik dat niet hoef te doen terwijl jij op school bent.

Want hoe graag je ook speelt, je helpt misschien nóg wel liever. Snijden in de keuken. Appelmoes koken. Opruimen. Wasknijpers aangeven. Op het knopje van het koffiezetapparaat drukken. Boodschappen doen. Vegen. Soppen. Bedden opdekken. Kleding uitzoeken. Afwassen. En F. verschonen, dat vooral.

Als enige meisje tussen de jongens ben je een echte rouwdouwer geworden, die net zo enthousiast mee Star Wars en Ninjago speelt. Tikkertje. Wedstrijden lopen. De blote-billendans dansen.

Tegelijk ben je ook een echt meisje-meisje. Je lievelingskleur is dan wel zwart (nageaapt van je grootste broer) maar roze en regenboog zijn je tweede favoriete kleuren. Prulletjes. Dingetjes. Speldjes. Kettingen. Armbanden. Bloemen. Kleren. Schoenen. Handtassen. Je knutselt graag en rijgt en strijkt kralen. Tekenen vind je nog lastig, maar je houdt wel van stickeren. Het liefst luister je 10 naar hetzelfde verhaal:

De gele ballon, Bij Kiki thuis, Nijntje, Wij gaan op berenjacht, Marieke’s geheim, Jij bent de liefste, Het vogeltje dat te ver vloog, Max en de Maximonsters, De leeuw en het vogeltje, Kikker, Floddertje, De koekjes van Felicia, Woeste Willem, …

Aan je kleding kan ik zien dat je heel veel gegroeid bent. 104 cm. Je bolle peuterbuik is een platte kleuterbuik geworden. Bijna 17 kg.  Je haar is niet langer van het kaliber babyhaar maar lijkt al meer op dat van Pippi Langkous. Lief klein Nijntjemarijntje is niet langer ons kleinste kleintje.

Geniet van je nieuwe levensjaar prinses, blijf het hele jaar vieren.

Dikke verjaardagsknuffel,

mama

Comments

comments

11 comments on “Verjaardagsbrief aan de 4-jarige M.

  1. Nog gefeliciteerd! Wat een ontzettend lieve traditie, zo’n verjaardagsbrief aan je kids. Dat is pas leuk voor later!

    1. Ik ben heel slecht in het bijhouden van ontwikkelingen, leuke uitspraken en dat soort zaken, maar één keer per jaar een overzicht lukt me nog wel. Ik vind het zelf ook een feest om te schrijven.

    1. Mooi he, en eigenlijk heeft ze groot gelijk. Er zijn ook zoveel dingen regenboog, dat zou best een aparte kleurencombinatie worden genoemd.

Comments are closed.