De leukste kinderboeken over Pasen

Pasen is in zicht, dus passen we onze boekenkast weer aan aan het komende jaarfeest. Nu is pasen een feest waar op twee manieren over wordt geschreven, namelijk enerzijds het paashaasverhaal en anderzijds de christelijke vertelling. Dit komt overeen met de ontstaanswijze van pasen: het samensmelten van een christelijke traditie met heidense gebruiken. Ik heb er hier voor gekozen om enkel boeken over de hazen/kippen te selecteren, hoewel ik dat nog best een uitdaging vond. Pasen is blijkbaar een niet zo dankbaar feest om over te schrijven. Daarnaast ben ik nog aan het worstelen hoe ik die hele eier-traditie kan inpassen in mijn nieuwe overtuiging

Ostheimer kippen

Dat ik geen boeken heb gekozen over Jezus wil overigens niet zeggen dat ik die kant volledig wegfilter uit de verhalen, zeker niet, maar ik heb het niet zo op de traditioneel christelijke boeken… Mocht je tips hebben voor boeken met ene open visie, dan lees ik dat graag!

SEIZOENSBOEKEN

Anderen mensen hebben soms hun kledingkast ingedeeld in items per seizoen, ik heb dat met mijn kinderboeken gedaan. Zo voorkom ik niet alleen dat ik een kerstverhaal moet lezen tijdens een hittegolf, maar het is ook elke keer weer een spannend moment als de stapel met seizoensboeken weer tevoorschijn komt. De boeken lijken dan weer als nieuw, en dus zijn de kinderen nieuwsgierig en kiezen ze zelf om voorgelezen te worden uit de “nieuwe” lichting. Ik begroet mijn boeken als oude bekenden die ik na lange tijd weerzie, en ik koester de gemanipuleerde keuze van de kinderen.

Dit zijn onze 5 favoriete prentenboeken over pasen:

Het paaskuiken

1001004001840088

 • Het paaskuiken
 • Géraldine Elschner en Alexandra Junge
 • uitgeverij De Vier Windstreken

Hennetje Hilde is namelijk de trotse moeder van een heel mooi ei. Maar haar kuikentje is niet van plan om naar buiten te komen. Het wil precies op paaszondag uit het ei kruipen. Hilde vraagt eerst alle dieren op de boerderij om raad, maar niemand weet het. Simon, de wijze steenuil weet het wel! Na het lange wachten op de eerste lentedag, de eerstvolgende volle maan en daarna de eerste zondag, kruipt het eigenwijze vastberaden kuikentje uiteindelijk uit zijn ei!

Een leuk én leerzaam prentenboek met illustraties in warme natuurkleuren. Het verhaal vertelt wanneer het ieder jaar Pasen wordt (en verduidelijkt daarmee de relatie tussen de lente en het paasfeest). Wanneer het kuiken op ludieke wijze, met een rietje door de schaal van het ei, de maan in de gaten houdt, worden terloops de maanstanden geïllustreerd. Naast haasjes zitten in de prenten, en in de tekst, ook wat suggesties naar het bijbelse verhaal verstopt.

Lotta is best een vrolijk kind

51fOlQiCmmL._SX369_BO1,204,203,200_

 • Lotta is best een vrolijk kind
 • Astrid Lindgren
 • uitgeverij Ploegsma

Lotta uit de Kabaalstraat is een van mijn kleine heldinnen. Als haar grote broer en zus geen tijd hebben om met haar voor paasheks te spelen, gaat Lotta boos uit wandelen. Dan doet ze een belangrijke ontdekking over de snoepwinkel in haar straat. Hoe kan het dat er alleen nog maar kerstmannetjes en sneeuwpoppen verkrijgbaar zijn? En wat als blijkt dat de paashaas eigenlijk papa is die wel een heel droevige mededeling heeft? Gelukkig is Lotta best een vrolijk kind die altijd wel een oplossing weet te verzinnen!

 

Boer Boris en de eieren

9200000051724677

 • Boer Boris en de eieren
 • Ted van Lieshout en Philip Hopman
 • uitgeverij Gottmer

De kippen van Boer Boris hebben wel héél kleurrijke eieren gelegd. Help, zijn de kippen soms ziek? Welnee: het is pasen! De kippen hebben extra hun best gedaan om vrolijke, gekleurde eieren te leggen. Boris laadt ze op de trekker om ze te verstoppen door het héle land en de kippen gaan gezellig mee. Maar na een bijna-botsing met de paashaas zijn alle eitjes stuk. Van schrik leggen de kippen opnieuw een ei, maar niet zo mooi gekleurd helaas. Er moet gauw iets gebeuren – hoe komen ze aan kleuren?

Ik heb begrepen dat de boeken van boer Boris een serie vormen die je kan sparen, maar dat kan je ook gewoon niet doen. Wij lazen enkel het eierverhaal, dat lag immers voor het grijpen in de bibliotheek.

Haas Huppel en de paashaas

813-home_default

 • Haas huppel en de paashaas
 • Kathrin Siegenthaler & Marcus Pfister
 • uitgeverij De Vier Windstreken

Haas Huppel wil later paashaas worden, maar dat lijkt nog niet zo simpel te zijn. Hij moet een aantal kwaliteiten bezitten, zoals moedig en snel zijn. Die vaardigheden gaat hij ijverig oefenen, maar als hij echt eieren mag dragen blijkt dat er toch nog wel wat meer nodig is om een goede paashaas te zijn.

Wat mij betreft gaan alle credits voor dit boek naar Marcus Pfister. Het verhaal is maar matig, maar de aquarellen van de haasjes maken veel goed. M. vond het in elk geval een fijn boekje om uit voorgelezen te worden.

De Smålandse stierenvechter

1001004005493803

 • Kalle de kleine stierenvechter
 • Astrid Lindgren & Marit Törnqvist
 • uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

Toegeven, strikt genomen gaat dit boek niet over pasen, het speelt zich alleen af op paaszondag. En omdat ik al fan ben van het verhaal toen het nog “De Smålandse stierenvechter” heette, neem ik het toch in de bestsellerslijst op.

Adam Engelbrecht was een enorme stier en hij woonde samen met een hele rij mollige koeien en een heleboel lieve kalfjes in een stal. Eigenlijk was Adam Engelbrecht een best brave stier. Dit verhaal gaat over de dag dat hij uit zijn humeur raakt en uitbreekt. Maar gelukkig is daar kleine Kalle…

De kinderen kunnen niet wachten tot het ein-de-lijk pasen is en ze dus chocolade eitjes mogen zoeken en opeten. Ik probeer te schipperen tussen hier volledig in meegaan en proberen een minder snoeperig alternatief te bieden. Speciaal voor de zoektocht gaan we naar oma’s enorme tuin, dus met de speurtocht zal ik ze in elk geval tevreden kunnen stellen. En ach, het is ook maar één keer per jaar pasen!

Wat zijn jullie favoriete paasboeken? En hoe gaan jullie het vieren?

 

Comments

comments

One thought on “De leukste kinderboeken over Pasen

Comments are closed.