Cadeautjes voor een meisje van 3

Cadeautjes verzinnen vind ik altijd weer een crime. Verzinnen ja, want hoewel de kinderen wensen genoeg hebben (oké, eigenlijk vooral de jongens), vind ik dat ze al zo veel hebben. In vergelijking met veel anderen valt dat eigenlijk mee, maar in mijn ogen is de speelkamer behoorlijk gevuld. Geen idee waar het allemaal vandaan komt, want door het jaar heen krijgen ze nauwelijks speelgoed en met verjaardagen en Sinterklaas proberen we het echt binnen de perken te houden. Ik hou niet van overdadig veel speelgoed/ spullen, dus ik heb het volgende oeroude kerst-uitgangspunt genomen voor het kiezen van cadeautjes: something she wants, something she needs, something to wear, something to read. Plus daarbij nog een cadeau van ieder van de broers als bonus, waarbij ik mijn eigen zin kan doordrijven. Want ja, stiekem heb ik een zwak voor mooi, verantwoord speelgoed! Dus wat een geluk voor hen dat er straks nóg een broertje of zusje bijkomt!

3 jaar

HERKOMST

Uiteraard kies ik nieuw speelgoed vooral in functie van het spel, maar het oog wil ook wat. En het oor: speelgoed met geluid en lawaai kan ik écht niet verdragen.

Niet alleen het doel van het speelgoed is belangrijk, maar ook de herkomst. Maar waar vind je duurzaam speelgoed dat eerlijk is geproduceerd? Ik heb het volgende lijstje in mijn achterhoofd, al lukt het me niet altijd om me er ook daadwerkelijk aan te houden. Hoe groter de kinderen worden, hoe groter ook hun eigen wil en wensen wat betreft cadeaus. En die stemmen niet altijd overeen met hetgeen ik zou willen…

Cadeautjes voor een meisje van 3 heb ik gelukkig nog redelijk in de hand:

 1. Maak het zelf, uiteraard van eerlijke materialen
 2. Koop/ ruil het met een zelfstandige die handgemaakte spulletjes verkoopt
 3. Ga op zoek naar een tweedehands exemplaar
 4. Koop een eerlijk product, bijvoorbeeld uit gerecycleerd materiaal, fairtrade of biologisch
 5. Mocht dat allemaal niet lukken, ga dan op zoek naar een kleine zelfstandige winkel in plaats van de grote ketens de winst te gunnen.

SOMETHING SHE WANTS

Vorig jaar heeft M. al een poppenwagen gekregen, een geweldig vintage exemplaar. Helaas heeft deze het afgelopen jaar met 2 jongens minder goed overleefd dan de tientallen jaren ervoor, waardoor ze onherstelbaar beschadigd is. Als poppenbedje is ze nog bruikbaar, maar als de wielen er telkens afvallen bolt dat toch niet zo goed…

OLYMPUS DIGITAL CAMERATijd voor een andere dus! Ik kreeg van Meneer V. het uitdrukkelijke verbod om een vintage koets te kopen wegens niet-goed-te-repareren, dus werd het een degelijk houten wagen. Minstens even mooi, maar dan op een andere manier. Het beddengoed maakte ik zelf van een door-een-ander-handgemaakt dekentje dat ik nog had liggen. Groot voordeel van de wagen is dat de banden van rubber zijn, zodat niet niet alleen de wagen hopelijk een lang leven heeft, maar ook de linoleum vloer. En anders krijgt ze voor haar vierde verjaardag een renovatie van de living cadeau…

(categorie 1 en 3: Marktplaats)

SOMETHING SHE NEEDS

De verjaardagen van de kinderen zijn hier strategisch op elkaar afgestemd: maart, april, mei en straks waarschijnlijk juni. Aangezien de baby ervoor heeft gezorgd dat er hier in huis weer druk wordt verbouwd, zijn de verjaardagen excellente aanleidingen om de kinderen spulletje ste geven voor hun nieuwe kamer. Zo krijgen ze niet alleen veel cadeaus zonder om te komen in het speelgoed, maar ik blijf zo direct op schema met het stylen van de kamertjes, ahum. M. kreeg ineens alle aankopen die ik deed voor haar kamer, de rest van de inrichting wordt momenteel al ergens in huis gebruikt.

