De urgentieplank tegen voedselverspilling

Tegenwoordig komt het weinig meer voor, maar ik heb in mijn leven al heel wat ‘nieuw’ eten uit de koelkast weggegooid. Verrotte komkommers, beschimmeld brood, een restje pasta dat net een paar weken te lang in de koelkast had gestaan, overrijp fruit en kokosmelk die niet in geopend blik beaard mocht worden. Dit is vast herkenbaar, aangezien er ongeveer 50 kg voedsel per jaar per persoon wordt weggegooid in deze contreien. Voedselverspilling is een grote zonde, en ook mijn geweten is niet helemaal zuiver…

Voedselverspilling is een werkpunt voor mijzelf, want ik plan niet altijd even goed vooruit. In plaats van weekmenu’s samen te stellen, waarbij ik zorgvuldig alle gekochte ingrediënten kan opmaken, bedenk ik vaak pas last minute wat we gaan eten. Soms zelfs pas onder het koken; ik begin gewoon. Dit is niet alleen niet altijd even succesvol qua smaak, maar ook wat betreft voedselverspilling. Nog te vaak blijven er een paar blaadjes sla over, een halve wortel, 3 scheppen rijst.

Een tweede slechte eigenschap is dat ik altijd te veel kook. Altijd. Daardoor eet ik teveel, want ik vind het zonde om weg te gooien. ’s Avonds heb ik dan spijt dat ik teveel heb gegeten. Elke avond. De volgende dag lunch ik met de overschot, maar zelfs dan is het niet altijd op. Het zoveelste bakje in de vriezer dan maar – want weggooien wil ik niet.

Aan die 50 kg per persoon per jaar kom ik lang niet, dat zou 300 kg zijn in ons geval! 50 kg/jaar voor het hele gezin lijkt me ook al vrij ruim genomen. Hoeveel het dan wel is, weet ik niet. In elk geval knijp ik niet zomaar flessen mayonaise leeg om in te spelen…

VOEDSELVERSPILLING

Toen ik de bovenstaande foto’s zag mijn oudste bij het overgangsritueel van de jeugdbeweging, moest ik wel even slikken. Twister spelen in de mayonaise, ketchup, choco en iets ondefinieerbaar. Bestoven worden met meel. Glibberen over een zeil met eieren. Voedselgevecht. Voedselverspilling.

Ik was er niet bij, ik kon er niks aan doen. Was ik er wel bij geweest, dan had ik er ook niks aan gedaan. Mijn oudste, bang voor bijna al het eten (in elk geval voor mayonaise, ketchup en ondefinieerbare dingen en eieren) ging onverschrokken door het stof eten. Hij maakte deel uit van een groep, eindelijk. Hij genoot ervan, eindelijk. Hij raakte besmeurd met eten dat hij anders niet eens tolereert aan zijn kant van de tafel. Hij speelde met eten. Hij verspilde het eten. Een drempel overwonnen.

(Later heb ik wel een mailtje gestuurd naar de leiding hierover. Zulke vetzakkerij vind ik niet meer van deze tijd. Ik kreeg een vriendelijk mailtje terug: ‘Het hoort erbij’. Nu hoort S. erbij… )

DE URGENTIEPLANK

Gebrek aan inspiratie is bij mij meestal het probleem niet, het is meer het gebrek aan overzicht dat me nekte. In de oude keuken had stond een kleine koelkast, die bovendien ook altijd kletsnat werd van binnen. Het was een tafelmodel, dus ik moest door mijn knieën gaan om iets te kunnen vinden in die propvolle chaos. Want ja, met 5 personen werkten we heel wat eten weg per week – al was het toch nog te weinig, aangezien er altijd dingen vergeten werden die dan later rechtstreeks in de vuilnisbak verdwenen. Het was gewoon niet mogelijk om overzicht te houden in die koelkast.

Een grote, overzichtelijke koelkast stond dan ook hoog op mijn prioriteitenlijst toen we de nieuwe keuken plaatsten. En het moet gezegd worden: het helpt. Het helpt om overzicht te bewaren en dús om minder voedsel te verspillen. Ik heb zelfs een speciale plank – op ooghoogte!- gereserveerd voor eten dat snel op moet: de urgentieplank. Nu is het alleen de kunst om regelmatig de koelkast te inspecteren om te zorgen dat de betreffende producten ook daadwerkelijk op die plank terecht komen. Het gaat bijna altijd goed.

Terugvinden is echter maar één aspect om de verspilling tegen te gaan, er moet echter ook wat gebeuren met de restjes.

INSPIRESTJES

Dorien Knockaert schreef er al over in De Standaard en op haar blog: het idee om een sjablonenboek te schrijven, als tegenreactie op alle kookboeken die steeds verschijnen. Een boek waarin wordt uitgegaan van een sjabloon voor een maaltijd, waarbij de kok zelf beslist kiest welke ingrediënten er gebruikt worden, afhankelijk van zijn/haar voorraad. Voor iedereen die liever online inspiratie zoekt is er Kliekipedia bedacht

Ik heb alleen nog geen oplossing gevonden voor de overschotten die elke dag weer van de borden van de kinderen komen…

Misschien moeten die kippen er toch maar echt komen binnenkort.

Meer informatie:

Verspil jij veel voedsel? Wat zijn goede tips & tricks om bewuster om te gaan met eten?

Comments

comments

6 comments on “De urgentieplank tegen voedselverspilling

 1. Alles afwegen helpt ook goed tegen voedselverspilling. Ik weet precies hoeveel pasta en rijst ik moet koken voor mijn gezin. Zelf groentes en kruiden kweken, omdat ik dan kan plukken wat ik op dat moment wil eten. Een bietje voor de sla, wat kruiden voor de soep, een paar blaadjes voor op de boterham. En regelmatig de inhoud van koelkast en vriezer checken, ik noteer dat in mijn agenda.

  1. Opzich is dat natuurlijk een geniale tip, die zeker heel goed helpt!
   Het enige is alleen dat ik veel verschillende gerechten maak en dat de kinderen pas aan tafel beslissen wat ze eten. Het zijn niet de makkelijkste eters, en ik haat gedoe aan tafel, dus ik laat hen altijd kiezen uit verschillende gezonde alternatieven. Misschien ligt de moraal van het verhaal wel bij de opvoeding *denkt diep na*

 2. Dorien is super hé, ik gebruik haar fritatta recept om restjes te verwerken. Da’s wel met ei natuurlijk…
  En ook hier gaat er veel in de diepvries.
  Soms hou ik dan restjesdag en eten we allerlei kleine beetjes door mekaar.
  Sinds we bij het voedselteam zijn, kook ik bijna altijd volgens ‘sjablonen’ en verspil ik eigenlijk nog heel weinig. Ik wil alle groenten die in het pakket zaten opmaken en niet te veel boodschappen meer doen en op de één of andere manier lukt dat wel altijd om gewoon te koken met wat ik heb.

  1. Veel is het hier ook niet, maar toch… Elke overrijpe peer is er één teveel.
   Soep, pizza en lasagne vind ik ideale restjes-wegwerk-gerechten. Vanavond weer lasagne dus!

Comments are closed.