Kost duurzaam leven veel geld?

Ik hoor het oh zo vaak om me heen: “Jij hebt makkelijk praten met je duurzaam gedoe, maar ik kan dat echt niet betalen!” Tegengeluid is er ook, zij het in veel mindere mate: “Het bespaart een hoop geld om ecologisch te leven”. Het is allebei waar, denk ik – het is alleen maar met welk alternatief je het vergelijkt. Ik denk althans dat ik de code voor het antwoord op de vraag heb gekraakt…

 

Laat ik voorop stellen dat milieuvervuiling en slechte arbeidsomstandigheden, waar ter wereld dan ook, in elk geval geen luxeprobleem zijn… Maar is “duurzaam leven” wel een luxegoed? Is het alleen weggelegd voor de bovengemiddelde consument? Grootverbruikers zijn vaak ook grootvervuilers, maar of dit in verhouding ook méér is dan van iemand met een kleine beurs, durf ik te betwijfelen. En wie zegt er dat wij het inkomen hebben dat we bij die groep zouden horen?

DUURDER

Om maar meteen te beginnen waar de meeste mensen direct aan denken: sommige aspecten van “duurzaam leven” zijn inderdaad duur. Of duurder dan gangbaar in elk geval. Of minder goedkoop. Eerlijker geprijsd misschien. In elk geval: zeker niet voor iedereen haalbaar! (Onthoud dat, dat ik daar later geen verwijten over krijg ;-)).

Een paar voorbeelden:

 • Ik haalde het al aan bij onze trouwringen van Fairtrade goud: die kostten stukken van mensen. Stukken van ons toch, en voor de verandering niet van de arbeiders.
 • Voor fairtrade kleding betaal je veel meer dan voor kleding uit veel grote ketens, dat is gewoon een feit.
 • Biologische producten kosten in de supermarkt vaak een veelvoud van hun niet-biologische variant. Klopt.
 • Apparatuur met een A-label is duurder dan een met een andere letter – en hoe meer +++ er achter staan hoe duurder het is. It’s true.
 • Ecologische schoonmaakmiddelen zijn hoger geprijsd dan reguliere.
 • Ecodesign qua prijs niet te vergelijken met grootwarenhuis-prijzen

Het is allemaal waar, wat de mensen zeggen, maar wellicht zijn er ook alternatieven?

Het idee dat duurzaam leven duurder is, komt denk ik vooral van de vergelijking met de gangbare, goedkope producten. Wie opeens al je kleding fairtrade gaat kopen, al je boodschappen bij de biologische winkel gaat doen en alleen nog maar eco-design aanschaft voor in huis zal de kosten inderdaad torenhoog zien stijgen. Er zijn maar weinig mensen die zich dit allemaal kunnen veroorloven – wij in elk geval niet!

Maar… wanneer je nóg een stap verder gaat en je je huidige aankopen niet simpelweg vervangt door en ecologische of fairtrade variant, dan wordt het economischer een stuk interessanter:

GOEDKOPER

Er zijn namelijk heel veel dingen wel heel erg besparend, zowel voor het milieu als voor je bankrekening. Een kort overzicht om dit te illustreren:

Tweedehands kopen. Lenen. Zelf maken. Weglaten. Besparen. Less is more, is meestal de conclusie.

GELD ⇔ TIJD

Ik denk dat het moraal van het verhaal is dat wie een (gemiddeld?) consumptiepatroon aanhoudt waarbij alles wordt vervangen door ‘eerlijk’ het financieel moeilijk zal krijgen. Duurzaam leven is dan inderdaad duur!

Voor mij gaat duurzaam leven echter verder dan alleen maar eerlijk kopen – ik wil vooral minder kopen. Anders kopen. Dat kan door veel zelf te maken, te zoeken naar andere manieren om aan een product te komen, maar vooral door dingen weg te laten.

Ja maar, zelf maken kost zoveel tijd! Wasbaar luieren kost tijd! Tweedehands kleding zoeken kost tijd! Verstelwerk doen kost tijd! Zelf koken kost tijd! Was ophangen kost tijd! Fietsen kost tijd!

Ja, dat kost tijd, maar het bespaart ook geld.
Ik heb tijd, want ik “werk” niet.

(en toen werd mijn uitleg hierover zo lang, dat het beter in een apart artikel gezet kan worden: kost duurzaam leven veel tijd? Deze hou je tegoed voor volgende week!)

Dus: 

 • Duurzaam leven is duur als je je huidige consumptiepatroon aanhoudt, maar dan in het eerlijk (uitgaand van een gemiddeld patroon)
 • Duurzaam leven is goedkoop als je je aankoopbeleid aanpast/ verminderd.

