De verborgen impact

In augustus 2015 las ik ergens over de crowdfunding campagne voor het boek “De verborgen impact” – en meteen was ik mee. Ik hou van crowdfunding én ik hou van ondernemende mensen zoals Babette Porcelijn, die gewoon in eigen beheer een boek is gaan schrijven over een boodschap waarvan zij vindt dat iedereen die zou moeten kennen. Over een boodschap waarvan ik vind dat iedereen die zou moeten kennen: alles wat je wilt weten én wat je kunt doen om eco-neutraal te leven. 

De verborgen impact

Helaas heb ik uiteindelijk de boeklancering moeten missen wegens te zwanger, want ik had maanden meegeleefd met de rijping van dit boek. Het voelde dan ook vertrouwd en opwindend tegelijk toen het eindelijk op mijn deurmat viel mei vorig jaar – precies op tijd om het te lezen tijdens het wachten op F.

De verborgen impact

DE VERBORGEN IMPACT

We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen dagelijks binnenshuis of wekelijks aan de pomp, maar juist aan de andere kant van de wereld, bij het maken en vervoeren van de dingen die we dagelijks kopen. Wij als consument betalen uiteindelijk voor die verborgen impact en wij houden het systeem daarmee in stand.

Dit boek geeft inzicht in onze impact op de planeet. Die impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en hij is groter dan we denken. Als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas echt effectief verduurzamen. De verborgen impact geeft inzicht en biedt houvast voor mensen die hun negatieve impact op de planeet willen ombuigen in een positieve impact.

De vraag naar spullen, voedsel, vervoer en huizen groeit snel. Omdat er steeds meer mensen op de wereld zijn en de welvaart stijgt. Dat leidt tot allerlei problemen: opwarming van de aarde, bodemerosie, tekort aan zoetwater, milieuvervuiling, afname biodiversiteit, grondstoffenschaarste… Veel mensen maken graag verantwoorde keuzes. Maar welke zijn dat? Waar kun je het beste beginnen, en wat heeft het meeste effect? Welke hypes hebben zin en welke niet? De verborgen impact laat zien hoe het zit en het helpt je als je wilt verduurzamen.

LAAGDREMPELIG

Ik heb al best veel boeken gelezen over duurzame thema’s concrete acties, inspirerende voorlopers, vooruitstrevende initiatieven en bewonderingswaardige plannen. Vaak zijn deze boeken óf heel ingewikkeld óf heel simplistisch geschreven. Dat is bij dit boek zeker niet het geval. Het gaat dieper in op zaken zonder te technisch te worden. Het is geschreven voor een groot publiek, en dat is bewezen: zelfs mijn niet-lezende en niet-in-groen-geïnteresseerd-zijnde- man heeft er een hele avond in gelezen. Het is dus zeker ook geschikt voor ‘beginners’…

De verborgen impact

Voor mij persoonlijk had het nog wel wat dieper mogen gaan, maar daarvoor is het boek te algemeen. Een fijne aanvulling hierop vond ik de harde cijfers van het rapport Top 10 milieubelasting van de gemiddelde consument. Hier heb ik dankbaar gebruik van gemaakt tijdens het schrijven van deze artikelen.

Het is echter een heel goed boek om kennis te maken met het waarom achter het uitgeholde begrip duurzaamheid. Want zodra je dat weet, weet je ook dat je veel vaker te maken hebt met greenwashing dan met écht duurzame oplossingen. En zodra je dat weer door hebt, is het tijd voor échte antwoorden. “De verborgen impact” geeft inzicht in de processen die zorgen voor de totstandkoming van producten en de gevolgen daarvan. Er worden oplossingen en tips gegeven, maar voor nóg concretere tips/ merken/ winkels/ sites/ initiatieven verwijs ik graag door naar het van de week verschenen boek van Marieke Eyskoot: “Dit is een goede gids” .

Een vers gekocht boek om me in vast te bijten.

De verborgen impact

Ik lees graag non-fictie boeken over deze thematiek (was het maar fictie!) en heb ondertussen al een aardige collectie opgebouwd. Op papier ja, maar volgens de makers van bovenstaand boek haal ik de verborgen impact van een papieren versie er alweer uit als ik ook  maar één tip uit het boek overneem! Daar hou ik me dus maar aan vast.

Lezen jullie graag boekentips en recensies over boeken over verschillende aspecten van duurzaamheid?
Zou dat een welkome aanvulling zijn op mijn blog?
Ik lees graag wat jullie graag lezen!

Bron: Think Big Act Now

Comments

comments

8 comments on “De verborgen impact

  1. Heeeeel diepgaand is het ook weer niet, maar het schetst wel een algemeen beeld van productie in het algemeen.

 1. Toen ik de review over dit boek bij de Groene Meisjes zag verschijnen, heb ik het gepind op mijn bord met cadeautips. Misschien moet ik niet wachten tot iemand het me geeft, maar het gewoon zelf aanschaffen …
  gerhilde maakt onlangs geplaatst…Kiva wil vrouwen steunenMy Profile

  1. Of nog eens een stille hint sturen aan iemand 🙂
   Je mag het ook van me lenen, als je dat zou willen. Stuur dan maar een berichtje!

 2. Ja, boekentips zijn fijn! Toevallig had ik net al gelezen over dit boek, en onthouden dat het vooral spullen zijn die een grote impact hebben. Maar zoals dat gaat, was ik het boek alweer min of meer vergeten. Nu ga ik het ook echt lezen!

 3. Tof dat je al zo vroeg bij het boek betrokken was! Ik ontdekte het toen het net uitgegeven was, maar ben ook groot fan. Het geeft zó duidelijk aan wat er precies mis is aan ons gedrag en waar we het meeste kunnen verbeteren. En ook dat juist wij ‘rijke, westerlingen’ de meeste impact maken en zelf een verschil kunnen maken. Die informatie heb ik sindsdien continu in mijn achterhoofd en maakt voor mij ook duidelijk waar mijn prioriteiten liggen. Ik ben eigenlijk totaal geen lezer, maar ben het helemaal met je eens dat iedereen het boek zou moeten kennen 🙂

  1. Ha, nog een bewijs dat het ook voor niet-lezers toegankelijk is!
   Ik vond het best confronterend, terwijl ik heus wel wat gewend ben… Maar inzicht is het begin van alle verbetering, zullen we maar denken. Ik steek nog een tandje bij ondertussen.

Comments are closed.