Of je een banaan in je oor hebt?!

De grote jongens hebben hier regelmatig een banaan in hun oor. Of twee. Of ze zijn gewoon Oost-Indisch doof (is dat politiek nog wel correct om te zeggen eigenlijk? Of mag dat niet meer tegenwoordig?!) In elk geval: er wordt hier vaak zeer selectief geluisterd. Ze kunnen me wel horen, dat is al getest, ze hebben er alleen niet altijd zin in. Aan vieze oren kan het ook niet liggen, want die maak ik elke week proper. Met een oorstokje nog wel: een ecologisch bamboe oorlepeltje… Apenkuren met bamboeberen dus.

Een mens gooit jaarlijks echt geen volle vuilniszak wattenstaafjes weg. Zelfs de impact van een leven lang wattenstaafjes is nogal relatief bij de rest van de vervuiling, maar deze #zerowaste actie kost zo weinig geld en moeite dat het toch de moeite waard is. Bovendien zijn alle wattenstokjes al opgebruikt bij het knutselen van skeletten. Ah ja, dan heb je niks aan één lepeltje.

CHINEES STOKJE

Een oorstokje/ – lepeltje kent zijn oorsprong in China, waar men doorgaans droog oorsmeer heeft (een weetje uit de les taalkunde uit het eerste jaar aan de universiteit – meer heb ik niet onthouden van dat vak). In elk geval: in China en Japan is het een doodnormaal instrument.

Uiteraard is een herbruikbare variatie van iets ecologisch beter en op lange termijn ook economisch interessant. In dit geval is er bovendien een gezondheidsvoordeel aan verbonden: in tegenstelling tot een wattenstaafje duw je het oorsmeer niet je oor in, maar verwijder je enkel het zichtbare oorsmeer. Doe dit met beleid.

Oorsmeer heeft de belangrijke taak om het trommelvlies te beschermen en is dus nuttig in plaats van vies. Enkel aan de oppervlakte staat het niet zo netjes en dat kan je dus verwijderen met dit oorstokje. Met een nat doekje kan je de rest van je oorschelp wassen – en daarna het oorstokje.

HERBRUIKBAAR OORSTOKJE

Je hoort het – zo moeilijk is het allemaal niet.

Ik kocht een tijd geleden dit herbruikbaar oorstokje, en sindsdien ben ik om. Het is even een ander gevoel, maar aangezien ik geen oorwattenstaafjesverslaving had is dat snel genoeg gewoon. Er is dan ook weinig spannends over te melden:

1.Koop – 2.gebruik – 3.maak proper – herhaal indien nodig vanaf punt 2 tot in lengte der dagen.

Het oorstokje kan ook gebruikt worden om de oren van kinderen schoon te maken – door een volwassene natuurlijk. Alleen moet dan wel eerst die bananen uit hun oren!

Dit oorstokje is een simpele, goedkope en betere variant van het wegwerpwattenstaafje. Typisch een geval van ‘waarom niet’?! Wat vind jij?

Comments

comments

7 comments on “Of je een banaan in je oor hebt?!

  1. Haha, heerlijke inleiding 🙂 Ik las er net bij Resaarcle over en was al overtuigd, maar nu ik dit lees, weet ik ook zeker dat degene die ik dacht te kopen, ook effectief goed is 🙂 Merci dus!

  2. Mooi dat het herbruikbaar is. Maar het is toch helemaal niet nodig om je oren schoon te maken? Die reinigen zichzelf wel. Volgens mij is het zelfs slecht voor je oren omdat het verstopping in de hand werkt. Of ben ik nu een viezerik?

    1. Nee hoor 🙂
      Maar de ene persoon maakt al meer oorsmeer aan dan de ander, en bij mijn kinderen is dat toevallig heel veel. Ik verwijder dan ook alleen maar wat je ziet, omdat dat niet zo proper staat, maar wat er IN het oor zit laat ik lekker zitten! Je hebt immers gelijk.
      Voor mijzelf is het eigenlijk helemaal nauwelijks nodig, maar soms vind ik het gewoon prettig om in mijn oren te prutsen…

Comments are closed.