Recept voor wasmiddel om wit te wassen

Echt crimineel ben ik niet aangelegd, dus tips & tricks om wit te wassen kan ik je niet geven. Wél weet ik hoe je makkelijk en goedkoop wasmiddel maakt om luiers/ witte was wit te wassen, waardoor je héél wat geld bespaart. Indirect verdien je er dus toch mee – en het milieu met jou. En nee, dit is echt niet alleen haalbaar voor fulltime huisvrouwen, dit recept voor wasmiddel is supersnel gemaakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Met de wasbare luiers en herbruikbare billendoekjes heb ik elke twee dagen een bijna volle wasmachine witte was – die dan dus niet meer wit is. Voor een volle machine vul ik aan met handdoeken, vaatdoekjes, zakdoeken en ander 60˚C goed. Maar of je nu veel of weinig wast, witgoed heeft iedereen wel eens wit te wassen…

Voor elk wasmiddel geldt: let op de dosering en gebruik niet meer dan nodig is – en dat is meestal veel minder dan er op de verpakking staat aangegeven! Als je dat doet ben je al goed bezig.

WASMIDDEL

Er zijn allerlei ecologische wasproducten op de markt, ter vervanging van klassiek wasmiddel. Zo zijn er o.a. wasnoten, ecoballen en wasmagneten. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik dat prima vind voor was die alleen maar wat te hoeft worden opgefrist, zoals bijvoorbeeld beddengoed, maar de echte kindervlekken krijg ik er niet mee uit – maar misschien ben ik gewoon niet zo goed in wassen.

Voor wie wasmiddel wil kopen: er zijn genoeg ecologische wasmiddelen op de markt. Bijna elke supermarkt heeft wel een eigen lijn eco-schoonmaakmiddelen en wasmiddelen in hun assortiment, en verder zijn er ook nog altijd de grote merken zoals bijvoorbeeld Sonnet en Ecover. Deze twee verkopen ook grote tanks vloeibaar wasmiddel, zodat je niet zoveel plastic flessen nodig hebt.

Waspoeder zit meestal gewoon in een kartonnen doos, dus daar valt het afvalprobleem sowieso al mee.

Echt vervelende vlekken behandel ik wel altijd voor met ossengalzeep. Ik ben te lui om alle vlekken er zo uit te wassen, maar bij bijvoorbeeld borstvoedingsontlasting doet dit echt wel wonderen. Een stukje ossengalzeep is dan ook een favoriet kraamcadeautje om te geven!

BESPARING

Wij wassen nogal wat af in ons gezin, maar ook bij minder grote huishoudens is wasmiddel een dure aankoop. Ecologische wasmiddelen zijn gewoon duur. Punt. Daarom, en ook een beetje vanwege de vervuiling door productie/vervoer/opslag/verpakking maak ik tegenwoordig mijn eigen wasmiddel.

Hoeveel je bespaart is natuurlijk afhankelijk van welk wasmiddel je anders zou kopen, maar uitgaande van een ecologisch wasmiddel is de kostprijs per wasbeurt aanzienlijk lager. Voor onderstaand recept betaal je (exclusief water, etherische olie en “productiekosten”) € 0,29/ liter.

Voor de liefhebbers van wasverzachter tenslotte: een scheut (schoonmaak-)azijn werkt net zo goed, en dat is stukken milieuvriendelijker en véél goedkoper.

INGREDIËNTEN

Zeep heb je in alle vormen, kleuren, geuren en maten, maar ook vooral met verschillende ingrediënten:

  • De bekende Sunlight zeep bevat dierlijke vetten, iets wat ik als veganist vegetariër niet wil gebruiken.
  • Klassieke Marseille-zeep is wel plantaardig maar bevat palmolie, en dat zou eigenlijk niemand willen gebruiken vanwege de daarmee gepaard gaande ontbossing van regenwouden.
  • Zeep op basis van olijfolie is dan ook het beste als ingrediënt – o.a. Aleppo en Marseille hebben zulke zepen en zijn makkelijk verkrijgbaar bij bijvoorbeeld een van mijn lievelingswinkels.

