Nijntjemuseum

Als je een korte afspraak hebt in Utrecht hebt met het hele gezin, dan is er tijd genoeg over om nog wat Leuks te doen. Alweer. Het kan niet op deze zomer… En zo kwam het dat ik op een mooie zaterdagnamiddag samen met de twee jongsten en Heel Veel andere mensen het Nijntjemuseum bezocht. Oftewel: het leukste museum voor peuters en kleuters over de heldin van ons eigen Nijntjemarijntje.

Nijntjemuseum

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het bezoeken van musea vind ik, zo rond de leeftijd van 2,5 weken ongeveer. In de praktijk doe ik het veel en veel te weinig, maar praktisch én financieel is het met 4 kinderen best een uitdaging. Zou ik in Nederland wonen, dan kocht ik onmiddellijk een museumjaarkaart voor het hele gezin, maar daar wonen we nu eenmaal niet.

NIJNTJEMUSEUM

Stiekem vind ik het Nijntjemuseum ook helemaal geen museum, maar meer een ontdekkingsruimte voor peuters en kleuters. Het is een miniwereld met een centrale rol voor de figuren van Dick Bruna. Nijntje en haar vriendjes laten kinderen in tien themaruimten ontdekken, spelen, verzorgen, rennen, fietsen, knutselen, dansen, schilderen en experimenteren. Bij de dokter, in het museum, in de dierentuin, in het verkeer of thuis in huis en tuin valt van alles te ontdekken…

Kinderen moeten de ruimte krijgen om hun eigen nieuwsgierigheid te volgen. Om in een veilige omgeving zelfstandig te ontdekken en te onderzoeken. Dat vindt ook Dick Bruna, de geestelijk vader van nijntje. Zijn filosofie is leidend in het nijntje museum; een eigentijds kindermuseum dat de vrolijke wereld van nijntje tot leven brengt. Peuters en kleuters gaan er zelfstandig op onderzoek uit. Samen met nijntje en haar vriendjes ontdekken ze hun leefwereld en leren deze beter begrijpen. 

Het nijntjemuseum staat garant voor een complete, culturele ontdekkingstocht: actief, receptief en reflectief. Nooit belerend, maar altijd spelenderwijs.
(bron: http://nijntjemuseum.nl/educatie/visie)

JONGSTEN

Voor de gelegenheid splitsen we de jongsten en de jongens, waarbij F. tot het team van de jongsten werd gerekend. Ik ook trouwens.

M. is dol op Nijntje, al ben ik geen al te grote fan. Geeft niet, we gingen ook voor haar plezier en zij genoot ervan dat we eens iets deden dat helemaal is afgestemd op haar niveau en belevingswereld. Het is toch vaak aanpassen en schikken met broertjes en zusjes – en nu stond M. een keer centraal.

Het eerste dat me opviel toen we binnenkwamen was dat ongeveer alle ouders hun kinderen en het museum bekeken door de lens van hun telefoon of camera. Uit opstandigheid (tegen wie in godsnaam?) besloot ik dat niet te doen en me samen met M. te verwonderen over alles wat er te beleven was. Op deze manier heeft ze de middag van haar leven gehad, waarbij de grasmaaier en het bed van Nijntje (waar ze zelf in kon liggen) de grootste aantrekkingskracht uitoefenden. We hebben boekjes gelezen, getekend/ geschilderd / geplakt, ze heeft gefietst op driewielers, gepuzzeld, spelletjes gespeeld, torens gebouwd, doktertje gespeeld, geklommen, geslapen, thee gedronken, gekookt, het gras gemaaid, bloemen verplant en de was opgehangen. F. heeft geslapen, gedronken en geslapen.

Na 3 uur heb ik haar naar buiten moeten lokken omdat onze tijd op was. Als het aan haar had gelegen was ze nog veel, veel langer gebleven.

