Recept voor allesreiniger

Ik was een half jaar lang een huisvrouw met een kuisvrouw – maar wat deed ik dan in vredesnaam heel de dag, als ik geen huishouden hoefde te doen?! Geen eigen kuisproducten maken in elk geval, want daar wilden de madammen niet mee werken. Nu ben ik zelf weer druk met alles reinigen, en maak ik dus weer tijd om o.a. allesreiniger te maken: Snel, goedkoop en milieuvriendelijk kinderentertainment. 

zelf allesreiniger maken

Mijn oorspronkelijke ideaal was, toen we besloten een poetsvrouw “te nemen”: geen huishouden meer doen, of toch in elk geval niet meer hoeven poetsen. Ik had er afgelopen jaar écht geen energie voor om me tijdens de kindervrije-momenten bezig te houden met zwabber en dweil. Ofwel lag ik te slapen/rusten, ofwel zat ik te studeren, ofwel hield ik me bezig met allerhande gezinsgerelateerde zaken die komen kijken bij een kroostrijke familie (toen nog in wording). Meneer V. ondertussen was druk bezig met de verbouwingen, waardoor er na een dag als weinig meer te merken was van de wekelijkse poetsbeurt en het stof welig tierde.

NOOIT MEER KUISEN

Het was wellicht wat naïef om te denken dat ik zelf nooit meer zou hoeven schoonmaken, na het aanwerven van een poetshulp. Sterker nog, ik ben juist sneller gaan soppen omdat dátgene wat ze had overgeslagen opeens opviel tussen al dat bling bling in huis.

Ons huis is redelijk groot en zit vol met onhandige hoekjes, krullen en sierlijsten waar stof zich kan opstapelen en mouluren waar spinnen dankbaar hun web aan kunnen vastmaken. In combinatie met vier kinderen, slodderVossen en regelmatige renovaties is dit niet de meest geschikte omgeving voor smetvrees en ideale huisvrouwen.

Vanaf september heb ik het schoonmaken weer voor eigen rekening genomen, om zo te besparen op de maandelijks uitgaven. Als de grote kinderen naar school zijn heb ik daar -ahum- tijd voor, al blijkt F. geen erg slaperige baby te zijn. Hoe en wanneer ik het doe is niet zo consequent, maar ik heb wel een aantal tips over van de professionele kuisvrouw overgenomen:

GRATIS POETSTIPS

 1. Poets één keer per week heel het huis in plaats van elke dag een stukje. Zo ervaar je het gevoel tenminste één dag niet achter de feiten aan te lopen en kan je genieten van een proper huis. Ik zal dit niet in 4 uur kunnen realiseren, maar als ik een vaste poetsdag per week plan krijg ik het wel voor elkaar voor ik de kinderen uit school moet halen.
 2. Door die vaste dag aan te houden blijft hopelijk ook het ritme bestaan dat tenminste 1x per week het huis wordt opgeruimd… *fingers crossed*
 3. In tegenstelling tot de poetshulp ga ik niet elke week dezelfde volgorde aanhouden, want dat betekent ook dat er elke poetsbeurt hetzelfde wordt overgeslagen. De ene week de slaapkamers dus, en de andere week beneden wat uitgebreider.
 4. Werken van boven naar beneden in een ruimte is blijkbaar efficiënter dan mijn ik-poets-wat-ik-tegenkom-manier. Ik weet dat wel, maar doe dat niet…
 5. Als ik het zelf doe, betekent schoonmaken méér dan enkel poetsen: zo zal ik de vuile sok van onder het bed ook meteen in de wasmand gooien, en de verslenste bloemen ook direct weggooien in plaats enkel de vaas verzetten om de tafel af te nemen. Een kuisvrouw ≠ huishoudster, blijkbaar.
 6. Valkuil: het hierboven genoemde punt is één van de belangrijkste redenen waarom het huis in het verleden nooit in één keer kon worden schoongemaakt door mij: ik liet me afleiden door al het andere werk dat ik tegenkwam. Ik zal dus moeten zorgen dat ik al het poetswerk kan doen zonder afgeleid te worden. Zie punt 2 voor de voorwaarde hiervan.

ALLESREINIGER

In plaats van een kast vol schoonmaakmiddelen, gebruik ik eigenlijk voor vrijwel alles onderstaand recept. Bijna alles ja, want de oplettende lezer zal zien dat dit recept verdacht veel lijkt op het recept voor wasmiddel. Een betere manier om te minimaliseren in de schoonmaakkast is er dan ook niet 🙂 En de kinderen vinden het altijd leuk om te helpen, dus ondanks dat het wat tijd kost (een beetje, niet veel) is het ook een vorm van entertainment.

