Tips voor verantwoorde kerstkaarten

Al jaren heb ik haat-liefde verhouding met kerstkaarten: enerzijds vind ik het nogal onnozel om dure kerstkaarten te sturen met voorgedrukt Merry Christmas and Happy New Year erop, enkel ondertekend met de namen van de afzender(-s). Van de andere kant: als ik met kerst al niet de moeite doe om een kaartje te sturen, wanneer dan nog wel?! Want hoe moeilijk ik ook doe met sturen, ik word ontzettend blij van elke kaart die door onze brievenbus valt. Ik hou van snail mail, maar tegelijk ook van bossen die niet gekapt hoeven worden om al die kaarten te produceren… Bestaan er ook ecologisch of sociaal verantwoorde kerstkaarten?

www.fabuleuz.com

Voor iedereen die ook kerstkaarttwijfels heeft: er zijn genoeg verantwoorde alternatieven voor de traditionele kerstkaarten. Ecologisch verantwoorde kerstkaarten zijn het beste, maar de mooiste kerstkaarten zijn die kaarten die van vrienden komen, in welke vorm, taal of medium dan ook <3

Bij mijn innerlijke belangenconflict kerstkaarten versus kerstbossen hebben de kaarten het gewonnen van de bossen, hoewel…?  Hoe je trouw kan blijven aan jezelf bij het overbrengen van wensen voor anderen: denk eens aan verantwoorde kerstkaarten. Ik beloof: dit wordt mijn laatste duurzame dilemma van het jaar!

 • NIET

De simpelste oplossing is om geen kaarten te sturen. Zo hoef je niet na te denken wie je wat stuurt, welke tekst je erop zet of hoe je kaart eruit ziet. Als je het niet doet, doe je ook niks fout. Ik heb deze strategie jarenlang gebruikt, al voelde ik bij elke ontvangen papieren kaart toch een klein beetje schuld dat ik de afzender niks liet weten. Wel gratis en ecologisch zeer verantwoord, dus zo gek is het niet.

 • DIGITAAL

Bijna net zo makkelijk als geen kaarten sturen, maar dan dus wel.
Door via mail, WhatsApp, Facebook of wat voor sociaal een berichtje te sturen naar familie, vrienden en kennissen kan je hen pijlsnel, gratis én milieubewust laten weten dat je aan hen denkt. Klinkt als de beste optie, en dat zou het ook zijn als zo’n berichtje niet heel snel weer vergeten is. Ik lees het, en vergeet het weer direct, in tegenstelling tot een fysieke kaart die ik veel bewuster ontvang. Ik ben gewoon niet zo modern, dat zal het zijn, want in theorie is dit een ideale aanpak.

 • GERECYCLEERD

Het is bijna gênant, maar ik ben dus zo iemand die dubbele kaarten doorknipt en de onbeschreven kant hergebruikt door deze opnieuw te versturen. Het is het toppunt van pinnigheid, maar zo recycleren is altijd goed, groen en goedkoop. Ik hoop alleen telkens dat ik mensen niet per ongeluk hun eigen kerstkaart van 2015 weer terug stuur…

Een tweede optie is om eens bij de kringloop te kijken. Hier in de buurt liggen nu bakken vol kerstkaarten voor een prikkie te koop. Ik vond er zelfs kaarten van het faire merk Froy & Dind. Driedubbele winst dus met deze tweedehands, eerlijke aankoop bij een non-profit organisatie.

 • ZELFGEMAAKT

Ik hou van zelfgemaakte kerstkaarten! Alle lof voor iedereen die daar de tijd en energie voor heeft, maar ik heb er dit jaar geen puf voor. Vorige jaren trouwens ook niet, en de komende jaren denk ik ook niet… Maar hoeveel of hoe weinig knutseltalent je ook hebt of veinst te hebben, alle kaarten waar nét dat extra beetje aandacht aan is gespendeerd koester ik.

Mocht het je nu ontbreken aan talent, zin, tijd of inspiratie om te kaart zelf te maken: zelfgeschreven tekst scoort ook hoge ogen bij mij.

 • ZELFGEMAAKT DOOR EEN ANDER

Als ik niks meer te recycleren heb, dan is zelfgemaakt-door-een-ander mijn lievelingscategorie. Net zoals ik hou van zelfgemaakte kerstkaarten, hou ik ook heel veel van zelfstandige ontwerpers die hun eigen producten verkopen. Etsy staat er vol mee, DaWanda ook, maar ik vond mijn allerlievelingste kaarten op de kerstbeurs van onze school. Getekend en gefotografeerd door twee dames uit Antwerpen, dus op en top lokaal.

