Visie op duurzaamheid

“Duurzaam” lijkt een flexibel begrip te zijn, onderhevig aan mode, tijd en locatie. Duurzaamheid is “hot” en aangezien het geen beschermd begrip is wordt het als containerbegrip gebruikt om vaak commerciële doeleinden te promoten. Duurzaamheid verkoopt.

Voor mij is duurzaamheid méér dan groen. Duurzaamheid handelt eerlijk in het heden om zo te zorgen dat wereld in de toekomst ook een fijne plek blijft.

Inspiratie haal ik voornamelijk uit boeken en van internet. Documentaires vullen mijn informatiehonger ook geregeld en daarnaast probeer ik zoveel mogelijk te ondernemen om ervaringen op te doen. Dat laatste is niet altijd eenvoudig met kleine kinderen, maar het is wel één van mijn voornemens om me te blijven verrijken: door te reizen – en vooral door mijn eigen omgeving met andere ogen te bekijken.


duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst
1 lang durend
2 weinig aan slijtage of bederf onderhevig
3 het milieu weinig belastend

(bron: Van Dale)


Interieur en design zijn een grote passie van mij, maar ik wil niet meedoen aan de heersende wegwerpmaatschappij. De trends die elkaar steeds sneller opvolgen laat ik aan me voorbij gaan en de steeds goedkopere kwaliteitsarme meubels laat ik links liggen. Ook tijdens de eeuwigdurende verbouwing van ons huis proberen we rekening te houden met de toekomst en gaan we zeer grondig te werk om ons huis nog lang in goede staat te houden.

Duurzame producten hebben, in mijn ogen, een productieproces dat eerlijk is voor mens en milieu. Daarnaast is het een product dat een lange levensduur heeft. Idealiter voldoen alle producten aan alle voorwaarden, maar in de praktijk zal de consument vaak keuzes moeten maken tussen één of twee voorwaarden. Voor mij zijn de drie gelijkwaardig: zo zijn gerecycleerde materialen goed het milieu, fairtrade is eerlijk voor de arbeider en designklassiekers hebben een langere levensverwachting dan ik.

In de keuken kies ik zoveel mogelijk voor biologische producten en onbewerkte levensmiddelen. Ik kook met verse seizoensproducten en pakjes en zakjes vind ik overbodig. Vegetarisch zijn mijn recepten altijd, maar ik probeer nu ook zoveel mogelijk veganistisch te bereiden. Bovendien wil ik zo min mogelijk suiker en suikervervangers gebruiken. Maar aangezien ik -gelukkig!- niet alleen woon vallen al deze uitgangspunten soms moeilijk met elkaar te verzoenen. En soms heb ik ook gewoon zin in boontjes in januari. Of muffins als ontbijt. Of een pakje halloumi. Of en en en.

Kleding koop ik vrijwel alleen van eerlijke merken – biologisch geteelde stoffen en/of fairtrade. Om dat betaalbaar te houden vul ik mijn kast aan met tweedehands kleren. Zeker voor de kinderen is het aanbod tweehandskleding gigantisch – en dat de postbode alle online-kopen netjes thuis aflevert maakt het helemaal makkelijk.

Ik gebruik nauwelijks verzorgingsproducten en wat ik gebruik is liefst eco en uiteraard dierproefvrij. Maar dit is niet mijn best gekende domein, dus hier zal zeker nog winst te behalen zijn. Ik ben niet zo’n wellness-type en van de helft van het inventaris van een drogist heb ik geen flauw idee wat ik er mee zou moeten doen. Helaas blijft dat niet onopgemerkt en zou ik toch graag een nét iets minder verslonsde moederkloek worden!

Eropuit gaan is mijn nieuwe goede voornemen. Afgelopen jaren is er wat de klad gekomen in de uitstapjes die het niveau “speeltuin” overstegen, maar ik merk dat mijn wereld wat klein aan het worden was. Aangezien ik doordeweeks al met de kinderen thuis ben, en mijn activiteiten zich beperken tot hetgeen ik met de fiets kan doen, zou ik op “vrije” momenten wat vaker op stap willen gaan. Om mezelf mentaal te voeden, maar ook om de kinderen wat input te geven van de wereld om hen heen. De wereld in microformaat tenminste, want het feit blijft dat ik niet ver kom met mijn bakfiets én 4 -gemiddeld genomen- bewerkelijke kinderen van 0, 3, 5 en 8 jaar.


Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

(Bron: World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common future”)


Mijn kinderen zijn mijn rode draad in het streven naar een duurzame levensstijl. Zij zijn het voor wie ik het doe, zij zijn mijn uitgangspunt en doel. Tegelijk vormen zij ook mijn grootste beperking door hun selecte voorkeurseten, geringe interesse in activiteiten en hun eigen mening over wat zij interessant vinden om te doen. En hun sloopvermogen is bepalend voor de inrichting van het huis en de inhoud van de kledingkasten.

En wat ik bedoel met een duurzame opvoeding?
Daar ben ik zelf ook nog niet uit. Ik ben op zoek naar een manier waarop ik hen diepgang en voeding kan meegeven in de hectische wereld van nu. Ik wil hen uitdagen om zichzelf en de wereld om zich heen te leren kennen. Hapklaar entertainment zien ze al genoeg tijdens hun dagelijks televisietijd (en daarmee heb ik meteen mijn eerste opvoedprincipe-verloochening bekend!)

Tot slot zou een blog geen blog zijn zonder persoonlijk gedeelte. Hier schrijf ik over wat mij bezighoudt, geef ik mijn mening over maatschappelijke thema’s en kan je volgen hoe het met mijn studie vordert.

Dit klinkt allemaal heel idealistisch – en dat is het ook, in theorie. Maar als er iemand is die toegeeft dat het vaak hopeloos mislukt wat ik allemaal voor ogen heb, ben ik het wel. “Beter inconsequent goed dan consequent fout” is wellicht een betere slogan voor mijn blog. Waar het echter allemaal op neerkomt is dat ik mijn verantwoordelijkheid wil nemen. Want het grootste geschenk dat ik mijn kinderen kan geven is bijdragen aan eerlijke wereld en hen vertrouwen in de toekomst schenken.

2 comments on “Visie op duurzaamheid

Geef een reactie