Lente! Met de geur van vers gemaaid haar

Zelfs als er sneeuw ligt ben ik geen Yeti, maar nu de lente is losgebarsten en ik reikhalzend uitkijk naar de eerste rokjesdag, heb ik wel mijn voorzorgsmaatregelen genomen. Aan de kleur van mijn benen kan ik weinig anders doen dan omdenken naar ‘heerlijk fris en maagdelijk wit’, de omvang is vast ter compensatie van het feit dat ik niet geheel op eigen benen sta, maar de textuur kan ik wel verbeteren: gladder maken. Ik kocht een zero waste scheermes en vegan scheerkwast. Laat die lente nu maar komen, met de geur van vers gemaaid haar gras!

safety razor

Ik ben 12 jaar onderweg geweest naar die winkel, maar vorige week stapte ik er eindelijk binnen en kocht er mijn eerste safety razor, scheerkwast en scheermesjes. De rest van mijn leven kan ik hiermee voort – of toch in elk geval heel wat lentes.

SCHEREN

Ik geef toe dat ik niet de meest gladde ben als het op benen scheren aankomt. ’s Winters toch. En in de vroege lente + de late herfst. Of als het weken achter elkaar regent ’s zomers. De rest hou ik wel goed bij, maar ik vind benen scheren altijd zo’n gedoe: zittend, met mijn benen op de badrand, knoeiend met een sopje, een bot mes, een kruipende baby, een handdoek die zoals altijd nét buiten mijn bereik hangt, en daardoor lek ik op de vloer waar ze baby door de plas tijgert. Ik doe wel weer een kousenbroek aan, het is toch nog geen 30˚C.

Aan het geadviseerde aantal wegwerp scheermesjes per jaar ben ik láng niet gekomen, want ik ben zo iemand die daar 6x zo lang mee doet als wordt aangeraden. De reden daarvoor is dat ik daar laks in ben, dat ik denk dat een bot mesje ook prima werkt als ik maar hard genoeg duw, en ik daardoor een angst heb gecreëerd voor scherpe messen. Maar net zoals ik de kinderen laat snijden met scherpe messen, zou ik dat zelf beter ook eens doen. Hopelijk zijn die ingegroeide haartjes die gaan ontsteken dan ook verleden tijd. Het is tijd om van een nood een deugd te maken en mezelf te dwingen om het scheren met zorg, tijd en toewijding te gaan doen. Een welness-momentje voor mezelf, zittend met mijn benen op de rand van het bad – en een handdoek binnen handbereik.

SAFETY RAZOR

Blijkbaar heb ik heel lang onder een steen met mos gezeten, want duurzame scheermessen zijn helemaal hot. Op mijn 33ste is het dan toch tijd voor mijn eerste volwassen scheermes: een safety razor. Niks spectaculairs of ingewikkelds, maar een simpel basismodel. Met een scheerkwast erbij, om het ineens grondig aan te pakken. Niet dat dat nodig is, ik ben geen Yeti, maar als ik iets doe, doe ik het graag goed.

safety razor

De safety razor, oftewel een krabbertje genoemd, is een even eenvoudig als vernuftig instrument. Een kop waarin een vervangbaar scheermesje wordt geklemd op een steeltje om vast te houden. Simpel, goedkoop, en uiterst efficiënt. Precies wat voor mij dus.

Het belangrijkste argument voor mij om er een te kopen is dat het afvalbesparend is. Niet dat ik zoveel wegwerpmesjes heb verbruikt, maar elk plastic mesje is er één te veel. Om over de verpakking daarvan nog maar te zwijgen. Of over het merk waarvan de meeste scheermessen worden verkocht… Hier is geen dierpoef aan te pas gekomen en geen plastic in de buurt geweest. Zelfs de mesjes zelf, die toch af en toe vervangen moeten worden, zijn te koop in enkel een papieren verpakking. Hoera voor het afvlakken van de afvalberg!

Een mooi-meegenomen-argument is dat het goedkoop is. Spotgoedkoop. Een safety razor kost rond de 30 euro, vervangmesjes zijn hooguit 40 cent per stuk. Dit is weer een argument in mijn lijst erbij dat een duurzaam product juist goedkoper is dan het gangbare alternatief. Hoera voor de vintageliefhebbers die dit populaire mes uit de jaren 1900-1970 hebben ontdaan van hun roestige imago.

safety razor
Het scheren zelf is even wennen in het begin, maar als je eenmaal doorhebt hoe je zó kan scheren dat je daarna geen bloedtransfusie nodig hebt, is het een heel makkelijke manier om veilig een superglad resultaat te bekomen. Het is een scheermesje met klasse – en daar hou ik van.

Voor 100 tips over hoe te gebruiken en waar op te letten: de Messenwinkel legt het uit.

Is het wat voor jou, ouderwetsch scheeren? Wie durft?!

Comments

comments

8 comments on “Lente! Met de geur van vers gemaaid haar

 1. Dat staat wel heel mooi, hé! (in een prachtig potje in een prachtig nikse!)
  Ik maak het mijzelf gemakkelijk: ik scheer mijn benen gewoon niet meer :-).
  Maar mijn oksels wel nog, zou je dat durven met zo’n ding? Ik ga daar eens over nadenken want die plastieken, daar ben ik ook niet zo’n fan van.

 2. Ik heb het zelf ook overwogen, maar ik lees allemaal van die horrorverhalen over hoe lastig het scheren is, hoe anders het is en hoe snel je jezelf snijdt. Vind het dan toch een beetje eng, vooral omdat ik erg onhandig ben en vaak helemaal geen geduld en tijd heb voor het scheren.
  Tessa onlangs geplaatst…Biologische markt DeventerMy Profile

  1. Die horrorverhalen heb ik gelukkig gemist. Gewoon rustig in- en uitademen en de tijd nemen, dan komt het wel goed.

 3. Haha, dat van die kousenbroek omdat het nog geen 30°C is, is iets te herkenbaar. Lang leve de verstopte benenpels! 😉 Ik heb een maand of wat geleden ook nog getwijfeld om zo’n safety razor te vragen voor m’n verjaardag, maar deed het dan toch niet omdat ik bang was dat ik mijn benen zou open snijden (ik heb nog steeds trauma’s van toen ik voor het eerst m’n benen scheerde en de hele avond handdoeken rond mijn bloedende enkel zat te wikkelen…).
  Anne-Sophie onlangs geplaatst…kokoschips: 3 manierenMy Profile

Comments are closed.