Sinterklaas is niet zo streng als jij, toch mama?

“Sinterklaas is niet zo streng als je, toch mama?” vroeg één van de jongens laatst aan mij. Hij voegde er ook nog aan toe: “Het leukste van Sinterklaas is dat we lekker veel snoep en cadeaus krijgen! Maar dat vind jij niet leuk, toch mama?” Auch. Het is ook weer niet de bedoeling dat ze me zó goed door hebben… Hoewel de waarheid dat ik Sint beïnvloed nog helemaal niet aan de orde is, probeer ik hen subtiel toch duidelijk te maken dat er ook grenzen zijn aan hetgeen ze zullen krijgen. Dat ze met verjaardagen something they want, something they need, something to wear, something to read krijgen weten ze inmiddels wel, maar ik ben benieuwd of ze ook doorhebben dat de Sint dezelfde regels naleeft. Want hoeveel cadeautjes passen er eigenlijk op de pakjesboot?!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Sinterklaastijd is heel erg fijn maar spannende tijd, zowel voor de kinderen als voor de ouders. Ik geniet ervan te zien hoe ze naar het feest toeleven, hoe spannend ze het allemaal vinden en hoe ze dingen waarnemen waar ze heilig van overtuigd zijn. Bijna elke nacht worden er paardenvoetjes op ons dak gehoord, en regelmatig verdwijnen er nét Pieten achter de hoek als wij eraan komen.

Maar die cadeaus, en al dat snoepgoed…

CADEAUS

Bij de verjaardagen hanteer ik de 4-cadeau regel al langer, zoals ik schreef bij cadeautjes voor een meisje van 3 / cadeautjes voor een jongen van 5cadeautjes voor een jongen van 8. Sinterklaas heeft toevallig hetzelfde idee daarover als ik, alleen geeft hij natuurlijk niks namens de broers en/of zus. Wat hij wél doet, is er een 5de regel aan toevoegen: something to share.

Wat bij verjaardagen onmogelijk is (IK heb het gekregen dus het is van MIJ), kan bij Sinterklaas juist heel erg goed: gezamenlijke cadeaus voor alle kinderen samen. Hoera!

Hoera voor het delen, maar ook hoera voor de kinderen. Zij zullen dus 4 persoonlijke cadeautjes krijgen + een gezamenlijke stapel van 4 cadeautjes om te delen. Bij elkaar is dat inderdaad een gigantische berg, maar dat heb je met zoveel kinderen. En: Sinterklaas is niet zo streng als mama 😉

preview
Bron: behappy.me

Ter compensatie: met kerst krijgen ze enkel 1 praktisch geschenk dat ik zelf voor hen maak. Wij vieren geen uitgebreide kerstdiners met de ganse familie en versierde kerstbomen op een bedje van cadeaus. De volgende cadeau’s komen er pas weer met de jaarlijkse verjaardagsmarathon.

HERKOMST

Het doel van hun cadeautjes is dus duidelijk, maar ook de herkomst vind ik belangrijk. Mijn algemene (niet-)aankoopbeleid is als volgt:

  1. Maak het zelf, uiteraard van eerlijke materialen
  2. Koop/ ruil het met een zelfstandige die handgemaakte spulletjes verkoopt
  3. Ga op zoek naar een tweedehands exemplaar
  4. Koop een eerlijk product, bijvoorbeeld uit gerecycleerd materiaal, fairtrade of biologisch
  5. Mocht dat allemaal niet lukken, ga dan op zoek naar een kleine zelfstandige winkel in plaats van de grote ketens de winst te gunnen.

Namens de goedheiligman heb ik me vooral op de tweedehands markt gestort, maar daar ben ik dan ook al maanden geleden mee begonnen. Heel idealistisch allemaal, dat wel, maar het kost behoorlijk wat tijd. En gedoe.

VERWACHTINGEN

De verwachtingen zijn hooggespannen, bij de kinderen althans. Ik ben vooral bang dat ze teleurgesteld danwel woest gaan zijn als het niet aan hun verwachtingen voldoet. Ik weet wel dat dat erbij hoort en een leermoment is, maar ik kan me nog wel een kerstavond herinneren die behoorlijk verpest werd door aanhoudend brullende kinderen…

Nu lijkt het misschien net of het verwende nesten zijn, die kinderen van mij, die alles krijgen wat hun hartje begeert. Niets is echter minder waar. Het zijn alleen zenuwpezen, die niet houden van verrassingen en er soms moeite mee hebben dat er dingen niet gaan zoals zij het in hun hoofd hebben. Niet vanwege hebberigheid, maar vanwege behoefte aan voorspelbaarheid en het moeilijk kunnen loslaten van ideeën. Ik vrees dat dat in hun DNA zit, en ik pleit schuldig daaraan. Sorry daarvoor.

Kortom: het is voor mij balanceren tussen hun verwachtingen inlossen en mijn eigen Sint’s principes naleven. Eerlijk gezegd kijk ook ik met een bang hartje uit naar 6 december – het is een heel erg fijne maar spannende tijd.

Ben je benieuwd naar wat ze zullen gaan krijgen? Dat zal ik in de loop van de volgende dagen verklappen. Het is nog even wachten tot ik alle cadeautjes heb aangekregen – dat heb je immers, met al die tweedehands aankopen!

Comments

comments