Soda heeft een blekende werking, dus dit recept gebruik ik enkel voor de witte was. Een beetje blekende werking vind ik daarbij wel prettig, aangezien ik niet zo van grauwe was houd. En helaas schijnt de zon niet genoeg in ons kikkerlandje om de was altijd op een natuurlijke manier te bleken…

Etherische olie heb ik in verschillende geuren, als voorraad voor o.a. zelfgemaakte hoestzalf en de wasbare billendoekjes. Voor de was gebruik ik graag teatree-oil, vanwege de frisse geur, maar ook omdat het een antibacteriële werking heeft. Altijd mooi meegenomen.

VERHOUDING

  • 80 g zeep
  • 60 g soda
  • 5 liter water
  • een paar druppeltjes etherische olie

WERKWIJZE

Rasp de zeep met een grove keukenrasp – en vergeet vooral niet deze daarna goed af te wassen!

Kook het water in een grote pan.

Voeg de geraspte zeep toe en blijf roeren tot alle zeep is opgelost.
Voeg nu de soda toe, en blijf eveneens roeren tot ook de soda is opgelost.
Laat dit een paar minuten doorkoken. Niet te lang, want dan wordt het te dik.
Eventueel kan je nu een paar druppeltjes etherische olie toevoegen, puur voor de geur.

Laat het mengsel afkoelen. De structuur zal hierbij veranderen van heel vloeibaar tot drilpudding.

Het handigste is om je wasmiddel te bewaren in een fles of bokaal met een brede hals, aangezien er soms een blurb-effect optreedt bij het doseren van het wasmiddel: heel lang niets en dan in één keer een grote klodder. Ik gebruik de lege flessen van gekocht wasmiddel, dan heb ik ineens een handige doseerdop 🙂

GEBRUIK

Ik gebruik 2 (Ecover-)dopjes per was à 8 kg.

Voor wie vindt dat de was “te geel” is: een tl baking soda kan hiertegen helpen.

RESULTAAT

Toegeven, ik zou de luiers niet als tafelkleed gebruiken tijdens het kerstdiner – mocht het de juiste afmetingen hebben gehad, maar ik vind het zeker proper genoeg voor kleding. Of ja, kleding, strikt genomen zijn strikluiers geen kleding maar meer een herbruikbare wc! Echt witte kleding koop ik nooit, veel te onhandig. Behalve dan met pinksteren, maar dat is weer een ander verhaal.

Sommige mensen vinden de was te veel naar zeep ruiken. Ik niet.

VETLUIS

Alle eco-wasmiddelen en lage temperaturen ten spijt, af en toe moet je ook de wasmachine een kookwas laten doen om alle bacteriën te doden en vetluis te voorkomen. Vetluis zijn deeltjes vloeibaar wasmiddel die zijn achtergebleven/ niet helemaal zijn opgelost bij het wassen op lage temperaturen. Als die te lang blijven zitten, kunnen ze vlekken gaan maken op het wasgoed. En het stinkt.

Soda en ook azijn hebben een reinigende werking op je wasmachine, tenzij je het in grote hoeveelheden gebruik. Bij normale dosering van je zelfgemaakte wasmiddel hoef je je dus geen zorgen te maken om je wastrommel.

Die kookwas doe ik meestal op het moment dat ik de was van de peuter- of kleuterklas meekrijg. Ik ben daar namelijk een beetje vies van… Viezer in elk geval dan van volle luiers!

Met wat voor wasmiddel was jij? En ben je daar tevreden over?

Comments

comments

2 comments on “Recept voor wasmiddel om wit te wassen

  1. Ik was al van plan om eens zelf wasmiddel te maken met het recept uit Art d’Eco, maar ik sla dit ook op om eens uit te testen. Merci!
    Wij wassen meestal met ecologisch waspoeder uit de winkel; we hebben ook wel noten, maar net zoals jij vind ik dat vooral ok wanneer je was enkel wat zweetvlekken of dergelijke heeft. En al hebben we – bijvoorbeeld door een modderige loop- of fietstocht – maar één of twee stuks op een hele wasmaschine die écht vuil zijn, die maken dat we toch veel vaker met het poeder dan met de noten wassen. Het ligt dus zeker niet aan het feit dat jij niet goed zou zijn in wassen 😉 (of ’t moet zijn dat we allebei niet goed kunnen wassen, dat kan natuurlijk ook 😉

Comments are closed.