Fair Wear Friday # Fair fashion voor beginners

Wanneer ik mijn eerste ‘fair fashion’ heb gekocht weet ik niet meer… De keuze om bewust eerlijke gefabriceerde kleding te kopen is er denk ik pas ongeveer 6 jaar geleden gekomen, schat ik aan de hand van de foto’s van toen. Maar hoe kwam ik daarbij? En belangrijker: hoe kan jij beginnen, als je komaf wilt maken met de wantoestanden in de kledingindustrie? Ik help je op weg, want het is moeilijk om tussen de bomen het bos te blijven zien in de kledingwinkels…

In maart 2013 kocht ik het boek ‘Talking Dress” van Marieke Eyskoot, een boek over eerlijke kleding en lifestyle. Dat is exact 4 jaar geleden. Dat boek betekende voor mij een definitieve keuze om altijd fairtrade kleding of tweedehands te kopen – zeker toen een maand later de textielfabriek Rana Plaza instortte en daarbij meer dan 1000 arbeidsters om het leven kwamen. Dat veranderde de textielindustrie voor altijd – maar ik was toen al om.

KWALITEIT

Zelfs al weet je helemaal niks van eerlijke kleding, herkomst of etikettering; zelfs al zeggen alle mooie slogans en zogenaamde faire initiatieven je helemaal niks; kwaliteit kan iedereen beoordelen. Uiteindelijk is een een kledingstuk waar je jaren plezier van hebt en waar je écht blij mee bent meer waard dan een zogenaamd Consious shirt van een prijsvechter zoals H&M, vind ik.  Met dit uitgangspunt zit je sowieso goed, in elk geval voor jezelf. Wil je het ook goed doen voor de makers van je kleding, dan kan je de volgende stappen ook toepassen.

 • Stel kwaliteit boven alle slogans van de verschillende gradaties van eerlijkheid. Bedrijven willen je doen geloven dat je goed bezig bent, maar het allerbeste wat je kan doen is kiezen voor een stuk uit overtuiging en niet vanwege het etiket.

PRIJSBEWUST

Dat een T-shirt van een paar euro niet eerlijk is kan je op je vingers natellen, dat kán gewoon niet voor zo’n bedrag. Mocht een winkel dat toch pretenderen, bedenk dan dat als het te mooi is om waar te zijn, dat het dat dan ook meestal is. Lastiger wordt het als je grof geld betaalt voor een kledingstuk – dat geeft helaas 0,0 garantie dat dat niet onder dezelfde omstandigheden is gemaakt als dat shirt van een discounter.

 • Hoge prijzen betekenen helemaal niet dat arbeiders er ook eerlijk voor zijn betaald, het kan net zo goed zijn dat een merk gewoon een enorme winstmarge heeft. Wél is een duurder stuk vaak van betere kwaliteit, waardoor het langer mee kan gaan. Ook dit is echter geen wetmatigheid, eerder een vuistregel.

BIOLOGISCH KATOEN

Waarschijnlijk begon het ‘eerlijke kleding verhaal’ voor mij met het kopen van biokatoen bij grote ketens. Ik heb nu eenmaal een zwak voor alles waar ‘bio’ voor staat. In elk geval zijn er steeds meer en meer biologische stoffen verkrijgbaar bij wijdverspreide concerns. Denk aan Hema, H&M, Zeeman, C&A, … allemaal hebben ze wel een bio-lijn. Dit zegt nog niks over de werkomstandigheden, maar biokatoen is al vele malen beter dan reguliere katoen. Het is een zeer positieve ontwikkeling dat het op deze manier veel toegankelijker is geworden voor het grote publiek.

Winkels pakken groots uit met hun ‘eerlijke producten’. Hiermee willen ze klanten doen geloven dat de rest van hun collectie ook duurzaam is, maar pas daarvoor op. Dit zogenaamde ‘windowdressing’ is een slimme marketingtruc.

 • Heb je de keuze, kies dan voor biologisch geteelde stoffen.

