Let it spark joy in 2016

En opeens is het al 2016! Het afgelopen jaar was een heftig jaar… met als hoogtepunt natuurlijk onze bruiloft! Het eindigde wel een beetje in een mineur aangezien ik de afgelopen weken voornamelijk in de zetel heb doorgebracht en me miserabel en ellendig voelde. Inmiddels is de Grote Inhaalbeweging echter begonnen (en de examens ook!) en is het tijd voor een frisse start in dit nieuwe jaar. Een nieuw jaar, met 366 dagen vol mogelijkheden die ik optimaal wil gaan benutten. Het thema van het jaar is dan ook: “Let it spark joy”. 

bruiloft-g-b2-3549
Foto: Kaat Stieber

Ga ik dan dit jaar alleen nog maar leuke dingen doen? Vast niet. Ik ben daar eigenlijk vrij zeker van… maar ik wil wel proberen om ook aan de minder euforische momenten een waarde toe te kennen die er voor mij toe doet. En een helder hoofd begint met een opgeruimd huis, toch?

VERBOUWEN

Bijna 5 jaar geleden zijn we in dit huis komen wonen. Dat het grondig verbouwd moest worden was meteen duidelijk, maar voor wie niet te veel eisen stelde aan comfort en esthetiek was het prima bewoonbaar. In de afgelopen jaren zijn er, met tussenpozen, al een heleboel grote en nog grotere ingrepen gebeurd, maar in 2016 gaan we eindelijk het punt bereiken waarop alle ruimtes die we bij de aankoop al in gedachten hadden er ook daadwerkelijk zullen zijn. Er zijn daarna “alleen nog maar” kamers die gerenoveerd hoeven te worden, maar die niet van functie veranderen.

Voor komend jaar zijn er al weer heel wat projecten gepland. Door het gaan creëren van twee extra slaapkamers begint de definitieve indeling dan eindelijk in zicht te komen en kan ook de rest van het huis daarop worden aangepast. Alle meubels en spullen die nu nog geen vaste plek hebben (omdat ze in afwachting zijn van de ruimte die gaat worden geschapen) kunnen dan eindelijk worden doorgeschoven naar hun voorlopig definitieve bestemming. Helemaal definitief zal het wel nooit worden, aangezien in voorzie dat er de komende jaren nog wel wat interne verhuizingen zullen gaan gebeuren tussen de kinderkamers.

OPRUIMEN

Voor het eerst heb ik daarmee ook het gevoel dat ik grip kan krijgen op onze spullen. Hoewel het ons huis op het oog opgeruimder is dan dat van veel andere gezinnen, erger in me mateloos aan de ongeorganiseerdheid van veel ruimtes. Er zijn dingen die kijken lukraak te zijn opgeslagen, omdat ik al precies in mijn hoofd heb in wat voor een nog-te-kopen-kast ze moeten worden opgeborgen in de nog-te-verbouwen-kamer. Ofzo. Maar eindelijk zie ik het einde van de tunnel en kan ik gericht gaan sorteren.

Het gaat niet snel, maar als even tijd heb en mijn lichaam het toelaat ga ik een hoekje uitzoeken. Mijn doel is in mei helemaal klaar te zijn, zodat het inruimen van de nieuwe kamers zo snel mogelijk kan gaan. Het lijkt alsof ik dat doel makkelijk ga halen. En met elk afgerond project krijg ik ook weer ruimte in mijn hoofd.

SPARKING JOY

Van nature ben ik geen rasoptimist. Ook geen pessimist hoor, maar soms krijg ik de kriebels van mensen die het glas altijd halfvol zien, ook al zitten er nog maar druppeltjes in. Of de aanmoediging “alles zal wel goedkomen” als je het razend druk hebt. Tja, vanzelf zal het niet gaan, dus ik moet er keihard voor werken als ik wil dat het goed gaat komen.

Maar ergens hebben die positievelingen wel een punt, en dat is dat er aan veel dingen (niet alles!!!) wel een waarde kan worden toegekend. En dat zou ik wat vaker willen ervaren, komend jaar. Wellicht kan ik de vrijgekomen ruimte in mijn hoofd vullen met positieve gedachten, zodat daaruit kan putten als het even wat minder gaat. Ik ga dus door met opruimen, en hou alleen de spullen waar ik gelukkig van word. Als ik me dan eindelijk zonder al te veel frustratie thuis kan voelen, ben ik allang blij.

Ik hoop op rust in mijn hoofd, orde in huis en een lagere frustratiemodus. Al is het alleen maar op de momenten dat de kinderen niet thuis zijn…

 

Wat zijn jouw goede voornemens dit jaar? Staat het traditionele “opruimen” daar ook tussen?

 

 

Comments

comments

2 comments on “Let it spark joy in 2016

  1. Herkenbare voornemens! Verbouwen is niet (meer) voor ons, maar afwerkingen wel: laminaat leggen boven, binnendeuren plaatsen, … In 2015 wou ik al grondig opruimen, eerst toen ik aan het inpakken was voor de verhuis en daarna als we verhuisd waren, maar dat is allemaal niet gelukt. Dus ga ik voor ‘declutteren’ in 2016!
    Veel sparkles gewenst in 2016!

    1. Van declutteren kan je zeker sparkles krijgen, het werkt verslavend 🙂
      Veel plezier met het settelen in jullie nieuwe huis, dat het maar snel een “thuis” mag zijn!

Comments are closed.