Kamperen in Bretagne #2

Na de hitte in de Morvan waren de buien in Bretagne van harte welkom om wat af te koelen. Tenminste, op de eerste dag. Daarna hadden we er wel weer genoeg van en wilden we weer spelen, ontdekken, lezen, fietsen, scheppen, ballen, rennen, tennissen, klimmen, glijden, op avontuur en vooral veel naar buiten. En dat zwembad op de camping? Daar hebben we maar één keer in gezwommen: het water was veel te koud!

IMG_0063kopie

KUST

Omdat we dus op zoek waren naar een mooi zwemstrand – en dan bedoel ik een strand waar de zee ook te vinden was – hebben we een stuk gereden van la Route de la Baie. Dat is een route over pittoreske wegen, meestal vlak langs de kust. Onderweg kom je langs typische Bretoense kustplaatsjes, waarvan Cancale het meest schilderachtig is.

Ten noorden daarvan ligt het panoramisch uitkijkpunt La pointe de Grouin, van waar je een prachtig zicht heb op de baai van Mont Saint-Michel, de grillige rotsformaties in zee van Île des Landes en de vuurtoren van het schiereiland.

S. is de man die houdt van “uitzichten”. Zijn verrekijker is dan ook zijn belangrijkste attribuut op uitstappen en hij kan echt verrukt zijn over vergezichten die hij ziet. Als hij de kans heeft wil hij ook graag de tijd nemen om in de verte te staren en te dromen over avonturen en te filosoferen over het leven. En op zoek te gaan naar een zandstrand, want dat was zijn eigenlijke doel van deze tocht.

IMG_5399

STRAND

Het mooiste strand dat we hebben gevonden was dat van Saint-Lunaire. Deze badplaats was vroeger een populaire vakantiebestemming voor de rijken Fransen, die er vanaf 1880 luxe vakantievilla’s bouwden. Veel van deze villa’s zijn bewaard gebleven, waarvan een groot aantal in art deco-stijl. Ik had maar héél even de kans om hiervan te genieten, want de kinderen konden er eindelijk in zee spelen. En hoe!

De lucht was er onbewolkt, de witte schuimkoppen staken fel af tegen de blauwe zee en de golven sloegen bulderend kapot tegen de grillige granietrotsen. Gekleurde zeilbootjes dobberden in de baai, terwijl de zeemeeuwen schor krijsend overvlogen. Het rook er naar vis en zilt water, zonnebrand en barbecue. En in het mulle zand vonden we massa’s krabbenpoten en gedraaide schelpen.

IMG_0068

SAINT MALO

St. Malo was één van de uitstappen die ik nog had onthouden van de vakantie daar in mijn kinderjaren. Als mater familias van botenliefhebbers was dit een uitgelezen kans om deze prachtige, middeleeuwse vestingstad beter te leren kennen en ons te laten fascineren door de levendige havenactiviteiten.

We wandelden de 1,8 km over de versterkte verdedigingsmuren, slenterden door de stad intra muros, kaapten een piratenschip, aten ijsjes, spotten een heus cruiseschip, liepen veel te ver voor de kleine vossenvoetjes, sjouwden ons een bult aan zusje en de picknickspullen en verkleurden allemaal door de zon.

IMG_5407

MONT SAINT-MICHEL

Wie een week kampeert in de baai van Mont Saint-Michel kan natuurlijk niet anders dan de eeuwenoude getijdeneiland met zijn machtige abdij bezoeken. Zoals verwacht hadden meer mensen die gedachte, want je kon er bijna over de koppen lopen. Gelukkig waren onze kinderen slim genoeg om de straatjes met souvenirs te mijden en maakten ze er een sport van om zo snel mogelijk boven te komen. En zodra we in de echte abdij waren – en dus vooral de kassa voorbij- werd het een stuk rustiger.

Ik vind het belangrijk om de kinderen ook een stukje cultuur mee te geven als we iets bezichtigen, en op de Mont Saint-Michel is dat aardig gelukt. Gelukkig zijn de jongens wel geïnteresseerd in geschiedenis, en zeker als er ridders en kerkers ter sprake komen lukt het hen redelijk om de aandacht erbij te houden.

Hoeveel ze ervan zullen onthouden is nog maar de vraag, maar stilaan hebben ze toch al een bodempje cultuur kunnen leggen. En mochten ze er later toch niks meer van weten, dan hebben we altijd nog de foto’s als bewijs dat ze er ooit geweest zijn.

IMG_0006

 

Lukt het jullie de kinderen te interesseren voor geschiedenis en cultureel erfgoed?

Comments

comments

One thought on “Kamperen in Bretagne #2

Comments are closed.