farg-form-lamp-roze-400x400Ik ben gevallen voor het grafische wolkenpatroon van van het Zweedse merk Färg & Form. Dit patroon van (‘moln’ in het Zweeds) werd in de jaren 1967 ontworpen door Gunila Axe en is één van de bekendste Zweedse designs. Aangezien M. graag een roze kamer wil, kocht ik haar deze mooie rijstpapieren lamp. Ik heb gezocht naar de milieuvriendelijkheid van rijstpapier, maar dat heb ik niet kunnen vinden. Ik ga er stiekem vanuit dat het wel redelijk oké is… hoop ik toch.

 

Farg-Form-Dekbedovertrek-1persoons-Grijs -400x400Voor op haar nieuwe (= het S.’ oude) bed kreeg ze dit dekbedovertrek met hetzelfde patroon. Om het geheel niet al te zoet te maken koos ik voor zacht grijs, met als toegift een extra roze kussen. Al het beddengoed van Färg & Form draagt het Oeko-tex-100 keurmerk en is daarmee gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen en veilig voor je kind om te gebruiken. Ook worden alle producten op een verantwoorde, transparante en veilige manier geproduceerd. Zij hebben hun eigen werknemers in dienst en brengen regelmatig bezoeken aan de fabriek: zij kunnen met zekerheid zeggen dat de werkomstandigheden goed zijn en er geen sprake is van kinderarbeid.

(categorie 4 en 5: Kinderwonderland)

SOMETHING TO WEAR

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHoewel de prinses geregeld nieuwe kleding krijgt, vond ik een speciale verjaardagsjurk ook wel leuk. (lees: ik had deze al gekocht voor het voorjaar, maar door er een papier rond te pakken werd het opeens gepromoveerd tot Cadeau). Het kleedje is handgemaakt door een ander, helemaal fairtrade dus, allee, dat hoop ik toch voor de maakster!

(categorie 2: Titatimi)

SOMETHING TO READ

OLYMPUS DIGITAL CAMERADit was een makkelijke om te verzinnen, en een zeer tijdrovende om te maken: het fotoboek van “M. 2 jaar”. Ik maak mijn fotoboeken met Albelli. Daar ben ik ooit mee begonnen en aangezien ik ervan houdt om allemaal dezelfde soort boekjes in de kast te hebben staan, ga ik er gewoon mee door. Het wordt in Nederland gedrukt, dus er is niet al te ver transport nodig en de werkomstandigheden zullen wel in orde zijn. Waarschijnlijk zal er weinig milieuvriendelijks zijn aan het papier en de inkt. Ik heb er geen foto minder om laten afdrukken… en het is wel een cadeau voor het leven.

(categorie *: niet verantwoord: Albelli)

SOMETHING FROM THE SIBLINGS

De grote regenboog van Grimms stond al jaren op haar mijn verlanglijstje. Ik hou van speelgoed waarbij de fantasie kan worden gebruikt en dat multifunctioneel inzetbaar is. Als je zoekt naar afbeeldingen van de grote regenboog kom je meest  inspirerende beelden tegen. Van architectonische pareltjes tot autobruggen, van dierenstallen tot poppenbedden en van scheidingswanden tot abstracte kunst.

Grimms grote regenboogHet houten speelgoed van Grimm’s wordt duurzaam geproduceerd in het zuiden van Duitsland. Voor de productie wordt gebruik gemaakt van Europees hout, natuurlijke oliën en verf op waterbasis waarbij altijd de natuurlijke kenmerken van het hout zoals geur, hoe het voelt en de klank wordt benadrukt. Het speelgoed wordt met de hand geverfd en uiteraard voldoen de kleurstoffen aan alle strenge eisen die er worden gesteld aan kinderspeelgoed.

Zeker in deze tijd, waarin kinderen al zoveel kant-en-klaar-beelden krijgen voorgeschoteld vind ik het belangrijk hen (ook) speelgoed te waarin ze worden uitgedaagd hun creativiteit te gebruiken. Sinds zaterdag is er door alle 3 al veel mee gespeeld, dus het lijkt een goede gok te zijn geweest!