De ontwerpen van Het fabuleuze leven van Pien en Inge zijn zo naar mijn hart, dat ik er een aparte blogpost aan zal wijden – al is het maar om te bedanken voor de “uitgelichte afbeelding” die ik van hen heb gebruikt. Het zal voor na de feestdagen worden, als ik eindelijk alle kaarten heb geschreven…

 • VAN EEN GOED DOEL

Kerstmis is toch ook wel de tijd van geven aan anderen. Cadeaus voor naasten, geld voor liefdadigheidsacties of kerstkaarten kopen waarbij de opbrengsten naar een goed doelen gaan. Van het plaatselijke hondenasiel tot grote spelers zoals Unicef of Amnesty, er zijn heel wat organisaties die kerstkaarten verkopen om hun kas te spekken. Helemaal blij word ik als commerciële bedrijven zulke kaarten versturen, waarmee ze meteen letterlijk de boodschap verspreiden dat geld verdienen ook niet zaligmakend is…

PERSOONLIJK

Uiteindelijk besloot ik toch maar kaarten te sturen dit jaar. Ik had immers nog een stapel afgeknipte kaarten liggen van vorig jaar, wat kaarten van de kringloop en ik had een investering gedaan op de geschenkenbeurs op school. Bovendien vind ik post krijgen gewoon heel erg leuk, en dan is het ook wel zo eerlijk als ik zelf ook eens wat stuur.

Bijvoorbeeld aan mensen die waren uitgenodigd voor onze bruiloft, aan mensen die op babybezoek kwamen of ons iets stuurden, aan mensen die afgelopen jaar ons geholpen hebben of gewoon omdat ze het verdienen. Eenmaal begonnen met schrijven werd de lijst steeds langer van mensen voor wensen.

Natuurlijk liep het project weer uit de hand en verstuurde ik uiteindelijk ruim 50 verantwoorde kerstkaarten, waarvan nog een deel in zelfgevouwen enveloppen ook. Alle kaarten schreef ik helemaal vol, met algemene en persoonlijk wensen door elkaar. De eerste kaarten had ik er nog moeite mee om voor alle zes onze namen plaats te vinden, maar op een gegeven moment werd ik toch geroutineerd. Ervaring leert.

Je zou bijna denken dat ik tijd te veel heb.
Of werk te weinig.
Of allebei.
Of dat ik heel efficiënt kan plannen.
Of dat ik heel veel vrienden heb.
Of dat ik gewoon niet helemaal wijs ben.
Wat is de waarheid…?

ecologisch verantwoorde kerstkaart

Dan rest mij niet anders dan jullie nu alvast alle goeds te wensen voor het nieuwe jaar, en te bedanken voor de berichtjes, reacties en lieve woorden in 2016!

Comments

comments

5 comments on “Tips voor verantwoorde kerstkaarten

 1. Ik stuur al jaren zelfgemaakte kaarten. Soms één gemaakt en dan onder het kopieermachine, soms elke kaart afzonderlijk. Dit jaar vier keer getekend, 26 keer gekopieerd, 130 keer gesneden, 104 keer deel handmatig ingekleurd en 104 keer mijn naam erop gezet. Bij het in de enveloppen doen volgt op sommige kaarten nog meer tekst, anderen moeten het doen met wat het nu is.

  De ratio is zo ongeveer 1 op 3. Ik stuur er een krappe 100 en krijg er ruim 30.

  En ik neem me elk jaar opnieuw voor om gerecyclede enveloppen te kopen en vergeet dat dan tot het te laat is….

  1. Wow Doris, wat een werk! En wat bijzonder dat je je kaarten ook al jaren zelf tekent. Dat moet toch een mooi beeld opleveren van al die jaren.
   En zoveel mensen ken ik niet eens om een kaart aan te sturen…

 2. Mooie ideeën voor volgend jaar! Ik stuur enkel kaartjes naar de mensen van wie ik een kaartje gekregen ben. Nochtans ben ik een snailmail-freak.

 3. Ik herken dit zo, ik ga altijd voor de zelfgemaakte kaarten, tegenwoordig met hulp van de kinderen die toch al graag knutselen dus ergens scheelt dat wel knutselpapier, maar nog altijd papier? In ieder geval vind ik het fijn om zo de hele vrienden en familiekring in gedachten bij langs te gaan en hopelijk vice versa.

Comments are closed.