De Biesbosch

We waren allemaal zó toe aan een dag iets leuks doen met het hele gezin, dat we er zondag op uit zijn getrokken. Wegens intensieve verbouwingen, veeleisende studie, zware zwangerschap, het vele logeren van de kinderen en vermoeidheid van iedereen zijn het afgelopen half jaar alle weekenden voorbijgegaan zonder dat we deden waarvoor weekenden zo broodnodig zijn: tijd hebben voor elkaar. Nu ons gezin compleet is, is het ’t ideale moment om te investeren in elkaar en te wennen aan de nieuwe gezinssamenstelling en verhoudingen. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op amper een uur rijden van Antwerpen ligt Nationaal Park De Biesbosch. Dit unieke natuurgebied is een ideale uitvalsbasis voor wie er even helemaal uit wil zijn.

DE BIESBOSCH

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied van bijna 7100 ha groot, en het is uniek in de wereld: het is een zoetwatergebied dat getijden kent dankzij de open verbinding met zee. Eb en vloed in het zoet.

Het is een zeer waterrijke doolhof, bestaande uit een aantal rivieren, eilanden, zand- en slikplaten, kreken en wilgenbossen. Doordat het een wetland is, is het niet alleen een aantrekkelijk gebied voor de dieren die er permanent wonen, maar het is ook een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels.

Het plan is om de natuur in de Biesbosch met rust te laten, zodat de natuur zijn gang kan gaan. Bevers zijn daarbij een goede hulp. Zij knagen bomen om en maken zo ruimte vrij voor andere bomen, struiken en kleinere planten. Daar kunnen dan weer andere dieren leven. Voor veel dieren is het belangrijk dat ze rust krijgen en een groot gebied om in te wonen. Daarom zijn enkele delen afgesloten voor mensen.

Maar het nationaal park is er zeker ook voor recreatie. Er zijn aan- legsteigers, strandjes, wandel- en vaarroutes het Biesbosch museum en Biesbosch informatiecentra. In het opgestelde gedeelte zijn vele fietspaden, maar vooral is het er een wandel- en vaargebied.

VAREN

Wandelen met de kinderen vonden we iets te ambitieus, maar varen is des te leuker! Vorige zomer hebben we al eens per kano een stukje van het gebied doorkruist; dit keer gingen we voor een motorboot. Niet de meest milieuvriendelijke optie, wel de gezinsvriendelijkste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor mij was het een beetje thuiskomen: jarenlang heb ik vele vakanties al zeilend in de Biesbosch doorgebracht. Meneer V. is ongeveer opgegroeid aan boord van zeilboten, dus zeker hij wil graag dat de kinderen ook “vaargevoel” meekrijgen. Nu door te zeilen met opa, later mogen ze met papa mee naar de zeilclub, en tot die tijd doet af en toe een gehuurde boot dienst.

Gelukkig zijn de groten alledrie enthousiaste matrozen. De eerste vragen kwamen dan ook al na 5 minuten: wanneer gaan we op z’n hardst? Mogen we roeien? Ik wil sturen (x3)! Gaan we ankeren? Nu ben ik aan de beurt (x3)! Mag ik voorin? Wat is dit? En dit? En dit? Ik heb honger (x3)! Ik moet pipi doen, …

We hebben alle wensen kunnen inwilligen, alle vragen kunnen beantwoorden, en vooral enorm genoten van het zien genieten van de kinderen.

SPELEN

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een tijd waren niet meer alle kinderen even gelukkig met varen alleen: alleen F. sliep als een roosje heel de weg. De golfjes wiegde onze Mozes in zijn Mandje heerlijk in slaap. De buitenlucht, het deinen van de boot, het gekwetter van kinderen en vogels, de wind en het water… hij heeft nog nooit in zijn tweewekelijkse bestaan zoveel geslapen als gisteren. Overdag toch tenminste – al zijn alertheid had hij bewaard voor de daarop volgende nacht…

Voor F. had de tocht niet lang genoeg kunnen duren, maar de anderen wilden ook zwemmen, spelen, klei opgraven, ravotten in het zand en water, picknicken, spetteren en plassen, rennen en duiken, plonzen en spatten.

Gelukkig zijn er meer dan genOLYMPUS DIGITAL CAMERAoeg eilanden, speelweiden, strandjes en aanlegplaatsen in het gebied. Twee keer zijn we onderweg gestrand om de kinderen uit te laten.

Het leek de speelnatuur op Tiengemeten wel, zo zwart kwamen ze na het spelen weer aan boord. Rozig, rood- en bruinverbrand, slaperig door de drukke dag, plakkerig van het ijsje, bezweet en onder de modder, beduusd van alle indrukken en tegelijk uitgelaten door de vele activiteiten. Verzadigd. Drie doodvermoeide kinderen konden niet meer op hun benen staan na deze intensieve dag.

En ééntje was er heerlijk uitgerust <3

 

Ben jij weleens in de Biesbosch geweest? En heb je nog tips voor de komende weekenden? We hebben eigenlijk al meer plannen dan beschikbare tijd/ geld / energie, maar suggesties voor fijne familie-uitstappen zijn zeker welkom!

Comments

comments

4 comments on “De Biesbosch

  1. Jullie hebben er duidelijk van genoten! Ik ben daar ook eens gaan kanovaren en kamperen met collega’s. Ik ga met de kindjes ook graag naar de Averegten (leuk wandelbos, speelbos en restaurantje met speeltuin). Of de Lilse Bergen voor waterpret!
    Resaarcle onlangs geplaatst…Giveaway voor de thuisblijvers…My Profile

    1. De Lilse Bergen is een bekende, maar Averegten moest ik opzoeken. Het ziet er sel super leuk uit, dus we gaan het onthouden 🙂 Fijne speelplekken kan je nooit genoeg weten te zijn, dus dankjewel.

Comments are closed.