Haren wassen zonder shampoo

Over kinderharen wassen zonder shampoo valt eigenlijk net zo weinig te vertellen als wat je er voor nodig hebt. Niks. Het is heel simpel: als je er niet aan begint, raakt het haar ook niet gewend aan shampoo en zal het ook niet vet worden. Haren wassen zonder shampoo gaat net zo goed als met shampoo. Het ruikt dan alleen niet naar bloemen, maar naar… haar. Het haar van de kinderen heb ik dan ook nog nooit gewassen. Nog nooit. Nooit, dus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eén kleine correctie: Meneer V. heeft het weleens gedaan, maar dat zal zelfs bij de oudste nog geen 10x zijn geweest. Amper 1x per jaar dus. Wat mij betreft had het echter nog nooit gehoeven, en van het haar zelf ook niet.

KINDERHAAR

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kinderharen worden van andere dingen vies dan haar van volwassenen. Waar volwassenen in de meeste gevallen vooral “vies” haar van krijgen, is van hun eigen talgproductie. Vies is dat trouwens helemaal niet, maar daarover zo meer.

De vlekken die ik opnoemde bij de wasmiddelrecepten, komen ook bijna allemaal voor in kinderharen: soep, choco, snot, modder, verf, hoestsiroop, tandpasta, appelsap, … Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt in het haar gesmeerd. Maar waardoor hun haar ook plakt, het wordt tot nu toe altijd weer proper van wassen met enkel water. Dat zijn dan ook meteen de enige momenten dat ik het echt “was”, want vaker gaan er weken voorbij zonder dat het haar nat is geweest. Bij M. toch, de jongens hebben wekelijks zwemles en douchen de chloor er bij het zwembad uit.

Buiten de externe factoren blijven kinderharen van nature zacht en glanzend. Kinderen produceren nog maar weinig talg, die productie komt pas in de puberteit op gang. Denk maar aan de huid: het evenwicht vinden van de hormoonhuishouding gaat je lijf niet altijd gemakkelijk af. Baby’s kunnen wel “last” hebben van de hormonen die ze meekrijgen via de moedermelk en daar vettige korstje van op het hoofd krijgen, maar aangezien ik alleen kale baby’s heb gehad noem ik dat geen vet haar. Het stoort mij niet en gaat vanzelf weer over.

De jongste is nog kaal, de prinses heeft een weelderige rosse krullenbol en de jongens van 5 en 8 zijn stijl en blond/ donkerblond. Ik heb dus allerlei (geen-)haartypes en bij allemaal geldt: zolang we niet met shampoo wassen ziet het haar er perfect uit!

COMMERCIE

Haren wassen met shampoo is een redelijk nieuw fenomeen in de geschiedenis van de mensheid. Of in elk geval van de westerse mens, want in grote delen van de wereld gebruikt men nog altijd geen shampoo uit een fles. Gelijk hebben ze, want het is helemaal niet nodig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen, zijn er talloze shampoo’s en aanverwanten te koop. Van prinsessenshampoo tot speciale shampookleppen die voorkomen dat er shampoo in de oogjes komt… Ik weet daar ook een oplossing voor: gebruik gewoon geen shampoo. Commercieel gezien niet zo interessant, maar in alle andere opzichten ter wereld wel!

MIJN EIGEN HAAR

Goed, voor kinderen is het dus een simpel verhaal, zolang ze niet in de puberteit zitten. Dan zien we wel weer verder… Maar hoe zit het met mijn eigen haar?

Ik heb heel dik haar. Vroeger ook heel veel, maar inmiddels is daar niet meer al te veel van over. Het pluist gemakkelijk, het golft nu in plaats van de krullen van vroeger en ik vind mijn haar een verschrikking waar ik het liefst geen aandacht aan spendeer. Misschien dat het daardoor aan het verdwijnen is…?

Net als de kinderen en Meneer V. wilde ik ook geen shampoo meer gebruiken. Ik stopte er van de ene op de andere dag mee en trapte daarbij in een aantal valkuilen die ik jullie zou willen besparen:

Mijn grootste motivatie om mijn haar niet meer met shampoo te wassen was dat ik een gloeiende hekel heb aan haren wassen. Of om preciezer te zijn: aan nat haar hebben. Dit is het stomste idee dat je hierover kan hebben, want wassen zonder shampoo betekent niet dat je je haar niet meer wast. Je wast het inderdaad zonder shampoo, maar wel mét water – dus je haar wordt nat. En het blijft nat, want de natuurlijke vetten in je haar zorgen ervoor dat het maar zeer langzaam droogt. Dus: ik ben alleen maar verder van mijn ideaal verwijderd geraakt.