(categorie 4 en 5: Kleine Sam)

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe doktersspulletjes kreeg ik van een vriendin, wiens kind er te groot voor was geworden. Eigenlijk is dit dus een extra cadeautje, maar aangezien er twee broers zijn die iets mochten geven kwam het goed uit. Ik deed de instrumentjes in een tasje van Dille & Kamille, dat al jaren ongebruikt bij onze verkleedspullen ligt. Hopelijk krijgt het hiermee een nieuwe kans om gebruikt te worden waarvoor het is bedoelt. Aan M. hebben we vast een goede zuster: zorgen is haar grootste hobby.

(categorie *: gekregen)

Het kind is blij, de mama ook en de papa klust gauw verder aan de nieuwe slaapkamers om voor alles een plek te voorzien. Nog twee verjaardagen én een geboorte te gaan!

 

Wat is het favoriete speelgoed van jullie kinderen? Of waar droom je stiekem zelf van? En waar speelde je zelf als kind graag mee?

Comments

comments

12 comments on “Cadeautjes voor een meisje van 3

 1. Prachtige cadeaus hebben jullie uitgezocht! En herkenbaar, al blijft de regenboog op mijn droomlijst wegens genoeg speelgoed.

  Als ik acht jaar geleden wist wat ik nu weet, dan hadden we elk jaar een gezamenlijk cadeau willen geven. Van ons krijgen ze één speelcadeau en zelfgemaakte verjaardagskleren. Intussen geven de broertjes/zusjes ook iets kleins. Maar wat er allemaal meekomt met bezoek!

  De achtjarige speelt het liefst met lego of zit met zijn neus in een boek. De zesjarige knutselt graag en is weg van haar synthetische elsajurk (tot mijn spijt, ik vind de zelfgemaakte verkleedkleren veel leuker). De driejarige neemt overal auto’s mee naar toe en de 18-maander speelt met alles wat ze kan vinden ;-).

  Ik kan nog steeds wegdromen bij mijn oude dierenhuis die mijn vader maakte. Het is geen straf om dan mee te spelen met mijn dochter.

  1. Het blijft schipperen tussen wat je zelf mooi vindt en wat de kinderen kiezen he. M heeft het “geluk” dat ze het enige/oudste meisje is, vandaar dat ze zoveel heeft gekregen. Voor de jongens vind ik het al veel moeilijker, die willen vooral heel veel lego inderdaad.
   Wij vieren de verjaardagen thuis wel uitgebreid, maar omdat familie bijna allemaal ver weg woont komt er nauwelijks bezoek. Wel jammer uiteraard, maar het scheelt wel in de hoeveelheid cadeaus 🙂

 2. Bij het lezen van jouw post, moest ik spontaan denken aan de webshop van mijn schoonzus: http://www.poorterij.be/ (als een beetje reclame toegestaan is). Niet alles even duurzaam, maar wel speelgoed waar over is nagedacht, dat origineel is en dat kinderen écht doet spelen. Beantwoordt dus wel aan een paar van jouw nobele doelstellingen 🙂

  1. Dat ziet er leuk uit Nele, en een beetje reclame maken mag best. Hopelijk heeft je schoonzus er ook nog wat aan!

  1. Graag gedaan, we zijn blij met de lamp + dekbedovertrek (de rest van de bestelling is voor een andere keer ;-))

 3. Ah, wat een leuke post! Die poppenwagen is inderdaad helemaal fantastisch 🙂 Wij kregen toevallig gisteren van hele late kraamvisite het meest verschrikkelijke cadeautje ooit met veel te veel plastic en geluidjes en druktes. Ik hou van simpel! <3

  1. Wen er maar aan, zulke cadeaus ga je blijven krijgen 😉
   Gelukkig hebben de meeste mensen in onze omgeving na 8 jaar wel door wat onze smaak is, maar dan krijg je de fase dat de kinderen zelf zulke dingen uitkiezen!

 4. Oh, die poppenwagen vind ik fantastisch! Het kind in mij komt weer even naar boven, want daar had ik ook heel erg graag mee gespeeld 🙂

  1. Haar vorige was eigenlijk nog mooier, maar ik krijg geen foto geplaatst in de comments.

Comments are closed.