Fair Wear Friday # Tweedehands jas

Er is een verhaal in de familie van iemand die eens een tweedehands jas naar school aan had en daarover werd aangesproken op het schoolplein – door de vorige eigenaresse nog wel. Auch! Dat was de laatste keer dat hij die jas heeft aangehad. Gelukkig is het trauma niet van dusdanige aard geweest dat onze kinderen nu geen tweedehands jassen meer mogen/ moeten/ durven dragen. Ik durf ze zelfs nog wel in ’t Stad te kopen, in een winkel op nog geen kilometer van ons vandaan…Zo’n tweedehands jas die eerst al van een ander is geweest. Dat heeft toch geen nut, dat geeft toch geen pas, zo’n tweedehands jas!

aardbeienmuts

Daar heb je weer zo’n tweedehands jas, zo’n tweedehands jas, zo’n tweedehands jas.
Zo’n jas die al van een ander is geweest, nee niet van een mens, maar wel van een beest.
Dat heeft toch geen nut, dat geeft toch geen pas, zo’n tweedehands jas, zo’n tweedehandsjas, zo’n tweedehandsjas.
Kadoenkadiekadeidei, kadoenkadiekadeidei, kadoenkadiekadeidei, kadoenkadiekadeidei, 
kadoenkadiekadeidei, kadoenkadiekadeidei, 
kadoenkadiekadeidei, kadoenkadiekadeidei.

Meneer V. ik hebben nota bene boven een bontwinkel gewoond. Goed voor ons, want wij hadden nauwelijks stookkosten omdat de pelsen beneden zo goed verwarmt moesten worden. Uiteraard was ik toen al volledig anti-bont (wie is dat tegenwoordig niet?!), maar ten tijde van dit Kinderen voor Kinderenliedje was bont nog een stuk geaccepteerder. Denk ik. Ik was ten slotte nog niet geboren in 1981.

In elk geval: de kinderen dragen altijd tweedehands jassen, als het te koud is voor met zonder jas. Zonder bont, maar een jas die eerst van een ander kind is geweest. De wol groeit echter niet aan de struiken, maar waarom ik toch daarvoor kies kan je hier lezen. Of maakt het dat juist extra herbruikbaar: eerst van een dier, dan van een kind en dan pas van ons ;-). Het is maar hoe je het bekijkt!

DE KABOUTER

De kabouter van het gezin voelde zich geweldig tijdens een wandeling op de Kabouterberg, met zijn scheve rode puntmuts op. Bij mama in de draagdoek is het leven sowieso best aangenaam, zeker als hij lekker in de wolletjes is gepakt en we erop uit trekken naar één van de favoriete klauterplekken van de kinderen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • wollen pak Cosilana: tweedehands gekocht voor grote broer K.
 • wollen mutsje Reiff: nieuw gekocht voor grote zus M.
 • wollen sjaal: gebreid door oma voor… eh, een van de grotere kinderen
 • draagdoek Indio: tweedehands gekocht voor grote broer K.
 • baby: niet meer net nieuw maar al 5 maanden. VIJF MAANDEN!

DE PRINSES

De prinses had zich op haar mooist gekleed om te gaan spelen in het bos. Ze is super fier op haar nieuwe jas, al mist ze de zakken. Fout van mama, ik had er even niet aan gedacht dat zwerfafval verzamelen haar levensmissie is op het moment…

tweedehands jas

 • aardbeienmuts: gebreid door mijn oma zaliger voor mijn nichtje die nu 14 is
 • wollen jas: tweedehands gekocht
 • kleedje: tweedehands gekocht
 • legging: tweedehands gekregen

DE AAP

Deze grote klauterkabouter it is een bijzonder koppig exemplaar, omdat hij nog steeds rondklimt in een (regen-)zomerjas. De (tweedehands!) winterjas die voor hem klaarligt wil hij niet aan – zonder opgave van redenen. Ik hoor het wel, als hij het koud krijgt. Al een geluk dat ik net een nieuwe voorraad hoestzalf heb gemaakt.