En ik denk dat dát het grootste struikelblok is voor veel mensen. Wordt vervolgd :-)!

 

Wat denk jij? Is het duurder of goedkoper wanneer je probeert om negatieve invloed op de wereld zo veel mogelijk te voorkomen? Welke keuzes maak je daarbij? Ik ben benieuwd!

 

 

 

 

 

Comments

comments

11 comments on “Kost duurzaam leven veel geld?

 1. Ik ben het hier helemaal mee eens. Het is zo duur als dat je het zelf maakt en je kunt echt heel veel geld besparen door producten zelf te maken. Ja, het kost even iets meer als je alles inkoopt, maar als je ziet hoeveel je voor dat geld kunt maken dan ben je uiteindelijk een stuk goedkoper uit. Je kunt trouwens ook wat besparen op je biologische boodschappen door zelf een klein moestuintje aan te leggen, met een beetje geluk heb je de hele zomer gratis tomaten, kruiden en andere groenten. Scheelt een hoop en de smaak is beter 😉

  Duurzaam leven kost ook gewoon meer tijd, want je moet veel meer stilstaan bij zaken en ook dat schrikt mensen denk ik een beetje af. Het loont zich echter 🙂

  1. Mocht ik ruimte hebben voor een moestuin, dan begon ik er vandaag nog aan! Maar het 4 kinderen en 17m2 tuin op het noorden hebben we elke vierkante centimeter nodig voor speelruimte 🙂
   En ja, het is inderdaad denk ik de investering in tijd die een grote drempel vormt. Deze tijd is ook gewoon zo vol, er moet al zoveel, om dan ook nog zelf producten te “moeten” maken is denk net een brug te ver voor velen. Jammer, het kan zoveel voldoening (en besparing) kan opleveren…

  1. Dat is inderdaad nog een categorie apart, net zoals vervoer, vakanties, gezondheidszorg etc. …

 2. Ik koop zoveel mogelijk biologisch eten, ook al doet het soms pijn in mijn portemonnee als ik per ongeluk bereken hoeveel minder ik zou betalen aan de kassa als ik het goedkopere alternatief zou nemen. Maar ik vind het geen goed alternatief als ze kapot gespoten werden met producten die mens en aarde kapot maken, dus dan betaal ik het toch graag 🙂
  Lottes Anekdotes onlangs geplaatst…Gedichtendag 2017My Profile

 3. Ik lees dit eerlijk gezegd met verbazing, de meest voor de hand liggende manieren om duurzamer te leven, leveren m.i. sowieso een kostenbesparing op. Alles tweedehands aanschaffen, waar mogelijk weer doorschuiven, seizoensproducten, zelf maken en sowieso minder van alles (minder vlees, minder (of geen) pakjes, minder wasmiddel, schoonmaakmiddel, minder met de auto, minder kleding, minder verpakkingen kopen). Maar goed, wat voor de één vanzelfsprekend is, is dat voor een ander natuurlijk niet, er is nog veel te winnen op dit gebied 🙂

  1. Dat denk ik ook, maar toch hoor ik het vaak. Ik denk dat daar vooral eerlijke kleding en biologisch voedsel hun aandeel in hebben. Dat IS ook duurder in de winkel, en het vraagt al een stuk meer van mensen om op dat gebied goedkoop te gaan.
   Zoals ik al schreef:
   1 stap naar voren maakt het duurder (als je het gemak wil hebben van naar een winkel rijden en daar alles eerlijk koopt),
   2 stappen naar voren maakt het goedkoper (tweedehands zoeken, consuminderen, vega of vegan gaan eten, producten zelf maken etc.)
   Ik denk dat de hobbel van stap 1 veel mensen afschrikt en ze daardoor stap 2 niet willen/ kunnen nemen…
   En je woord ‘vanzelfsprekend’ speelt denk ik een heel grote rol: het vraagt een inspanning om om te denken.

 4. Wat leuk, ik was ook bezig met een stuk over dit onderwerp! Ik denk er precies hetzelfde over. Op het moment leef ik van een studentenbudget, maar toch kan ik eerlijke kleding kopen door het met tweedehands te combineren. Biologisch kopen doe ik nog niet maar deels, maar dat zal wel meer en meer komen. Ik let nu wel veel meer op verpakkingen, dat kost geen greintje extra.
  KouweKleren onlangs geplaatst…Vijf vrolijkmakers op deze vrijdagMy Profile

  1. Super dat je het met een studentenbudget ook voor elkaar krijgt! Wij doen met 6 personen van 1 inkomen, en met keuzes maken kan ik toch ook heel wat realiseren 🙂

Comments are closed.