Poets je tanden eens groen

In het kader van de badkamer zero wasten schakelden we een tijd geleden allemaal over op biologisch afbreekbare tandenborstels. Het zal niet leiden tot een revolutie in de wereld, maar alle beetjes helpen. Daarnaast staat het gezellig, al die kleurtjes, én kunnen de kinderen makkelijk hun eigen tandenborstel onthouden. Ik zie voordelen!

Stiekem ben ik ook enorm blij met de nieuwe melamine bekers van Arne Jacobsen in de badkamer – ondanks dat ik geen extra spullen in huis wil hebben, melamine vermijd en dure onzinnige aankopen uit mijn leven wil bannen. Al goed dat we niet zo’n lange achternaam hebben.

TANDENBORSTELS

150 tandenborstels zou het gemiddelde zijn wat een mens in zijn leven verslijt – en weggooit. Dat is een indrukwekkende hoeveelheid plastic. Poetsen met een biologisch afbreekbare tandenborstel van bamboe is daarom een aantrekkelijk alternatief. Bovendien is bamboe van nature antibacterieel, wat de gezondheid van je mond alleen maar ten goede kan komen, denk ik zo.

De baby-met-een-heleboel-tanden heeft een maïszetmeel tandenborstel van Jack ‘N Jill. De rest van het gezin heeft er een van Humble Brush. Dit Zweedse merk produceert niet alleen milieuvriendelijke tandenborstels; per verkochte tandenborstels doneren ze er ook één aan iemand in een ontwikkelingsland.

De tandenborstels zijn dus gemaakt van bamboe, een zeer snel groeiend natuurlijke grondstof. De borstelhaartjes zijn gemaakt van nylon 6, een biologisch afbreekbaar materiaal. Wanneer de tandenborstel versleten is kan je hem zonder zorgen begraven in de tuin en na 1 à 2 jaar is hij volledig gecomposteerd. Wegens geen noemenswaardige tuin heb ik dit nog niet geprobeerd, maar in een park zal het ook wel gaan zeker? Tijdens de gebruiksperiode blijft ze echter net zo goed als een plastic exemplaar.

De eerste paar keer is het even wennen aan smaak en textuur, maar je hoeft echt niet bang te zijn voor een houtsmaak in je mond. De kinderen waren allemaal direct fan en vinden het extra fijn, ik zet nieuwe tandenborstels eerst een uurtje in de week om het hout wat zachter te maken. Niet vanwege de smaak, wel om de structuur.

Ook fijn is dat ze niet torenhoog zijn geprijsd: je hoeft na de aanschaf niet op een houtje te bijten.

TANDPASTA

Dit vind ik een lastige. Milieutechnisch gezien zou ik het beste mijn eigen tandpasta maken, maar ik ben nogal gevoelig voor het commentaar van mijn tandarts en de reclames. Ik zou graag betrouwbare informatie willen hebben over de vergelijking van schuimende witmakers en natuurlijke tandpasta’s zonder SLS en andere weekmakers. Ook het gebruik van fluoride heerst verwarring. Er zijn felle voor- en tegenstanders, en het lijkt wel dat welk kamp je ook kiest, er overal genoeg informatie te vinden is om je mening te staven. Ik weet het niet zo goed, maar aangezien het in Zweden verplicht is om te waarschuwen als er fluoride in tandpasta zit, pas ik me aan aan het herkomstland van onze tandenborstels en laat ik de fluoride links liggen.

We gebruiken nu vegan Urtekram tandpasta met kalk, als tussenweg tussen de reclamepasta’s en zelfgemaakte tandpasta. Vooralsnog vind ik dat een passende oplossing.

WATER

Naspoelen met water doe je beter niet, aldus de tandarts. De beschermende laag die de tandpasta heeft gelegd zou je daarmee meteen wegspoelen. De kinderen doen dit niet, ik wel. Kwestie van hardnekkige gewoonte…

En natuurlijk laat je de kraan niet lopen tijdens het poetsen, toch?!

Geniet morgen van de chocolade paaseitjes – en niet vergeten om daarna je tanden te poetsen!

Comments

comments

6 comments on “Poets je tanden eens groen

 1. Ik gebruik ook de Humble Brush, al een jaar of twee intussen en ik ben grote fan! Al las ik onlangs dat de haartjes van Humble toch niet volledig biologisch afbreekbaar zijn? Enfin, ik heb nog een voorraadje en ga die rustig gebruiken, nadien zal ik het eens verder onderzoeken.
  Ik heb een slecht gebit met veel gaatjes en gebruik dus gewoon de tandpasta die de tandarts mij aanraadt. Het wringt een beetje met mijn groene gevoel, maar mijn gebit is net iets belangrijker. 🙂
  gerhilde maakt onlangs geplaatst…Bijleren over het klimaatMy Profile

 2. Ma vie en vert schreef onlangs ook een artikel over houten tandenborstels. Ik heb jaren geleden eens één geprobeerd, en dat viel nogal tegen (bij de eerste keer poetsen kwamen alle haren los en dat was echt geen fijn gevoel, in de reacties bij Kelly zag ik dat ik niet de enige was die dat had voorgehad). Maar dus, nu heb ik de humble brush aangeschaft, ook voor de kindjes en ik ben zeer tevreden. En zoals je zegt: zo mooi!
  Liesbeth onlangs geplaatst…40 DAGEN BLOGGEN: THE ENDMy Profile

 3. Dat niet naspoelen hoorde ik laatst pas voor het eerst, maar het lukt me ook nog niet! Zonder naspoelen is m’n ritueel nog niet af ofzo. En soms komen er nog pitjes of vezels mee naar buiten. Misschien dat je die anders vanzelf wel doorslikt, maar toch…

  Het fluoride-verhaal zit ik ook mee. Ik wil het eigenlijk juist wel blijven gebruiken, maar dan beland je automatisch bij de reguliere supermarkttandpasta’s en dan vermoed ik dat de glycerine en/of sorbitol daarin ook weer van palmolie komt (lastig hoor!). Bij Urtekram of Weleda is het misschien geen palmolie, maar dan dus ook geen fluoride. Ik ben er nog niet uit, maar dit vind ik wel een onderwerp waarbij gezondheid net even voor het milieu gaat…

  1. Dat vind ik ook hoor, daarom durf ik ook niet te experimenteren met zelfgemaakte tandpasta, hoeveel enthousiaste verhalen ik er ook over lees. Gezonde tanden is zoveel waard!
   Voor de kinderen, die de tandpasta nog vaak inslikken, vind ik natuurlijke tandpasta ook wel een must. Niet alleen vanwege milieu, maar ook om hun gezondheid. Maar het blijft een dilemma.

Comments are closed.