Fair Wear Friday # warme-carnavals-truiendag

Vandaag zou volgens de kinderen eigenlijk moeten worden uitgeroepen tot (inter-)nationale feestdag: het is mijn verjaardag, S. viert carnaval op school en mag daar trakteren, oma komt op bezoek, er zijn kado-en, taart en slingers. Ik verheug me vooral op Warmetruiendag en de 20-weken echo straks.

cheetah pak

CARNAVAL

Als kind was ik er al niet zo dol op: carnaval. Sowieso houdt ik niet zo van feestjes waar iedereen uit z’n bol gaat en gek doet en oh-wat-hebben-we-het-leuk-met-z’n-allen. Maar carnaval spant hierin de kroon. Hossen, polonaise, de muziek, grappig verkleden… Ik heb nogal moeite met loslaten helaas! En toch ben ik geboren en getogen in een echte carnavalsstreek, ik kan dus ook niet verklaren waar die weerzin vandaan komt. Misschien aangeboren genen, hoewel dat er toch ook in zou moeten zitten met Noord-Brabantse ouders.

Nu ik niet meer in het échte carnavalsgebied woon kan ik het wat beter relativeren, zolang ik maar niet in Noord-Brabant kom. Toch kan ook ’t Stad niet helemaal ontsnappen aan het feest, want vandaag viert S. carnaval op school en dat is voor hem de beste schooldag van het jaar!

Om pedagogische redenen, die ik nog altijd niet kan doorgronden, mogen de peuters en kleuters niet verkleed komen. Het zou iets te maken hebben met het zich té sterk identificeren met hun personage, omdat ze fantasie en werkelijkheid nog niet goed kunnen onderscheiden. Toen ik een Steiner-kleuter was mochten we wel verkleden; het is vast daardoor dat ik nog altijd worstel met mezelf…

Thuis zijn de twee kleintjes de grootste verkleedkinderen, dus ik kon het hen niet aandoen om hen zo naar school te sturen. Zij mochten allebei hun warme schapenpak aan over hun gewone kleding. Niet omdat er carnaval gevierd werd hoor, maar omdat het vandaag Warmetruiendag is. Ha!

WARMETRUIENDAG

Vandaag is het Warmetruiendag in Nederland, 15 februari is het Dikketruiendag in Vlaanderen. Die 2 verschillende data zijn een typische gemiste kans van samenwerking, maar soit, voor ons maakt het eigenlijk niet veel verschil. Voor ons is het namelijk altijd warmedikketruiendag.

Degenen die weleens bij ons thuis komen kunnen het wellicht beamen: het is hier niet warm in huis. Overdag staat de thermostaat op 17.5 C of op 18 C, afhankelijk van de activiteit. ’s Avonds “gooit Meneer V. even wat kolen op het vuur”, zoals hij dat zelf noemt. Ongeveer een uur voordat we naar bed gaan stel ik de temperatuur terug in op 16 C, zodat het langzaam kan afkoelen en het ’s ochtends ook niet té lang duurt voor het weer aangenaam is in huis. Of ja, aangenaam, wij hebben hier dus standaard een warmedikketrui aan.

Daarnaast, of eigenlijk daaronder dus, dragen we allemaal wollen ondergoed, voor de regulatie van de lichaamswarmte. Deze wijsheid heb ik als baby en kind al meegekregen van mijn moeder. Toen waren het naturelkleurige wolletjes die gedragen werden tot de echt uit elkaar vielen: 100 keer gestopt, vlekken die er niet meer uit gingen en smoezelige boorden die nooit meer proper konden worden. Tegenwoordig zijn er allerlei mooie kleuren te krijgen en is het aanbod vele malen groter dan toen ik klein was. De voordelen zijn dus alleen maar toegenomen: en tegen de warmte van een wollen hemd kan geen fleecetrui op.

Maar ik heb het allebei. Een wollen hemd is fantastisch, maar dat wil niet zeggen dat ik me verder niet warm moet kleden. Thuis draag ik standaard een fleecevest als extra laagje. Jammergenoeg is het wel een  lelijk, onmodieus, unfair, synthetisch en stijlloos geval, allemaal aspecten waar ik juist altijd aan probeer ontkomen. Mijn meest gedragen kledingstuk is daarmee ook meteen mijn meeste verafschuwde. Maar toch draag ik het, zodat ik de verwarming wat lager kan zetten, zodat ik lekker warm blijf, zodat ik kan geld kan besparen en het milieu ontlast. Omdat ik een vrek ben draag ik mijn lelijke vrekkenvest met trots. Oftewel mijn “spleenvest”, zoals het liefkozend wordt genoemd.

(En ja ja, ik ben ook al jaren van plan om dat vest eens te vervangen door een mooi exemplaar, maar ook daar ben ik te vrekkig voor!)

Dus: of het nou 5 of 15 februari is, 8 december of 30 maart, wij dragen onze warme truien. Of schapenpakken. Dag in, dag uit.

 

Hoe warm is het bij jullie in huis? En stel je vandaag of 15 februari de temperatuur wat lager in? Wie het koud heeft kan natuurlijk altijd een verjaardagsdansje doen om weer op te warmen!

Comments

comments

7 comments on “Fair Wear Friday # warme-carnavals-truiendag

 1. Hihi, ik ben zelf jaren naar school gegaan in Aalst, toch een van dé carnavalssteden in België, maar ik heb er ook niets mee. Te druk en inderdaad dat sfeertje van “zie ons eens plezant doen” (wat niet wegneemt dat ik wel kan geloven dat ze het plezant vinden, maar ik vind er dus niets aan).

  Hier staat de verwarming zelfs in de winter bijna nooit aan; komt natuurlijk ook omdat we op een appartement wonen en dus warmte van beneden en boven krijgen, maar toch: liever een dikke pull (en dan bij voorkeur die veel te grote, maar heel gezellige fleece van mijn vader 😉 ) of een dekentje ’s avonds in de zetel.

  1. Oh ja, dekens hebben we hier ook veel liggen. Zalig! (en ook handig om hutten mee te bouwen)

 2. 17.5 graden! Poeh, respect!
  Bij ons staat de thermostaat altijd op 19 graden als we thuis zijn, en ’s nachts op 15.
  Kouder zou ik echt heel lastig vinden, ik heb nu al altijd een enorme dikke wollen trui aan over alles wat ik al aan heb als ik thuis ben. Dus knap van jullie dat jullie dat volhouden!
  En op warmetruiendag was mijn vriend thuis en had hij de verwarming uitgezet (15 graden betekent bij ons dat de verwarming het niet meer doet).

  1. 17,5 op de thermostaat, dus misschien is dit niet helemaal reëel? Ik heb er geen thermometer naast hangen. In het gedeelte van het huis waar vloerverwarming is, is dit prima, de rest van de benedenverdieping is eigenlijk wel koud… In de keuken maakt dat niet uit want daar ben je toch actief, aan de tafel drink ik dan maar een extra kopje thee!

 3. Hiep hiep voor carnaval (ja ik hou wel van die gekte) voor die prachtige warme truien maar bovenal driewerf hoera voor jou! Proficiat.

  1. Dankjewel, en geniet van carnaval 🙂
   Wij zijn vandaag naar een optocht gaan kijken en de kinderen hebben genoten, dus mijn goede daad is weer verricht!

Comments are closed.