Kijk uit je doppen!

De verkoop van ongeveer 77.500 kg gebruikte plastic dopjes financiert de aanschaf + verzorging + opleiding van één blindengeleidehond. Wetende dat er ongeveer 400 dopjes in 1 kg zitten, zijn dat heel wat potten choco, flessen cola en pakken melk die geconsumeerd moeten worden om zoveel dopjes bijeen te krijgen. Van onze bijdrage kan hooguit eens een keer hondenvoer gekocht worden, maar toch verzamelen we fanatiek mee. Want elke dop die het Belgisch Centrum voor Geleidehonden kan verkopen is een bijdrage aan hen – en tegelijk een afname op de vuilnisberg.

dopjesactie

Dopjesactie moedigt mensen aan om zuiver plastieken doppen te sparen en in te leveren bij een verzamelpunt, zodat de BCG ze kan verkopen ten behoeven van de aankoop en opleiding van blindengeleidehonden.

BCG

Bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw worden geleidehonden opgeleid om ze daarna kosteloos ter beschikking te stellen aan personen die blind of slechtziend zijn. Ze leren personen met een visuele beperking omgaan met hun geleidehond en verlenen permanente nazorg aan geleidehondgebruikers. Het BCG groeide sinds de oprichting in 1990 uit tot een toonaangevend centrum dat honden levert over heel België. Ze hechten veel belang aan de professionele opleiding van de geleidehonden en dragen daardoor bij tot intergratie van personen met een visuele beperking in onze maatschappij. Een geleidehond geeft hen de mogelijkheid om zich zelfstandiger, sneller maar vooral veiliger te verplaatsten.

WERKING?

De opleiding van deze honden kost veel geld. Handenvol geld. Geld dat ik ook niet zomaar kan overmaken naar de stichting, maar gelukkig kan ik -en jij!- wel helpen op een andere manier: doppen sparen. De plastic doppen die anders bij het huisvuil zouden verdwijnen zijn namelijk geld waard. Niet zoveel dat je met 3 doppen kan aankloppen bij een recyclagebedrijf om ze te verkopen, maar als het over honderden kilo’s gaat levert het blijkbaar wel geld op.

De oproep is dan ook om thuis/ op school/ op het werk / in de sportclub doppen te verzamelen en deze daarna in te leveren aan een afgifteadres. De actie heeft geen einde in zicht, en voorlopig zijn er nog lang niet genoeg doppen centen dus in theorie kan je eindeloos blijven sparen. Niet dat ik je wil aanmoedigen om vanaf nu alleen maar flessenwater  en wasverzachter te kopen omwille van de helpende doppen, maar mocht je dat toch al doen dan kunnen ze beter nog een nuttig tweede leven krijgen in de vorm van hondenbrokken. Disclaimer: niet letterlijk, uiteraard.

WELKE DOPPEN?

Zuivere plastic doppen zoals van:

 • dranken uit drankkartons of flessen
 • producten zoals shampoo, afwasmiddel, deo
 • sauzen, kruiden, broodbeleg, koffie,

Het sorteren van de doppen gebeurt handmatig door vrijwilliger. Zij zorgen ervoor dat er geen andere materialen tussen de dopjes blijven zitten. De gesorteerde doppen worden verkocht aan recyclagebedrijven die de dopjes herwerken tot nieuwe producten. Je kan de vrijwilligers werk uit handen nemen door:

 • de doppen af te wassen zodat er geen etensresten e.d. bevatten
 • stickers zo goed mogelijk te verwijderen
 • piepschuim, karton , rubberen binnendeksel en/of ring te verwijderen
 • droogzout in de doppen van medicatie te verwijderen

Plastic doppen groter dan 25 cm doorsnede, wijnkurken, metalen doppen, kroonkurken, … kunnen niet worden ingeleverd.

WAAR INLEVEREN?

In heel België zijn inzamelpunten, hier kan je de lijst met adressen vinden. Aangezien het vaak bij vrijwilligers thuis is, vraagt men om niet wekelijks met 2 doppen aan te komen maar lievers eens in de zoveel tijd met een grotere hoeveelheid.

Ik vraag me af wanneer wij genoeg hebben verzameld om iemand te helpen om zich visueel te kunnen oriënteren…

dopjesactie

Kende jij deze actie al? En dop je mee?

Comments

comments

7 comments on “Kijk uit je doppen!

 1. Wij sparen die ook, en leveren die in op de school. Ik wist ook niet dat deksel van chocopot mocht, en van deo en zo.

  1. Oh dat is handig, dat je die op school kan inleveren. Wel een goed idee om een verzamelpunt op school te beginnen.

 2. Dit kende ik nog niet, maar aangezien Maastricht lekker dichtbij de Belgische grens ligt zou ik er wel aan mee kunnen doen. Ik zie dat er een verzamelpunt in Lanaken is. Het zou wel even duren voor we genoeg doppen hebben, omdat we zelf ons bruiswater maken en ik eigenlijk niet zo vaak doppen heb. Neemt natuurlijk niet weg dat áls we ze hebben, het een kleine moeite is om ze even te bewaren ergens en dan langs te brengen. Leuke tip, bedankt!
  Galina onlangs geplaatst…DIY: sensuele massageolieMy Profile

 3. Ik vind het een beetje dubbel, omdat er aan elke dop ook een fles (= afval) hangt. Al gebruik ik nog wel iets van flessen en kan ik die doppen inderdaad ook wel inzamelen eigenlijk, zonder extra flessen aan te kopen. Ik deed het nog niet, maar je doet mij toch twijfelen …
  gerhilde maakt onlangs geplaatst…Bewust kinderloos, het blijft relevant.My Profile

  1. Dat is absoluut waar, ik koop er ook geen fles extra om, maar elke dop die we sowieso al hebben houden we wel bij voor de dopjesactie.

Comments are closed.