JONGENS

De jongens gingen ondertussen met de papa naar het Spoorwegmuseum om de hoek. Het is het absolute lievelingsmuseum van S. Hij is er dan ook al 4x geweest. Best vaak, als je er 125 km vandaan woont. Maar het is absoluut de moeite waard – heb ik van horen zeggen, want zelf ben ik er niet geweest. Ik betwijfel ook of ik er ooit ga komen, want de toegangsprijs maakt het niet echt aantrekkelijk om met het voltallige gezin te gaan… Als het aan mij ligt zou er een familieticket ingesteld moeten worden zodat het ook voor grote (?) gezinnen betaalbaar blijft om naar het museum te gaan…

NIJNTJE PRAKTISCH

 • Er is een grote buggyparking in de hal van het museum, maar kinderwagens mogen ook mee naar binnen. Lift is aanwezig.
 • Je eigen picknick meenemen mag, er is een ruimte voorzien waar je die kan opeten.
 • Een borstvoedingsruimte is er ook, maar stel je daar niet al te veel bij voor.
 • Het museum is leuk tot ongeveer 8 jaar, denk ik, al waren er ook wat oudere meisjes die zich prima vermaakten.
 • In de voorverkoop online zijn de tickets goedkoper en ben je verzekerd van een plaats, want het museum werkt met tijdblokken. Tickets kan je hier al aankopen.
 • Adres:
  • Agnietenstraat 2
   3512 XB Utrecht

Zijn er nog liefhebbers van Nijntje? Wat zijn jullie favoriete musea?

Comments

comments

6 comments on “Nijntjemuseum

 1. Je kiest er zelf voor om een groot gezin te hebben en geen dubbel inkomen te hebben door huismoedertje te spelen. Waarom moet er dan qua ticketprijs een uitzondering voor jou worden gemaakt? Dat moet uiteindelijk weer betaald worden door anderen, wier kaartje duurder zal moeten worden gemaakt.

  1. Het is ook geen eis, meer een vraag 🙂
   En ja, wij hebben een keuze gemaakt voor één inkomen en een (beetje) groot gezin. We betalen dus misschien wat minder inkomstenbelasting dan een gezin met tweeverdieners, maar we krijgen bijvoorbeeld ook geen teruggave voor kinderbijslag of sportkampen omdat ik zelf thuis ben om de kinderen op te vangen. Het is ook geen wedloop wie het meeste meebetaalt aan cultuursubsidie, toch?
   Commerciële pretparken bezoeken zouden de kinderen ook tof vinden, maar dat vinden we te duur dus dat doen we niet. Musea vind ik echter een deel van de opvoeding dus dat proberen we wel te doen. En dan is het spijtig dat sommige musea pretparkprijzen (moeten) hanteren…

 2. Volgens mij is het al 9 jaar geleden dat ik in het Nijntjemuseum was, maar zo te lezen is het flink aangepast! Dan kan die ook op het lijstje voor de museumkaart :-).

  De kinderen zijn gek op het spoorwegmuseum. Ook nemo vinden we erg leuk, maar ik vind het in het weekend of andere drukke dagen echt te heftig. We hebben het een paar maanden geleden voor een uurtje bezocht, gecombineerd met het rijksmuseum. Even “saaaaaaai” schilderijen kijken en daarna lekker uitrazen in nemo.
  Het openluchtmuseum, maritiem museum en naturalis zijn ook favoriet, en het museum in Venlo verraste ons zeer positief.

  Best veel musea dus, al zou ik eigenlijk vaker uitjes in willen plannen.

  1. Nijntjemuseum is inderdaad verbouwd en uitgebreid, al weet ik niet juist wat er is aangepast.
   De jongens houden ook van het Spoorwegmuseum in Utrecht. Openluchtmuseum hebben we een paar keer in Bokrijk (België) bezocht, en Nemo lijkt denk ik wat op Technopolis hier in de buurt. Dat vinden ze inderdaad ook super! En het scheepvaartmuseum in Rotterdam – al waren ze vooral enthousiast over de super leuke speeltuin.
   Voor Nederland staat het Zuiderzeemuseum hoog op mijn lijstje.

 3. Ik ben zelf opgegroeid met de boekjes van Nijntje en heb de liefde daarvoor doorgegeven aan mijn kindjes 🙂
  Ik ben nog nooit naar het Nijntje museum gegaan, ook al staat het al enige tijd op mijn verlanglijstje. Leuk om te weten dat we er echt eens werk van moeten maken!
  trijnewijn onlangs geplaatst…Happy we got to know you!My Profile

Comments are closed.