LAND VAN HERKOMST

Tot ongeveer 2 jaar kon ik voor de oudste jongen de meest fantastische kleren kopen bij Zara – precies mijn smaak. Met eerlijke kleding hield ik me nog niet bezig: ik vond mijn gading in de reguliere modehuizen voor niet te veel geld. Toen hij echter groter werd veranderde plots alle schattige-jongensdingen-met-hoog-zandbakgehalte in stoer-met-dino’s-machines-logo’s-en-Engelse-kreten. Not my cup of tea, dus ik zocht verder. Zo kwam ik bij merken terecht als Maxomorra, Ej Sikke Lej, Duns, Smafolk en Albababy. Deze Scandinavische kinderkleding wordt allemaal gemaakt van biologische textiel en onder eerlijke werkomstandigheden in landen dichtbij. Mooi meegenomen natuurlijk, maar het was niet mijn hoofddoel.

Toch blijk ik gevoelig te zijn voor de vele certificeringen die op de etiketjes stonden, want langzaamaan begon ik dat steeds meer als standaard te zien.

 • Let op het land van productie: Made in Bangladesh heeft een grote kans op oneerlijke omstandigheden dan Made in Germany. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar als je nog niet thuis bent in welke merken eerlijk zijn, dan is dit een goede leidraad.

EERLIJKE (WEB-)SHOPS

In het straatbeeld zijn er nog niet zoveel winkels te zien die 100% fairtrade kleding verkopen, maar de webshops schieten als paddenstoelen uit de grond. Ik ben door de bovengenoemde Scandinavische merken overstag gegaan om online te kopen. Het grote voordeel van online is dat er vaak informatie over een merk wordt gegeven dat niet op een labeltje in een winkelrek staat.

Wie zoekt op ‘eco kleding’ of ‘eerlijke kleding’ of fairtrade kleding’ zal talloze webshops vinden waar al het uitzoekwerk al voor je gedaan is is. Maak gebruik van de kennis van anderen – er zijn steeds meer mensen bezig met fairfashion dus er is heel veel informatie voorhanden. Té veel misschien, dus profiteer van het uitzoekwerk dat eerlijke (web-)shops voor jou hebben gedaan.

 • Kies voor een winkel die een assortiment van eerlijke kleding heeft samengesteld, zo hoef je zelf het uitzoekwerk niet meer te doen.

LABELING

Er zijn zóveel keurmerken op de markt voor kleding, maar ze betekenen niet allemaal zoveel als ze je willen doen geloven. De belangrijkste eco-keurmerken leren heeft dus zeker zin, om de echte eerlijke kleding van de net-alsoffe te kunnen onderscheiden.

 • Hier kan je een keurmerkenchecker vinden en worden de verschillende labels uitgelegd. Kies er vooral een die voor jou de definitie van fairtrade dekt, want er zijn verschillende maatstaven en gewichten toe te kennen aan het begrip ‘eerlijk’.

ONTLEED EEN MERK

Heb je de smaak te pakken en wil je zelf leren beoordelen of een merk eerlijk is? Er zijn sites die merken doorlichten, bijvoorbeeld het Belgische Close The Loop of het Nederlandse Rank a Brand. Staat het merk er niet tussen? Vraag het hen zelf! Er zijn standaardmailtjes beschikbaar of je kunt natuurlijk zelf een specifieke vraag stellen. Met internet zijn er legio mogelijkheden om aan informatie te komen en een mailtje is snel verstuurd. De klant betaalt, dus het is ons goed recht om te weten onder welke omstandigheden de kleding wordt gemaakt!

 • Wil je echt weten hoe het zit, benader dan een bedrijf en vraag hen het naadje van de kous. De klant is koning, en de koning kan alleen eerlijk regeren als hij goed op de hoogte is.