Tweede domme idee: starten met shampooloos wassen tijdens de zwangerschap. Heel mijn hormoonhuishouding lag al op de schop, ik voelde me al moe en lusteloos. Om dan nog eens met een extra vette kop rond te lopen was… niet handig gepland.

Derde slechte idee: tegelijk stoppen met haren borstelen. Sowieso heb ik een hekel aan los haar, dus ik draag het altijd in een frommel. Dat laat ik gemakkelijk 2 dagen zitten, ik steek er gewoon wat extra speldjes in de tweede dag. Echter: hoe meer je je haar borstelt, hoe beter je het vet verdeeld en hoe mooier je haar wordt. Dat wist ik wel in theorie, maar het heeft maanden geduurd voordat ik het ook in praktijk bracht. Ik zal het maar wijten aan mijn zwangerschap – ik zei het immers al: slechte timing.

Vierde misser: niet investeren in een goede borstel. Ik gebruikte een oude, roze Jip & Janneke haarborstel met plastic stekels die was ingeruild door de dochter voor één van Prinses Sofia. Te gierig om een nieuwe te kopen, gebruikte ik dit exemplaar. Veel beter had ik meteen geïnvesteerd in de borstel die ik nu heb. Deze is onmisbaar voor mij. Helaas niet vegan, maar mijn verdediging is dat de zwijnen hopelijk ook gelukkig worden van minder shampoo in de wereld – of zoiets.

Vijfde mislukking: doordat ik in de zwangerschap van F. begonnen was met dit experiment, betekende het dat ik nog altijd aan het prutsen was na zijn geboorte. En iedereen die ooit een kind heeft gekregen weet dat je na de bevalling gigantische haaruitval krijgt. Niet fijn in combinatie met experimenteel haar… Aangezien ik niet naar de kapper durfde met mijn hoofd, heb ik er zelf maar een stuk afgeknipt. Niet dat het daardoor minder uitviel, maar de haren waren in elk geval minder lang waardoor het wat minder dramatisch leek.

En dat was dan meteen mijn eerste goede idee van het hele project.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En nu het goede nieuws:

Ik heb het “gehaald”!
Ik was mijn haren zonder shampoo, maar slechts 1x per week met enkel water. Het is niet meer vet, het glanst, het wordt weer voller en voelt zacht aan. Er zit een natuurlijke wax in die het makkelijker in model brengt, voor zover ik er model in wil brengen met mijn knotje. Ik heb immers nog altijd een hekel aan het gevoel van los haar, hoewel ik denk dat het nu beter zal vallen dan het hiervoor deed.

Toegeven: het was niet zo’n simpel project.

Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen?
Trail and error. Of wil iemand meer over weten over hoe het slimmer aan te pakken?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En jij? Was jij je haar zonder shampoo?

 

Comments

comments

5 comments on “Haren wassen zonder shampoo

 1. Straf dat je doorgezet hebt en nu volledig zonder shampoo kan!
  Zo ver ben ik nog lang niet… Al was ik mijn haar wel al minder dan vroeger (3x op twee weken) en met een natuurlijke shampoo. ’t Is al iets, zeker? 🙂
  Ben wel benieuwd naar nog wat tips!

  1. Dat is al een stuk minder dan gemiddeld, en alle beetjes helpen!
   Als het hier wat rustiger is zal ik eens wat concrete tips schrijven.

 2. Pff, ik ben jaloers, maar niet klaar voor een periode rondlopen met een vettig hoofd haar… Ooit!

  Ik vind ook dat vet haar met krullen/golvend haar veel minder opvalt, en ik heb sluik haar, dus nog een extra nadeel, haha.
  Silke onlangs geplaatst…3 pasta’s, 3 tapenadesMy Profile

  1. Het is in elk geval al makkelijker als je haar lang genoeg is om vast te doen, dan valt het ook minder op.

Comments are closed.