Recept voor ecologische toiletreiniger

Toen we ons huis kochten was er geen toilet beneden. Of ja, er was er wel een, maar die bevond zich feitelijk in het naastgelegen huis dat van dezelfde eigenaar was. Niet echt praktisch dus, aangezien de doorgang naar het buurhuis werd dichtgemetseld zodra duidelijk was dat we maar voor één huis wilden betalen. Maar ik, 38 weken zwanger op de dag van de verhuizing, wilde per se een toilet beneden. Om élke keer naar boven te moeten lopen zag ik niet zitten. En Meneer V. niet staan.

Op 1 maart 2011 reden we met een auto volgeladen met bouwmaterialen en een wc-pot naar de makelaar om het koopcontract te tekenen. Nog geen kwartier na het verkrijgen van de sleutels is Meneer V. aan het werk gegaan…

WC BENEE

De eerste uitdaging was waar hij moest komen. Met dit vraagstuk worstelen blijkbaar veel mensen in onze straat: erg praktisch zijn dit soort huizen niet. Wij hebben gekozen om de woonkamer een stukje kleiner te maken om zo ruimte te maken voor het kleinste kamertje. De eerste paar maanden nog zonder deur, maar soit, het wachten was op de prachtig opgeknapte, originele deur. Dat ik later bedacht heb dat die mooie deur er weer uitging, na de volledige benedenverdieping hebben verbouwd, neemt Meneer V. voor lief. Ik ben nu eenmaal stront-eigenwijs.

INGREDIËNTEN

Erg consequent ben ik niet in het huishouden, behalve dan met het toilet schoonmaken. Dat doe ik ’s ochtends direct als ik de kinderen naar school heb gebracht. Dan heb ik tenminste een paar keer per dag een proper toilet.

Net als met andere (schoonmaak-)dingen kost bijhouden nauwelijks tijd – in 5 minuten is alles weer spic en span. Veel heb je er ook niet voor nodig:

SPRAY VOOR BRIL, DEKSEL, LICHTKNOPJE ETC.

In een kindergezin is dit eigenlijk het meeste werk, want zeker de jongens zijn soms wat gehaast als ze pipi moeten doen. Tenminste, ik hoop dat dat gesmos toch per ongeluk gebeurt.

 • 2 el natriumbicarbonaat
 • 1 el allesreiniger
 • eventueel een paar druppeltjes etherische olie
 • heet water

Doe alle ingrediënten in een lege flacon met spuitkop en schud net zolang tot de natriumbicarbonaat volledig is opgenomen. Voor elk gebruik opnieuw schudden, spuiten en afnemen met een doekje.

TOILETREINIGER

Na het schoonmaken van de bril etc. poets ik dagelijks de pot van binnen. Of ja, ik doe dat niet, dat doet deze reiniger:

 • natuurazijn
 • water
 • eventueel een paar druppeltjes etherische olie

Vul 1/3 van een fles met azijn, vul aan met water en eventueel nog wat etherische olie. Goed schudden en het is klaar voor gebruik. Spuit het onder de rand van het toilet, laat het een paar minuten zitten en even borstelen.

HARDNEKKIG VUIL

Soms is het nodig om nét wat beter te poetsen, maar ook dat kan zonder fanatiek schrobben:

 • 1 kopje natriumbicarbonaat
 • 1 kopje natuurazijn

Bruisen maar!
Na ongeveer 10 minuten nog eens met de borstel er doorheen en alles is weer loepzuiver.

Schep 1 el citroenzuur in de pot, giet er wat water bij en laat dit 10 minuten staan voor je doorspoelt. Meer werk is het niet

GELE VLEKKEN ONDER DE BRIL

Maak een papje van natriumbicarbonaat en water, poets hiermee de onderkant van de bril, laat het even inwerken, met water afnemen en alles komt goed.

WC-BORSTEL

Schrobben doe ik met een goedkope, plastic wc-borstel. Dat werkt prima, maar ik vrees de dag dat de borstel vervangen moet worden. Ik heb nu eenmaal niet de meest propere wc-gangers, dus er blijft weleens iets aan de borstel hangen. De borstel zelf reinig ik door ze eens in de zoveel tijd in een badje van azijn te zetten, maar ooit zal er een nieuwe moeten komen. Maar welke?

Bij mijn zoektocht naar een ecologische variant kwam ik hier terecht (natuurlijk, ik hou van deze winkel!). Heeft iemand ervaring met één van deze borstels?

 

Comments

comments

5 comments on “Recept voor ecologische toiletreiniger

 1. Nou ja, je snapt dat ik dit artikel helemaal toejuich 😉 ik ben gek op zelfgemaakte schoonmaakmiddelen, omdat ze zo effectief zijn en geen belasting vormen op het milieu. Het enige nadeel is dat toen ik er eenmaal aan gewend was geraakt ik niet meer zo goed tegen de geur van ‘traditioneel’ schoonmaakmiddel kan (als ik bijvoorbeeld bij andere mensen ben), krijg er hoofdpijn van.

  Ik heb geen houten wc-borstel, maar gebruik wel die houten afwasborstels. Die koop ik gewoon bij de AH en ben er tevreden over. We gaan binnenkort verhuizen en hebben onder andere nieuwe wc-borstels nodig. Ik ga dan even bij deze webshop kijken of ik iets vind. Als ik er ervaring mee heb laat ik het weten 😉

 2. Leuk, daar ga ik mee aan de slag! Ik poets de pot altijd met natriumbicarbonaat + azijn, dan kan je gewoon je wc-borstel in het bruisend goedje laten staan gedurende die 10min, dan is ie direct meegewassen 🙂 Maar helaas is het hier ook ’n goedkoop plastic geval voorlopig…

 3. Wij hebben juist hetzelfde gedaan: een hoekje van de living is weg om plaats te maken voor het toilet. Jammer dat de zithoek nu wat kleiner is maar ik ben zo blij dat er ook beneden een toilet is. Ik drink heel veel en ben de hele dag thuis 😉

  1. Dat ja, ik ben er ook een aantal keer per dag heel blij mee! En ook trouwens dat we 2 wc’s hebben: met een gezin is dat wel handig tijdens spitsmomenten 🙂

Comments are closed.