GREENWASHING

Tot slot: Groen is in de mode. Bedrijven doen er alles aan om daar een graantje van mee te pikken, of het nu terecht is of niet. Door de ‘ambachtelijke’ inrichting van veel winkels lijkt alsof het allemaal heel kneuterig en authentiek is, maar dat zegt helemaal over de eerlijkheid van de verkochte kleding. Het is niet omdat het à la Juttu op een steigerhouten plank ligt dat het fairtrade is. Krijtborden, houten kratjes, planten en een kringlooplook zijn prachtig, maar laat je er niet door afleiden.

 • Greenwashing is als een winkel of merk zich groener voordoet dan het in werkelijkheid is. Gebruik je gezond verstand en laat je niet afleiden door de letterlijke entourage.

Ben jij een groentje als het aankomt of eerlijke kleding? Of ben je een diehard fair fashion fanaat? Of let je er helemaal niet op? Wil je meer tips krijgen? Ik lees het graag!

Comments

comments

10 comments on “Fair Wear Friday # Fair fashion voor beginners

 1. Wat een fijne tips! Ik kan nog wel wat input gebruiken als het op eerlijke kleding aankomt. Ik ben sinds begin vorig jaar om, heb een hele poos niets gekocht, en de laatste tijd veel vintage, tweedehands en biologisch katoen. Ben gelukkig aardig mijn weg aan het vinden. Met jouw tips heb ik net wat meer aanknopingspunten, dank je wel daarvoor!

 2. “pas ongeveer 6 jaar geleden”
  Ik denk dat dat veel langer is dan de meeste mensen hoor! Bij mij is het alleszins nog niet zo lang dat ik er bewust mee bezig ben. Kan mij alleszins helemaal vinden in je tips!

  1. Het is een geleidelijke overgang geweest hoor, maar ik ben ook al heel lang bezig met biologisch eten, wasbare luiers, ecologische producten en alles daar omheen. Eerlijke kleding was een logische stap voor mij.

 3. Hey Geertrui,
  Handige post! Ik ben helemaal (nog?) geen die hard fair fashion fanaat, en ben daarom misschien iets minder streng voor een winkel als Juttu. Zij bieden een groot platform voor duurzame en eerlijke kledij op een manier die heel erg toegankelijk is voor een groentje. Ze zijn zeer transparant in hun communicatie: op hun website staat een verhaal bij elk merk dat ze aanbieden. Als klant heb je dan te kiezen. Als ik er dan iets zou kopen dat niet fair zou zijn, dan heb ik tenminste wel geld gegeven aan een winkel die er werk van aan het maken is. Misschien heeft mijn pleidooi ook wel te maken met het feit dat ik niet graag online shop. Ik pas liever en kan ook oprecht genieten van (window)shoppen. Het aanbod fair fashion op straat is echter nog redelijk klein, zoals jij ook zegt. Ik vind dat Juttu wel past in je post, net omdat het zich richt tot mensen die nog niet thuis zijn in de fair world. Baby steps… 🙂 Je levensstijl draai je volgens mij niet in één keer om.
  Eveline onlangs geplaatst…We zagen mishandelde varkens – Wat nu?My Profile

  1. Dat is zeker waar Eveline. Ik heb ook al gekocht bij Juttu, maar dan wel online zodat ik het hele verhaal over de merken kon lezen. Ook wie gewoon door de winkelstraat loopt koopt nu misschien wel ongemerkt fair fashion bij hen, en dat is super! Gelukkig komen er ook steeds meer ‘echte’ winkels die fairtrade verkopen, al blijft het maar een druppel in de zee van kledingaanbod.
   Ik ben dan ook heel blij dat bv. de Hema panty’s van gerecycleerd materiaal aanbiedt. Misschien niet 100% fair, maar omdat het zo’n enorm bereik heeft én heel betaalbaar is kunnen ze daarmee wellicht een groter verschil maken dan een volledig eerlijke variant die maar zeer beperkt verkocht wordt.
   Alle beetjes helpen inderdaad, en hoera voor jouw babysteps 😀

Comments are closed.