Fair Wear Friday # Het leren laarzen dilemma

Het grootste verschil tussen een veganist en iemand die plantaardig eet, is dat een een veganist zo eet vanuit een moralistische overtuiging, en een dieëter dat doet uit gezondheidsredenen. Dit is de grove verdeling. Bovendien gaat veganisme over méér dan enkel eten: meestal willen ze geen enkel product gebruiken waar “iets” dierlijks voor nodig is. Dus ook bijenwas, wol en leer worden door veganisten niet gebruikt. En daar ga ik de mist in.

IMG_0499

VEGANIST

Zoals ik al eerder schreef ben ik (nog) niet voor 100% veganist, en misschien zal ik dat ook nooit worden. Wat wél duidelijk is, is dat ik veganistisch eet vanuit overtuiging, en niet omdat er gezondheid voordelen aan zijn verbonden. Maar in tegenstelling tot een echt veganist hou ik juist enorm van de kwaliteit en de eigenschappen van onder andere leer.

Ik en mijn leren laarzen, wij zijn een onafscheidelijk team. Ik laat ze alleen staan voor een ander paar leren laarzen, ik heb er namelijk nogal veel van…

LEER

Is het een contradictie om als veggie leren schoenen te dragen? Ja. Maar als liefhebber van vintage kleding is het juist heel logisch. Imago-technisch gezien is de keuze voor leer wellicht wat vreemd voor mij, maar tegelijk weer niet als je kijkt naar mijn zoektocht naar producten met een lange lange levensduur. Hoe blijf ik in balans tussen deze waarden?

Als ik leren schoenen koop (laarzen in mijn geval) kijk ik altijd goed na of ze wel van echt leer zijn. Plantaardige gelooid, dat dan weer wel. In tegenstelling tot het chemisch looien is er veel minder water nodig om het leer af te spoelen na behandeling én er blijft vooral geen grote hoeveelheid chemisch afval achter in het milieu.

Huh, bestaan er dan leren schoenen die niet van leer zijn? Ja, heel veel zelfs. Zeker in het goedkopere segment vind je vooral schoenen gemaakt van fabrieksleer. Skai is de merknaam hiervan, maar inmiddels is het als soortnaam in gebruik. Het gaat hierbij om materiaal waarbij een kunststof laagje is aangebracht op een drager van textiel. In de bovenlaag is een structuur aangebracht die lijkt op dat van leer.

Ik heb meermaals het verwijt gekregen dat ik niet open sta voor nieuwe materialen, maar ik ben conservatief en ik heb liever “echte” grondstoffen… En hoe diervriendelijke kunstleer ook lijkt te zijn (de invloed op het milieu laat ik buiten beschouwing), ik ben toch niet overtuigd. Ik ben behoudend, zowel qua mening als wat betreft schoenen.

ALTERNATIEVEN

Er zijn genoeg alternatieven materialen te vinden voor mensen die geen leren schoenen willen kopen. Allereerst is er dus kunstleer, die in kwaliteit kan variëren van brol voor heel goedkope schoenen tot net-echt voor autostoelen. Voor sportschoenen worden allerlei kunststoffen gebruikt, voor sneakers en dergelijke is stof het aangewezen materiaal. En zelf ben ik enorm benieuwd naar schoenen van kurk.

Er is dus eigenlijk geen enkele reden om echt leer te kopen, en toch doe ik het. Dat komt omdat ik zo hou van de lange levensduur en het verouderingsproces van leer. Hoe langer je het gebruikt, hoe mooier het wordt. Mits je het leer zo af en toe poetst (ik doe dat te weinig!) blijven je schoenen in heel goede conditie. Het is niet voor niks dat je zo vaak leren laarzen vindt in vintage-winkels: de kwaliteit is meestal een stuk beter dan die van andere schoenen.

Hoewel, misschien mag ik het geen betere kwaliteit noemen. Eigenlijk denk ik dat (goede!) kunstlederen schoenen langer hun oorspronkelijke uiterlijk behouden dan die echt leer, maar dat is een theorie die ik niet heb getoetst. Ik hou echter van de manier waarop leren schoenen (en tassen) hun unieke kenmerken krijgen door jarenlang gebruik. Ze vertonen glanzende slijtageplekken, krassen door veelvuldig gebruik en ze krijgen een doorleefd uiterlijk door de lange staat van dienst. En ze ruiken zo lekker!

DILEMMA

De vraag is nu of ik voortaan nog leren schoen wil kopen.

Ja, eigenlijk wel. Ik koop liever een paar schoenen waar ik jaren mee kan doen en steeds meer ga waarderen dan dat ik ze na één seizoen in de vuilbak moet smijten omdat ze afgetrapt zijn. Wat vormt in dit geval de grootste belasting voor het milieu?

Misschien vind ik deze redenering over een tijdje compleet belachelijk, als ik me nog meer heb verdiept in dit onderwerp. Misschien vind ik mezelf dan enorm kortzichtig geweest. Misschien schrijf ik ooit in Fair Wear Friday een pleidooi tegen het kopen van leer. Maar net als leer krijg ook ik met de jaren de nodige ervaring…

Van welk materiaal koop jij meestal schoenen? En waar is die keuze op gebaseerd? Vind je vooral de herkomst van het materiaal belangrijk of de levensduur van je schoenen? Of ken je een merk die fantastische vegan schoenen produceert die ook nog eens heel lang meegaan?

 

Comments

comments