Ik droom 2017 wensen…

2016 was een jaar van verandering: ik heb het idee dat ik deels iemand anders ben dan een jaar geleden. Niet omdat ik zo fanatiek al mijn goede voornemens in praktijk heb gebracht (hallo sporten, administratie bijhouden en huis minimaliseren!) maar omdat ik steeds meer het idee heb dat idealisme mijn weg aan het bepalen is. Ik durf er meer aan toe te geven, steeds meer mijn keuzes te maken en ook toe te passen in mijn eigen leven. Voor 2017 zet ik alle cliché-goede-voornemens dan ook aan de kant en concentreer ik me maar op één wens: een evenwicht vinden tussen steeds meer mijn eigen, groene gevoel volgen én tegelijk het contact met mijn omgeving behouden.

Goede voornemens zijn even geliefd als gehaat. Het idee om met een schone lei te beginnen in een nieuw jaar is natuurlijk heel aantrekkelijk (of toch voor hen die veranderingen willen doorvoeren), maar aangezien je altijd jezelf meeneemt is het ook niet zo realistisch om te denken dat je leven op 1 januari wezenlijk anders is dan op 31 december. Hoogstens is je blik wat troebeler door een flinke kater… of door babyvermoeidheid en aanverwante zaken slash kinderen.

WENSEN

Voor komend jaar heb ik maar één wens waar ik aan wil werken, dus wat dat betreft zijn mijn goede voornemens heel erg overzichtelijk. Het is een wens die bestaat uit legio deelwensen, wat resulteert in een paar dozijn concrete werkpunten. Ik weet die werkpunten wel, en anderen kunnen er vast ook wel wat opnoemen voor mij (!), maar uiteindelijk zijn het allemaal  slechts mijlpalen die leiden naar de moed om de keuze te maken om te worden wie ik wil zijn.

“Wens” klinkt een stuk passiever dan “doel”, maar het gaat me dan ook ook meer om de richting die ik wil uitgaan dan het punt waar ik wil uitkomen. Hoewel, stiekem heb ik misschien best wel dromen – dromen die nog abstracter klinken dan wensen, laat staan doelen of werkpunten.

Voor mezelf droom wens doel ik dat ik steeds dieper de groene jungle inga in plaats van aan de bosrand te blijven drentelen, omdat dat de weg is die ik wil gaan. Tegelijk wil ik in harmonie blijven met mijn directe omgeving en de wereld om mij heen – ik wil vooral niemand tegen me in het harnas jagen of vervreemden van bekenden. Ik kom steeds meer uit voor mijn keuzes, maar ben tegelijk ook steeds bang om mensen te kwetsen.

Die harmonie bewaren is een uitdaging waar ik wel een jaar zoet mee ben, dus ik doel hiermee wel genoeg vind ik.

OBSTAKELS

Zoals met bijna al mijn plannen, ben ik zelf het grootste obstakel. Ik leef grotendeels in mijn hoofd en als ik naar de wereld kijk, doe ik dat veelal met mijn beren-op-de-weg-zien-bril. Ik doe het allemaal wel (4 kinderen hebben, een huishouden runnen, deeltijds studeren met een man die heel vaak dagenlang van huis is), maar plotseling is het besef gekomen dat ik “iets” moet gaan doen met mijn leven. Maar wat? En hoe? En wanneer? En … oh help, zou het een pre-midlife-crisis zijn?!

Extra tijd, ruimte, geld en vooral energie en sociaal inzicht zijn uiteraard ook van harte welkom, dat maakt het ook allemaal wat makkelijker. Makkelijker, maar niet noodzakelijk – wilde ik niet juist bewijzen dat de weg het doel is?

PLANNEN

Natuurlijk horen er ook concrete plannen-van-aanpak bij mijn wensen, maar daar zal ik jullie niet mee lastig vallen. Sporten staat er in elk geval niet op, want ik heb aan mezelf toegegeven dat ik daar een hekel aan heb.

Wat ik in elk geval wil is de durf zoeken om persoonlijk te blijven bloggen. Zo breng ik mijn eigen weg in kaart en kan ik voor mezelf in beeld krijgen wat ik eigenlijk allemaal aan het doen ben. Dat zou natuurlijk ook anoniem kunnen, of gewoon alleen voor mezelf, maar ik heb (stiekem een publiek geheim) een droom … Hopelijk is dan aan het eind van het jaar duidelijk wat mijn concrete stappen zijn geweest. De eerste is in elk geval gezet:

*publiceer*

Ik droom 2017 wensen voor het nieuwe jaar – en wat zijn die van jou?

Comments

comments

2 comments on “Ik droom 2017 wensen…

  1. Haha, die troebele blik door een flinke kater of babyvermoeidheid 🙂
    Ik zie voornemens niet zozeer als een schone lei (want inderdaad, je bent uiteindelijk dezelfde op 1 januari als je was op 31 december), wel als hulpmiddeltjes om stapjes vooruit te zetten (in mijn geval richting een gezondere ik).

    Ik wens je alleszins veel succes bij het betreden van die groene jungle en ben benieuwd je verhalen erover te lezen! Ergens denk ik dat mensen die je graag hebben, dat wel zullen begrijpen en je dus geen schrik voor vervreemding moet hebben, maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd…

Comments are closed.