Speelnatuur op Tiengemeten

Het stond al maanden op de planning om eens naar het natuurspeelterrein Speelnatuur op Tiengemeten te gaan, maar de tijd lijkt soms te vliegen door alles wat we willen en moeten doen. Maar vandaag, op de één na laatste vakantiedag, zijn we er toch eindelijk geraakt. Zoals verwacht was het een gouden combinatie: 4,5 hectare ruige speelnatuur + 3 uitgelaten kinderen. Zij hadden een fantastische namiddag, en wij ’s avonds héél vermoeide kinderen en héél veel was.

IMG_0397

TIENGEMETEN

Tiengemeten is een eilandje in de Haringvliet dat vermoedelijk in het begin van de 17de eeuw ontstaan is. Wellicht was die drooggevallen zandplaat zo’n 10 gemet groot – dat is ongeveer 5 hectare. Zo zou Tiengemeten aan zijn naam gekomen zijn. Het eiland was van oudsher een boerengebied. In 2007 heeft de laatste boer het eiland verlaten. Er wonen nu nog 11 mensen, en daarmee is het ’t kleinste bewoonde eiland van Nederland.

Inmiddels is Tiengemeten ongeveer 1000 hectare groot en het is sinds 1997 in handen van Natuurmonumenten. Zij beheren dit ecologische natuurontwikkelingsgebied. Er is ruimte voor weemoed, weelde en wildernis. Er kan worden gewandeld, gespeeld, gefietst, gegeten en geslapen. Wij waren er al eerder geweest, maar de kinderen hadden gisteren hun eerst “eiland-ervaring”.

IMG_0428

SPEELNATUUR

Drie jaar geleden werd begonnen met de aanleg van Speelnatuur, al is het eigenlijk natuur in zijn puurste vorm die enkel wat is begeleid om het nóg aantrekkelijker te maken voor kinderen. Of je nu een vlot wilt bouwen, door de modder rollen of juist droog over een waterplas probeert te komen, het kan er allemaal.

Onze prinses-met-smetvrees speelde er op Ukkie-eiland. Ze rommelde er wat met water en zand, zolang ze maar niet vies werd. Het is er overzichtelijk, er staat een grote kist waar je schepjes en emmertjes mag pakken en in de ondiepe beekjes kunnen de kleintjes veilig ravotten.

IMG_0410

De jongens gingen voor het ruige werk: vlotten bouwen, kruipen door ondergrondse tunnels, in het water ploeteren en vooral: modderduiken! Op de spannendste speelplekken konden ze dammen leggen, kikkers besluipen, dwalen in de doolhof en ongeremd ravotten.

Voor kinderen is het zo heerlijk om zich volledig te laten gaan in zo’n fantasie-prikkelende omgeving. Zeker voor “stadsen ” zoals wij.Het sensopatische spel van het voelen, ruiken, zien en ervaren van de verschillende structuren in de natuurlijke elementen maken het spelen in op het terrein extra aantrekkelijk voor kinderen: het is lekker en vies tegelijk.

PRAKTISCH

Neem vooral handdoeken en droge kleren mee, óók voor de papa’s en mama’s! Onze kinderen hebben in hun zwembroeken gespeeld, maar wij hadden zelf ook beter zwemkleding aangetrokken: dan hadden we actiever kunnen meespelen en zelf ook eens van die modderglijbaan kunnen gaan.

Er zijn overal kraantjes met drinkwater en picknicktafels, dus eenmaal “binnen” heb je geen kosten meer. Kluisjes zijn er niet voorzien.

Anti-insectenspray kan handig zijn, er zitten namelijk veel dazen en andere vliegende plagen. Hoewel, wellicht doet spray niet zoveel als je eruit ziet als een modderig nijlpaard. Tekencontrole aan het eind van de dag is wel noodzakelijk.

IMG_0431

Adres

Nieuwendijk 1
Zuid-Beijerland
Nederland

De pont vaart in ongeveer 10 minuten naar het eiland Tiengemeten, en vanaf het haventje is het dan nog 5 minuten lopen naar de Speelnatuur.

Openingtijden en toegangsprijzen vind je hier.

Wat is jullie lievelingsnatuurgebied om te spelen?

Comments

comments