Kleine Adam en de kinderen tekenen de wereld opnieuw

Wie net als ik een product uit de jaren ’80 is van geëngageerde ouders, kent hem wellicht wel: Kleine Adam, het jongetje dat de wereld opnieuw tekende. In een veelvuldig bekroond prentenboek uit 1983 lees je het verhaal van Kleine Adam die de wereld een één grote rotzooi vindt. ‘Dat is niet meer goed te maken’, zegt Adam. Adam is een ondernemend jongetje. Hij neemt een grote bezem en veegt de hele wereld in de grote afvoerpijp… ‘Ik denk… dat ik een nieuwe wereld ga tekenen, zegt Adam om zich heen kijkend. 

Kleine Adam

Kleine Adam was een product van zijn tijd: een aanklacht tegen milieuvervuiling, tegen anonimiteit, tegen een maatschappij waarin kinderen geen stem krijgen. Wellicht is de linkse boodschap van toen enigszins gedateerd, de kern van het hele probleem is de afgelopen 30 jaar alleen maar groter geworden. Een verschil is wel dat milieu-activisten toen als radicale alternatievelingen werden bestempeld, nu is duurzaamheid zo hip als maar zijn kan. In theorie althans, want in de praktijk… nou ja, dat weten jullie zelf ook wel.

KLEINE ADAM

Kleine Adam is niet tevreden met de wereld zoals hij nu is. Hij veegt hem weg. Hij neemt zijn kleurkrijtjes en begint met veel verbeelding de wereld opnieuw te tekenen. Hij begint met bloemen en vogels, maar de vogels eisen bomen en insecten. Hij tekent een poes om de verwende vogels wat te jennen, maar die voelt zich de koning te rijk met zoveel vliegend voedsel en grijpt de macht. Hij tekent een weg, zijn beste vriend en babyneefje. De baby heeft zijn ouders nodig, een wieg, zijn huis. Langzaam aan wordt de wereld weer zoals deze was, want de wereld opnieuw ontwerpen, dat valt niet mee.

TEKENEN

Ik daagde de kinderen uit net als kleine Adam hun ideale wereld te tekenen. Daarbij kwamen onmiddellijk hun verschillende karakters naar voren: M. begon heel enthousiast, vond het na 3 krassen “belachelijk” en ging zitten pruilen. Nadat ik haar op weg had geholpen en bemoedigend toesprak ging ze weer gedreven verder en wist uiteindelijk van geen ophouden.

K. zat al te tekenen voor ik was uitgepraat. Onverstoord zat hij geduldig te werken aan gedetailleerde eilanden, scheepswrakken en kanonnen. Niet per se mijn beeld van een ideale wereld, maar daarom staan de kanonnen ook buiten de wereldbol. Ah ja, stom dat ik dat niet had gezien!

S. had ambitieuze plannen: hij had minstens 4 papieren nodig om een luilekkerwereld te tekenen waarin alles van snoep was gemaakt. Hij praatte en praatte en praatte, gaf commentaar op de anderen en uiteindelijk is hij degene die het minst ver is geraakt… Het was te verwachten.

BEWUSTWORDING

Betweterige kinderen die andere aanspreken op hun impact op de wereld vind ik vreselijk irritant. In plaats van mijn kroost te wijzen op het onrecht en de milieuproblematiek, wil ik ze zo goed als het kan vóórleven. Ze worden zich echter steeds meer bewust van hun eigen rol in het geheel en zo af en toe probeer ik ze daarom op beeldende wijze wat mee te geven dat de toestand van de wereld om ons heen. Ook al is de wereld van kleine Adam van ruim 30 jaar geleden, de vervuiling is er niet minder om geworden. Integendeel.

  • Kleine Adam
  • Mariette van Halewijn & Rita van Bilzen
  • uitgeverij: Lannoo Retro

We hebben een kast vol boeken over het milieu. In de bib is er nog veel meer beschikbaar, maar ik hou meer van de positieve en poëtische benadering dan van confronterende foto’s en zogenaamd objectieve bangmakerij. Heb jij nog boekentips om met de kinderen te lezen/ ons te laten inspireren over dit thema? 

Comments

comments

5 comments on “Kleine Adam en de kinderen tekenen de wereld opnieuw

    1. Het is niet voor niets uitgegeven onder de naam “Lannoo retro”, speciaal voor alle nostalgische mensen 🙂

Comments are closed.