Kamperen in de Morvan #1

HOE KIES JE EEN FIJNE CAMPING?

Bij mij thuis ging het er vroeger heel anders aan toe: we vertrokken in een oude auto, zonder airco uiteraard, en reden met 4 kinderen los op de achterbank naar onze vakantiebestemming. Of ja, bestemming, een vooraf bepaald gebied. Met een kaart op schoot en een campinggids binnen handbereik reden we camping per camping af op zoek naar een leuke plek. Soms viel dat mee, soms tegen, maar altijd was het een verrassing waar we terecht zouden komen.

IMG_5263

ZOEKTOCHT

Dit jaar ben ik in mei op zoek gegaan naar een camping. In plaats van live het land door te rijden struinde ik het internet af om de beste kampeerplek te vinden. Op fora, beoordelingssites, via zoektermen van vereisten; overal probeerde ik informatie vandaan te sprokkelen. Hoe meer foto’s ik kon vinden hoe beter, want dan wist ik tenminste zeker dat we op een toffe plek terecht zouden komen. Spontaan gaan kamperen waar het mooi weer is, dat is er nauwelijks meer bij anno 2015. Want ik heb heel wat mooie plekjes aan me voorbij moeten laten gaan, omdat ze al maanden van te voren waren volgeboekt.

RESULTAAT

Omdat het gebied waar we naar toe wilden al vaststond, was de zoektocht redelijk beperkt. Familie gaf een feest midden in onze vakantie, dus het was zaak daar in de buurt te zijn: de Morvan, Bourgondië, Frankrijk.

In het kader van “als de kinderen het leuk hebben, dan hebben de ouders ook vakantie” heb ik gezocht naar water op de camping. De vereisten: de combinatie water + zeer ruime plaatsen + een beperkte capaciteit + proper sanitair + niet te veel georganiseerde activiteiten + genoeg kleine kinderen + een speeltuintje + schaduw + …. Nou ja, dat dus. Zodoende zijn we terecht gekomen op deze camping. Voor mij had het daar nog wel wat kneuteriger en alternatiever mogen zijn, maar de kinderen genoten er met volle teugen!

IMG_0057

ZWEMMEN

Voor de eerste keer stonden we op een camping met zwembad. Met buitentemperaturen van gemiddeld 36 graden is dat een behoorlijk aanrader, maar toen we boekten, vér van te voren dus, konden we dat nog niet weten natuurlijk. Wat ik wel weet, is dat we er voortaan moeilijk zullen wegkomen met een camping zónder zwembad. Luxe went snel, ook voor kinderen.

Grappig genoeg heeft onze bangerik zich ontpopt tot waterrat, en de durfal liet het steeds als eerste afweten. Onze prinses liet het van haar bui afhangen of ze alleen maar mooi wilde wezen aan de kant óf dat ze onvermoeibaar bleef plonzen en zwemmen in het “mimibad”. Ook om je kinderen te leren kennen is een zwembad dus ideaal.

IMG_5333

RIVIERTJE

Op mij had het riviertje de grootste aantrekkingskracht. Nostalgische beelden kwamen bovendrijven van hordes kinderen die samenwerkten om dammen te bouwen en de rivier te temmen. Samen met de halve camping stenen sjouwen om een reusachtige dam aan te leggen. Een badje maken voor de plastic pop (speciaal voor de gelegenheid gekocht) – en het onvermijdelijke drama dat de pop toch werd meegesleurd door de stroom…

Zo ging het hier niet helemaal. Andere tijden, ander kaliber rivier en vooral veel kleinere kinderen dan die uit mijn herinnering maakten het tot een ander soort spelen in het stroompje. We gingen er op avontuur, bouwden een dam, zochten zwarte rivierkreeften (niet gevonden), schepten minivisjes om ze over de dam te kunnen zetten en deden wedstrijdjes stenen-gooien-naar-de-overkant. En er was schaduw, schaduw!

IMG_5317

SPELEN

Behalve in het water werd er natuurlijk ook “gewoon” gespeeld. Skelteren, fietsen, in de speeltuin rommelen, spelletjes spelen, tekenen, stickeren, boekjes lezen, meehelpen afwassen en spelen met de bal. Aan echte vakantievriendjes zijn de kinderen nog niet toe, het is al heel wat dat ze geen ruzie maken met anderen – enkel met elkaar. Maar ooit, als we vaak genoeg blijven oefenen, komt er een kampeervakantie dat ze zichzelf kunnen vermaken – en wij er geen kind meer aan hebben. Tegen die tijd neem ik het discozwemmen er dan graag bij.

IMG_5353

Hoe kiezen jullie je vakantiebestemming uit? Zou de Morvan een goede bestemming voor jullie kunnen zijn?

Comments

comments