Fair Wear Friday # Groen katoen

‘Het witte goud’ klinkt goed, toch? Maar wat is het? Suiker? Zout? Bloemkool? Witte bessen? Rijst? Gerbera’s? Krijt? Sneeuw? Verf*? Ivoor? Witgoud? Het is een omschrijving voor katoen, waar wereldwijd zoveel mee verdiend wordt dat het zelfs zou opbrengen dan rijst of graan. Ook dat klinkt goed, maar helaas gaat er maar bedroevend weinig van die omzet naar de kleine katoenboeren. Solidaridad zet zich in om de katoenboeren een beter leven te geven.

Eerlijk T-shirt

Solidaridad is een internationaal opererende maatschappelijke organisatie. Zij werken samen aan een duurzame economie met alle betrokkenen, van producent tot consument, met overheden en maatschappelijke organisaties in elke stap van de productieketen. Zo zorgen ze voor verandering die ertoe doet. Solidaridad werkt samen met initiatiefrijke boeren en arbeiders aan de verduurzaming van hun werk. Zo verdienen zij meer, met minder schade voor mens en milieu.

Eén van hun werkterreinen is de katoenteelt:

KATOENTEELT

Katoen is een lastig gewas om te verbouwen. Het is namelijk zeer gevoelig voor ongedierte. Daarom worden veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze middelen zijn duur, waardoor veel boeren zich in de schulden moeten steken. Daarbij is het gif ook slecht voor de gezondheid, put het de vruchtbaarheid van het land uit en tast het de andere gewassen en het drinkwater aan. Het gevolg is dat mensen ernstig ziek worden, huid- en oogproblemen hebben en er regelmatig kinderen met aangeboren afwijkingen worden geboren in de katoenteeltgebieden.

De conventionele katoenproductie gebruikt buitensporig veel water en gevaarlijke pesticides, wat vaak ernstige ecologische en sociale gevolgen heeft. Het wrange is dat de chemische bestrijdingmiddelen vaak niet werken zoals men verwacht. Ze worden op zo’n grote schaal gebruikt dat het ongedierte er immuun voor raakt. De oogst, en daarmee de opbrengst, valt hierdoor steeds weer tegen. Veel boeren zijn zo radeloos dat zij zichzelf vergiftigen met deze bestrijdingsmiddelen. Gelukkig is er een veilig en duurzaam alternatief: biologisch katoenteelt.

 

BIOLOGISCHE KATOENTEELT

Solidaridad geeft boeren training in duurzame teelt en leert hen hoe je katoen kan verbouwen zonder gebruik van dure, giftige bestrijdingsmiddelen. Ze gebruiken daarbij alleen natuurlijke bemesting en zetten sluipwespen in om schadelijke insecten te weren. Van de katoenpluis blijven ze af. Om onkruid tegen te gaan, gebruiken ze niet langer verdelgers, maar met een collectief aangekocht schoffelwagentje wordt het veld onkruidvrij gehouden.

De plantage blijft hierdoor vruchtbaar en brengt voldoende op. Zo hoeven boeren zich niet in de schulden te steken en kunnen ze hun kinderen naar school sturen. Solidaridad heeft geholpen met het aanleren van bedrijfsvoering om de boeren zelfstandiger te maken. Zo is er bijvoorbeeld boerencoöperatie Chetna Organic, opgericht door katoenboeren zelf. Leden van deze coöperatie zijn er zeker van dat ze hun biologische katoen tegen een eerlijke prijs kunnen verkopen.

Het aanbod van duurzaam katoen nog nooit zo groot geweest is als nu, maar de vraag blijft achter. Hierdoor komt dit katoen vaak als ‘gewoon’ katoen op de markt. Als redenen voor de geringe belangstelling noemen bedrijven onder andere de geringe vraag van de consument, de complexiteit van hun toeleveringsketens en de extra kosten. De extra moeite die boeren doen om hun katoen duurzaam te telen, wordt dus niet beloond. Bij een te kleine afzetmarkt bestaat het risico dat boeren stoppen met duurzame productie en dat verandering van de katoensector als geheel uitblijft.

eerlijk t-shirt

EERLIJK T-SHIRT

Gelukkig is er ook in steeds meer gangbare winkels biologische katoen te koop. We zijn dus goed op weg, maar nog steeds koopt 80% van de topmerken wereldwijd hun katoen niet duurzaam. Om te laten zien dat dit écht moet veranderen draag ik met trots mijn Eerlijk T-Shirt van Solidaridad. 100% eerlijke mode is namelijk wel mogelijk, net zoals dit shirt:

  • 100% milieuvriendelijk
  • 100% mensvriendelijk
  • 100% eerlijk geprijsd

Wil je zien hoe eerlijk het gemaakt is, kijk dan hier het productieproces.

Vanaf een gift van €25,- krijg je als dank een Eerlijk T-shirt. Daarmee steun je de textielprojecten van Solidaridad én maak een statement door te laten zien dat ook jij deze situatie niet langer accepteert. 
(voor een echt duurzame touch strijk je je shirt uiteraard ook niet, net als ik!)

*Over wit gesproken: de tuinmuur kan ook weleens een laagje wit gebruiken! Zal ik ze schilderen, met witgoud bekleden, gerbera’s planten of een katoenen doek ervoor breien?

Foto: het oudste kind, super trots dat hij met mijn camera mocht fotograferen
Bron: Solidaridad

Comments

comments

3 comments on “Fair Wear Friday # Groen katoen

Comments are closed.