Doe mee, verlos de zee!

Misschien (hopelijk!) is de actie in Nederland wel heel bekend, maar toen ik een paar weken geleden in Vlissingen de jutbak van Doe mee, verlos de zee! tegenkwam was ik aangenaam verrast. Samen met de kinderen speelden we “recycle-tje” aldus K., en hielpen mee het strand opruimen. Heel even maar, want het was ijskoud, maar wat betreft de hoeveelheid afval hadden we nog uren kunnen blijven verlossen…

Doe mee, verlos de zee! is een burgerinitiatief dat mensen wil inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken. Ik hou van initiatieven van geëngageerde mensen, dus natuurlijk hielpen we mee!

JUTTEN 2.0

Aan het strand is het altijd fijn, zeker als er 3 kinderen enthousiast rondrennen, pakkertjes spelen met de golven, hun naam schrijven in het zand en al die andere universele spelletjes spelen die alle kinderen overal ter wereld spelen. Kinderen die aan zee zijn tenminste.

Wat ook universeel is, is de niet te overziene massa afval die elke vloed uitstort over het strand. Ondefinieerbaar plastic, stukken visnet, wikkels van soepgoed, drinkflesjes, blikjes, doppen, rietjes, schuimplastic, nog meer ondefinieerbaar plastic, en nog meer, en nog meer en nog meer… In een mum van tijd waren onze emmertjes gevuld, de armen vol en de zoveelste sprint naar de jutbak getrokken. De kinderen hoopten nog op een aangespoelde schatkist, boegbeeld of zeemeermin (we lezen momenteel Juttertje Tim), maar hetgeen we vonden doet toch echt meer denken aan modern strandjutten. Er zijn immers nog maar weinig schepen met schatkisten of boegbeelden aan boord, en zeemeerminnen zijn wellicht ook met uitsterven bedreigd door de overbevissing en plastic soep.

Doe mee, verlos de zee!

WEDSTRIJDJE AFVAL RAPEN

Hoe meer afval de kinderen raapten, hoe blijer ze werden. Ik vond het echter triest om te zien hoe we met de planeet omgaan: tonnen zwerfafval als sporen van de levensstijl. Het heeft niet eens zozeer met (over-)consumptie of levensstandaard te maken, maar meer met nonchalance of grof misbruik. Het kan immers iedereen overkomen dat er iets overboord valt of je picknickmand wegwaait van het strand, maar de plastic soep drijft niet in zee door een per ongelukkig omgevallen kookpot. Gelukkig hebben we in elk geval ons steentje plastic kunnen bijdragen:

Doe mee, verlos de zee!

Doe mee, verlos de zee!

Doe mee, verlos de zee!

Doe mee, verlos de zee!

Het is een uitgelezen kans om een wedstrijdje afval rapen te houden, te kijken wie de grootste stukken kan vinden en bij te houden hoevaak iemand naar de container rent. Hoe meer mensen dat doen, hoe opgeruimder het strand wordt. Als het iets minder koud is gaan we weer jutten.

We verheugen ons er nu al op!

Doe jij mee en verlos je mee de zee?

 

Comments

comments

5 comments on “Doe mee, verlos de zee!

  1. Ik kom niet vaak een strand tegen, maar als ik op wandel afval tegenkom op straat, raap ik het vaak op. Zo’n stranden (of parken) proper maken lijkt me ook ideaal om met klassen te doen, in de hoop dat de volgende generatie dan wat zorgzamer omgaat met de wereld dan de huidige.
    Resaarcle onlangs geplaatst…’t Groen VerzetMy Profile

  2. Ja, dat is een heel groot verschil! Ik wist vroeger wel al dat de Brusselse straten vrij vuil waren, maar als ik nu uit Zürich terug kom, voelt het nog veel erger. Hier is er bijna geen zwerfafval te vinden; mensen hebben een soort “trots” voor hun stad, die ervoor zorgt dat ze ze ook schoon (in beide betekenissen) willen houden. Neemt niet weg dat je het natuurlijk al wel eens tegenkomt, anders zou zo’n opruimdag in de Zürichsee ook niet nodig zijn…

  3. Fijn initiatief! Jammer dat het nodig is, maar wel goed dat het georganiseerd wordt. En super dat jij er met de kindjes aan deelneemt; beste manier om hun al vroeg te leren beseffen dat afval in een vuilbak thuishoort en niet in de zee.
    Zelf meedoen is hier – in een land zonder zee – natuurlijk wat moeilijk, maar ik hoop in juni mee te doen aan een opruimactie in het meer van Zürich.

    1. Dikke kans dat je zelfs in je eigen straat al zwerfafval vindt… hoewel dat denk ik in Zwitserland een stuk minder is als in België, toch?

Comments are closed.