tweedehands jas

 • jas: tweedehands gekocht voor grote broer S.
 • broek: nieuw van het faire merk Baba-Babywear
 • schoenen: nieuw afgetrapt, gekocht op weg naar onze bruiloft, toen we er achter kwamen dat meneer met regenlaarzen aan in de auto zat… geen tijd voor eerlijke keuzes, ik had exact 3 minuten om schoenen te kopen en toch de pont naar Tiengemeten te halen. Lang leve de ShoeDiscount – waar de schoenen per paar in de doos zitten en je maar van de stapel hoeft te graaien. Zijn maat wist ik tenslotte wel, ik had namelijk net de dag daarvoor ook al schoenen voor hem gekocht…

DE VOS

De eerste vos is helemaal in zijn element in het bos, als tegenhanger van het moderne stadsleven. Al ging de overgang niet altijd even soepel – getuigt zijn commando aan zijn broertje dat de takken van de hut digitaal gezet moest worden 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • jas: tweedehands
 • broek: niks verantwoords, wel eerlijk betaald

Wie heeft de gouden tip waar ik een eerlijke winterjas kan kopen? Ik begin het koud te krijgen!

Comments

comments

12 comments on “Fair Wear Friday # Tweedehands jas

 1. Bij mijn zussen en mij waren 6 jongetjes op een rij en natuurlijk schoven de kleertjes door… Eigenlijk hadden we spijt dat we ze niet allemaal Hans hadden genoemd… Dan gingen de broekjes van Eerstehansje, via Tweedehansje, naar Derdehansje en Vierdehansje, dan naar Vijfdehansje om tenslotte, misschien met een verstellapje op de knietjes, bij Zesdehansje te eindigen!!

  1. Hartjes voor de Hansjes, geniaal! Dat hadden wij ook wel kunnen doen met Hans 1, 2, 3 🙂

 2. Haha, takken digitaal zetten. Geweldig! Hier loopt alles wat onder de meter is rond in prachtige tweedehandsjassen (en kleren) van vriendinnen die vroeger aan koters begonnen dan wij. Geduld loont ☺️. En ik heb mijn winterjas helemaal from scratch zelf gemaakt in de naailes. Mannetje doet net als je aap niet aan kou of winterjassen. Te stoer voor.
  Resaarcle onlangs geplaatst…Klein stoefmomentjeMy Profile

  1. Wij zijn de eerste in onze vriendenkring met kinderen, dus wat dat betreft valt er weinig geduld te hebben 🙂
   En zelf naaien, chapeau! Ooit komt er nog een moment dat ik daar ook weer tijd voor kan maken. Hopelijk.

  1. Dank voor de link Avi, prachtige jassen! Hopelijk ben je er net zo blij mee in het echt.

  1. Ben benieuwd welke je uiteindelijk gaat kopen, ik zoek nog even verder. Ben wel blij met de links, die webshop kende ik nog niet!

 3. Ik kan me herinneren dat ik vroeger ook wel eens opmerkingen kreeg als kind..
  nu denk ik: dikke doei! Haha.

  Vind tweedehands shoppen zo leuk. Net toevallig weer even in een kringloop winkel lopen speuren. Het enige wat ik nog zoek is een lange mantel. Lijkt net wat beter bij jurkjes dan mijn sportieve jas van de ANWB. Kortom; zoek je iets warms, kijk dan daar maar voor iets tweedehands.. poeh die zoektocht is echt lastig!
  Kim onlangs geplaatst…Becoming a digital nomad #1My Profile

 4. Een gouden tip heb ik niet, behalve misschien: heb je mijn ecoshoppen-lijstje al gecheckt? 🙂 Misschien staat daar nog wel een winkel tussen die je nog niet kende. Ik draag zelf nog altijd de winterjas die ik tien tot vijftien jaar geleden kocht. Een zwart, tijdloos exemplaar waar niets eerlijks aan is, maar duurzaam blijkt hij wel te zijn. Ik heb ook in de Kringwinkel een veel te grote jas gekocht voor een paar euro, om te recykleren tot passende jas als mijn zwarte toe is aan vervanging. 🙂
  Kelly onlangs geplaatst…Hoe het met me gaat, intussenMy Profile

  1. Tweedehands heb ik nog niks naar mijn smaak gevonden, maar dat kan natuurlijk nog komen als ik maar blijf zoeken!
   Mijn vorige winterjas ik heb een paar maanden geleden in de container gegooid omdat ze zoooo versleten was! Ik kon ze echt niet meer aan, maar ik weet van mezelf dat ik ‘m blijf dragen zolang ze aan de kapstok zou hangen. Nu moet ik wel een nieuwe kopen…

Comments are closed.