Kamperen in de Creuse #1

Kamperen is tof, maar de wereld is groter dan de camping alleen. Echt veel uitstappen ondernomen hebben we echter niet, voornamelijk door de tropische temperaturen. Zwemmen, water en ijsjes was de kinderen wilden- dus wij ook. Je weet wel, iets met blije kinderen, blije ouders enzo.  Bovendien zijn kinderen duidelijk in de meerderheid en dus een serieuze factor om het programma op af te stemmen. Tussendoor hadden we gelukkig enkele dagen onder de 30 ˚C, waarin we konden acclimatiseren en het patroon van zwemmen zwemmen zwemmen konden doorbreken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LES PIERRES JAUMÂTRES 

les pierres jaumâtres

Het departement Creuse staat bekend om de vele dolmen en menhirs die er te vinden zijn: formaties van grote stenen uit de periode 8000 voor Christus. De stenen van Jaumâtres liggen op de berg Barlot (591 m). Hoe ze er gekomen zijn is een raadsel, maar de duidelijk is wel dat de steenkolossen bewust gerangschikt zijn op de berg.

Het zijn massieve granietrotsOLYMPUS DIGITAL CAMERAen die de intensieve erosie hebben doorstaan in de ijstijd, tussen de 100.000 en 10.000 jaar geleden. IJs, regen, vorst en wind hebben de stenen geschuurd tot grillige vormen. Vertikale groeven en bekkens zijn uitgesleten en in natte periodes staat daar nog altijd water in.

Het vertrekpunt van de wandeling is een bar annex activiteitencentrum. Een tocht van ongeveer 15 minuten over een rotsachtig bospad voert je naar de eerste formatie uit de prehistorie. Behalve verstoppertje spelen, rotsen beklimmen, klauteren, er vanaf springen en glijden, kan je er ook perfect hagedissen spotten en van een geweldig uitzicht genieten.

Klik vooral niet door naar de website van deze stenen, want dan wil je ze niet meer bezoeken. In het echt zijn ze echter zeker de moeite waard en lang zo suf niet als de site doet vermoeden. Werwacht ook niet té veel, want bijzonder spectaculair is het ook weer niet. Ga vooral zelf kijken!

  • Een precies adres van de het begin van de wandelroute heb ik niet gevonden, maar vanuit het dorpje Toulx Sainte-Croix (23600) staat het goed aangegeven.

LABYRINTHE GEANT DES MONTS DE GUÉRET

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadat ik ooit bijna ben gesmolten in een bloedheet maïslabyrint in de Ardennen – terwijl alle kinderen hun eigen zoektocht begonnen en willekeurig weggetjes insloegen- was ik lichtelijk getraumatiseerd door doolhoven. Le Labyrinthe Géant in Guéret heeft dat leed enigzins kunnen verzachten, al was het er ook verzengend heet.

De doolhof van 2 ha is leuk, al is het wel prettig als je er na ongeveer een uur weer de uitgang hebt gevonden. Er wordt dan ook gewaarschuwd dat je er vóór 20 uur uit moet zijn, anders kunnen ze niet garanderen dat je het overleefd. Verder krijg je de briljante tip mee, dat als je verdwaalt bent je terug moet naar het midden omdat je vanuit daar de uitgang makkelijker kan vinden. Het is te hopen dat je het middelpunt dan wél kan vinden, als je de weg kwijt bent…

Leuker dan het labyrint vonden wij echter de gratis activiteiten die er op het terrein werden aangeboden. Op een lommerrijke plek is een kleine kiosk, toiletten en diverse speelplekken. Er is een speeltuintje, een kinderboerderij, twee kleine waterglijbanen en meer…

Het aanwezige blotevoetenpad was maar een fractie van het pad dat we vorig jaar liepen, maar toch nog altijd een succes bij mijn op modder verzotte kinderen.

Het allerleukste waren echter de levensgrote gezelschapsspellen die je er kon spelen. Helaas voor onze schaakfanaten was dat spel er niet, maar dammen, zeeslag spelen en mens-erger-je-nieten zijn toch wel veel leuker in het groot dan op een bord.

Deze plek is een echte aanrader. Niet zozeer voor het labyrint als wel voor de ideale picknick- en speelplek op zonovergoten dagen.

  • Labyrinthe Géant des Monts de Guéret
    Route de Bourganeuf
    23000 Guéret

MONTLUÇON

0-MuPop-1----Com.-d-Agglo.-Montluconnaise---architecture-Atelier-4

Strikt genomen ligt de stad Montluçon helemaal niet de Creuse maar in het departement Allier. Het is echter veruit de grootste stad in de wijde omgeving van de camping, al is de omvang nog steeds gering.

Het Middeleeuwse centrum van Montluçon is een wirwar van schilderachtige straatjes met vakwerkhuizen, gesitueerd rond de het hoger gelegen kasteel van de hertogen Bourbon. In de kunststad is men erin geslaagd om de herinneringen aan het verleden zorgvuldig te bewaren en tegelijkertijd mee te gaan in de veranderingen van de hedendaagse wereld.

Bezoek ook zeker Parc Wilson (de speeltuin is links onder in de hoek) en loop langs het Popmuseum MuPop, waarvan de moderne architectuur een spannend lijnenspel vormt met de Middeleeuwse gebouwen in zijn omgeving.

Maken jullie veel uitstappen tijdens een reis? En wie is er al eens in de Creuse geweest?

Comments

comments