Zeep heb je in alle vormen, kleuren, geuren en maten, maar ook vooral met verschillende ingrediënten:

 • De bekende Sunlight zeep bevat dierlijke vetten, iets wat ik als veganist vegetariër niet wil gebruiken.
 • Klassieke Marseille-zeep is wel plantaardig maar bevat palmolie, en dat zou eigenlijk niemand willen gebruiken vanwege de daarmee gepaard gaande ontbossing van regenwouden.
 • Zeep op basis van olijfolie is dan ook het beste als ingrediënt – o.a. Aleppo en Marseille hebben zulke zepen en zijn makkelijk verkrijgbaar bij bijvoorbeeld een van mijn lievelingswinkels.

Etherische olie heb ik in verschillende geuren, als voorraad voor o.a. zelfgemaakte hoestzalf en de wasbare billendoekjes. Voor de was gebruik ik graag teatree-oil, vanwege de frisse geur, maar ook omdat het een antibacteriële werking heeft. Altijd mooi meegenomen.

VERHOUDING

 • 40 g zeep
 • 2,5 liter water
 • een schepje soda
 • een paar druppeltjes etherische olie

WERKWIJZE

Rasp de zeep met een grove keukenrasp – en vergeet vooral niet deze daarna goed af te wassen!

Kook het water in een grote pan.

Voeg de geraspte zeep toe en blijf roeren tot alle zeep is opgelost.
Laat dit een paar minuten doorkoken. Niet te lang, want dan wordt het later te dik.
Eventueel kan je nu een paar druppeltjes etherische olie toevoegen, puur voor de geur.

Laat het mengsel afkoelen. De structuur zal hierbij veranderen van heel vloeibaar tot drilpudding.

Het handigste is om je schoonmaakmiddel te bewaren in een fles of bokaal met een brede hals, aangezien er soms een blurb-effect optreedt bij het doseren van de allesreiniger: heel lang niets en dan in één keer een grote klodder.

GEBRUIK

Ik schep een eetlepel schoonmaakpudding in een emmer en klopt deze met een garde in heet water tot sop. Dat voelt al zo ambachtelijk dat ik al voldoening voel nog vóór ik ben begonnen met kuisen!

In theorie heb ik het allemaal een stuk beter voor elkaar dan in de praktijk. Maar ik doe mijn best: tenslotte ben ik nu weer voltijds huisvrouw – zonder kuisvrouw. Ik moet toch wel wat te doen hebben …


Wie poetst er bij jullie? En waarmee?

Comments

comments

10 comments on “Recept voor allesreiniger

 1. Momenteel ben ik ook huisvrouw zonder kuisvrouw (vanaf volgende week ben ik werkvrouw zonder kuisvrouw…) Mijn allesreiniger is 1/3e azijn + 2/3e water in sproeifles. Dweilen doe ik enkel met water.

  1. Dat is ook ongeveer mijn recept voor in een flacon. Het artikel werd achter al te lang, dus die uitleg zal voor een volgende keer zijn 🙂
   Succes met terug aan het werk gaan!

 2. Schoonmaakpudding, hilarisch! Ik denk al jaren ‘ik moet toch eens zelf poetsspul maken’ en nu ik hier lees hoe simpel het is, ga ik me er bij het,ledigen van de volgende fles eens eens aan wagen. En van die klassieke Marseillezeep: ik heb het ook niet in huis want ik voelde aan mijn kleine teen dat er iets mis mee was maar kon er nooit de vinger op leggen. Bedankt voor het inzicht!
  Resaarcle onlangs geplaatst…Hiphip voor de bib!My Profile

  1. Het is zo simpel, en de kinderen vinden het vast leuk om te helpen. Weer eens iets anders dan cakejes bakken 🙂

 3. Ik heb sinds kort een ‘gouden’ poetshulp, en geef nu dus graag 1x/2 weken het huishouden uit handen.

  En ik kreeg even de kriebels van de zin ‘ de frisse geur van tea tree olie’, ben ik nu echt de enige die dat vreselijk vind stinken, haha? Ik gebruik het als noodzakelijk kwaad om mijn acne onder controle te houden, maar gruwel van de geur…
  Silke onlangs geplaatst…Weekmenu 06/2017My Profile

  1. Oh ja, ik vind het lekker ruiken! Mijn associatie zijn propere babybillen, da’s misschien wel positiever dan acne 🙂
   Geniet in elk geval van je poetshulp!

 4. Ah. Hier kom ik op terug. Ik heb nog zulke zeep liggen van toen ik nog mijn eigen wasmiddel maakte, waardoor ik mij nu af vraag waarom ik dat niet meer doe :-/.
  Readkapke onlangs geplaatst…JanuariMy Profile

Comments are closed.