#Kookboekweek 1 – Chocoladecakejes met olijfolie

#Kookboekweek 1 -“Goed eten” van Dorien Knockaert

BITTERE* CHOCOLADECAKEJES MET OLIJFOLIE

Ik weet dat er veel vrouwen zijn die bezeten zijn van chocola in alle vormen en smaken. Of van zoet ik het algemeen. Chocomousse schijnt hét ultieme feelgood-food te zijn, maar daar maak je mij niet blij mee. Net zoals choco-lava-cake, hot chocolate fudge en andere zware chocodesserts vind ik dat veel te zoet en machtig. Maar een stuk bittere chocolade eet ik wél graag (en deze nog veel liever!), en cake met olijfolie is altijd goed. Tijd dus voor een nieuw recept in #Kookboekweek.

chocoladecakeje

Sinds een tijdje ben ik aan het experimenteren met plantaardig bakken. Er zijn legio recepten te vinden van veganistische baksels, maar ik vond het vooral spannend om te onderzoeken hoe ik mijn eigen lievelingsrecepten kon “verganiseren”. Inmiddels heb ik dat volledig onder de knie, en dat komt onder andere door het weetje dat de combi baking soda + zuur (azijn in onderstaand recept) zorgt voor luchtigheid in het beslag. Op die manier nemen ze de functie van eieren over.

Onderstaand recept uit “Goed eten” is al 100% plantaardig, dus hier heb ik helemaal niks hoeven aanpassen.

INGREDIËNTEN

 • 180 g bloem
 • 130 g suiker, of een andere niet-vloeibare zoetstof
 • 1,5 tl baking soda
 • 30 g cacao
 • 0,5 tl zout
 • 45 ml lekkere olijfolie
 • 45 ml smaakneutrale olie, bv. arachideolie
 • 250 ml rijstmelk
 • 1 el witte wijnazijn
 • 175 g 70% pure chocolade, in stukjes gehakt of geraspt

WERKWIJZE

Zet (herbruikbare) vormpjes in 2 muffinbakvormen.
Verwarm de oven voor tot 180 C.

Zeef alle droge ingrediënten in een schaal en meng ze goed.
Giet er de vloeistoffen bij in deze volgorde: beide soorten olie, melk, azijn.
Meng alles tot een glad beslag.
Roer er de chocoladestukjes onder en vul de bakvormpjes.

Bak ongeveer 20 minuten (test: prik in het midden van een cakeje: er mag geen beslag meer hangen aan je prikker)
Laat ze wat afkoelen voor je ze eruit haalt, anders verbrokkelen ze makkelijk.

ZOETE KOEK

Ik geef toe: van deze ethische chocoladebom zou een mens spontaan choco-addicted kunnen worden! Ze zijn niet té zoet (doordat ik er stiekem meer olijfolie aan heb toegevoegd in plaats van half-half neutrale olie) en heerlijk smeuïg. Voor de kinderen zat er dan weer genoeg chocolade in om het bittere te camoufleren… Zij eten hun cakeje (en al de rest) het liefst wel zoeter; dit is een vrij volwassen smaak.

* = Dat bittere mag je trouwens wel met een korreltje zout nemen, zo bitter is het niet. In mijn ogen heeft dat een negatieve connotatie, maar dat is misschien persoonlijk. Het is meer dat het glazuur niet spontaan van je tanden valt bij het eten van dit cakeje. En daar ben ik wel voorstander van…
Bak jij een liefhebber van chocola? En in welke smaak eet je die het liefst? Ik kan je dit recept in elk geval van harte aanbevelen! En Tony Chocolonely cranberry-anijs trouwens ook…

Comments

comments

4 comments on “#Kookboekweek 1 – Chocoladecakejes met olijfolie

 1. Mmm, chocolade! Ik hou wel heel erg van chocoladedesserts, al moet ik toegeven dat ik tijdens mijn zwangerschap heel weinig zin / energie heb om te bakken (en om zoetigheid te eten). Gebak met olijfolie maakte ik nog nooit, omdat je volgens mij de olijfolie wel duidelijk proeft? Misschien moet ik het gewoon eens proberen 🙂

  1. Olijfolie proef je goed, maar niet in de zin van een echte olijfoliesmaak. Het is meer een hartige smaak die er aan gebak wordt toegevoegd. Ik ben niet zo’n enorme zoetekauw, dus ik vind dat juist lekker. Ik gebruik dan ook echt straffe olijfolie i.p.v. een mildere variant. Probeer het gewoon eens!

 2. Aaah vreselijk, en ik had me voorgenomen geen chocola te eten in de 40-dagen-tijd.
  Omdat ik dat moeilijk vind en toch kan en dan zoo geniet van een paaseitje !
  Maar je maakt het moeilijk zo, want het ziet er heerlijk bitter uit, en wat nat, mmmm.
  Iets om te onthouden, altijd leuk hoor een receptje !
  groetjes, Trui

  1. Sorry 😉 Maar NA pasen smaakt het vast nog beter!
   Morgen post ik weer een hartig recept, ter compensatie.

Comments are closed.