Cadeautjes voor een jongen van 8

Cadeautjes selecteren uit de enorme vraag blijft moeilijk. S. is 8 geworden en hij heeft nogal een duidelijk idee over wat hij wil en niet wil – ook over cadeaus dus. Het blijft schipperen tussen hun ideeën en mijn ideeën – en vooral over de hoeveelheid verschillen de mening nogal eens… Ik hou niet van overdadig veel speelgoed/ spullen, dus ik heb het volgende oeroude kerst-uitgangspunt genomen voor het kiezen van cadeautjes: something he wants, something he needs, something to wear, something to read. Plus daarbij nog een cadeau van de broer en zusje als bonus, waarbij ik mijn eigen zin kan doordrijven. Want ja, stiekem heb ik een zwak voor mooi, verantwoord speelgoed! Dus wat een geluk voor hen dat er straks nóg een broertje of zusje bijkomt! En ja, ongemerkt krijgen ze op deze manier toch nog best veel. Al goed dat ik er over heb nagedacht.

cadeautjes jongen 8

HERKOMST

Niet alleen het doel van de cadeaus is belangrijk, maar ook de herkomst. Maar waar vind je duurzaam speelgoed dat eerlijk is geproduceerd? Ik heb het volgende lijstje in mijn achterhoofd, al lukt het me niet altijd om me er ook daadwerkelijk aan te houden. Hoe groter de kinderen worden, hoe groter ook hun eigen wil en wensen wat betreft cadeaus. En die stemmen niet altijd overeen met hetgeen ik zou willen…

Cadeautjes voor een jongen van 8 vragen toch al om wat wederzijdse aanpassingen.

 1. Maak het zelf, uiteraard van eerlijke materialen
 2. Koop/ ruil het met een zelfstandige die handgemaakte spulletjes verkoopt
 3. Ga op zoek naar een tweedehands exemplaar
 4. Koop een eerlijk pruduct, bijvoorbeeld uit gerecycleerd materiaal, fairtrade of biologisch
 5. Mocht dat allemaal niet lukken, ga dan op zoek naar een kleine zelfstandige winkel in plaats van de grote ketens de winst te gunnen.

SOMETHING HE WANTS

imagesLego! Als er iets is waar meneer zot van is, is het wel Lego. Hoe stoerder, hoe beter! Hij koestert hardop dromen over enorme Lego bouwpakketten van City, Chima en andere zaken die ik allemaal door hem heb leren kennen. Nu zijn die sets eigenlijk niet aan hem besteed, aangezien hij het liefst van al Lego gebruikt waarvoor het oorspronkelijk is bedoeld: zelf bouwen en fantaseren. Er zijn kinderen die krampachtig alle sets bijeen houden, met doos en boekje en al, maar zulke kinderen heb ik helemaal niet. Anderen gelukkig wel, waardoor ik een stoere set tweedehands kon overkopen.

(categorie 3: tweedehandsbeurs Gezinsbond)

SOMETHING HE NEEDS

8952266162206-424-424Buurman & Buurman zijn hier in huis helden. Ik weet niet of het eraan ligt dat Meneer V. zoveel klust (hij kan echt alles maken!), maar de klussende buurmannen uit de Tjechisch-Slowaakse poppenanimatieserie doe het al jaren goed bij alledrie de kinderen – en bij hun ouders. Toen ik deze dekbedovertrek Buurman & Buurman vond kon ik ook niet anders dan deze kopen voor mijn-uitvinder-in-spé. S. is gelukkig een stuk handiger dan deze twee stuntels! En nu hij eindelijk een groot bed krijgt op zijn nieuwe kamer, kan hij vast dromen over alle wereldverbeterende projecten die hij later gaat uitvinden. A je to!

(categorie *: niet verantwoord: Praxis)

SOMETHING TO WEAR

1995Net als zijn broertje kreeg S. een T-shirt van het Belgische label Baba-babywear. Zij gebruiken enkel biokatoen van een gecertificeerde leverancier. Bovendien is de kleding van een superieure kwaliteit én relatief betaalbaar, dus wij zijn fan! Zeker voor een oudste kind van een gezin is het de moeite waard aangezien de kleding zo lang meegaat dat ze makkelijk kan worden doorgegeven. Dus tegen de tijd dat het shirt van K. te klein is, kan hij die van S. overnemen. De NMBS kan nog iets van leren van die efficiëntie…

(categorie 4: Baba-babywear)

SOMETHING TO READ

OLYMPUS DIGITAL CAMERANet zoals zijn zusje en broertje kreeg meneert-van-8-jaar een fotoboekje van het afgelopen jaar. Het idee was dat ik ook voor hem nog een extra boekje zou maken om mijn achterstand in te halen, maar dat is wegens tijdgebrek helaas niet gelukt. Ik had nochtans de keuze tussen 0, 1, 2, 3 of 4 jaar bij hem *zegt zij beschaamd*. Ter compensatie is het wel het dikste boekje ooit dat ik heb samengesteld, dus we hebben weer leesvoer voor de komende dagen -maanden – jaren – de rest van zijn leven.

(categorie *: niet verantwoord: Albelli)

SOMETHING FROM THE SIBINGS

green-toys-onderzeebootBadderen vinden alle kinderen hier in huis leuk. Ze mogen er dan om de beurt in, en bij elk kind komt er weer wat extra warm water bij. Zo blijft het waterverbruik nog enigszins onder controle. Wat ik niet onder controle heb is de hoogte van de golven die er gemaakt worden, waardoor ik meteen een aanleiding heb om de badkamervloer te dweilen. Hopelijk wordt het spel nu meer naar onder water verplaatst met deze onderzeeër van Green Toys.
Het speelgoed van Green Toys wordt gemaakt van gerecyclede melkflessen en is vrij van BPA en weekmakers. De melkflessen worden gereproduceerd tot een van de meest schone en veilige plastics. Dit is echt een fijn merk voor allerhande buiten- en badspeelgoed. Ik hou van merken met een missie, en zoals je op hun site kan lezen schuilt hier een sterke wereldverbeteringsdrang achter.

(categorie 4 en 5: Kleine Sam)

Op het werk van Meneer V. lag dit kartonnen bouwpakket van een cruiseschip ongebruikt – hoewel het bijzonder toepasselijk is. Iemand schatte al in dat het leuk zou zijn voor één van onze kinderen en gaf het maanden geleden al mee. Tot grote jaloezie van K. kreeg S. dit model om in elkaar te knutselen. Het knutselen dat trouwens grotendeels door papa is gedaan, onder toeziend oog van zijn zonen.

(categorie 3: een afdankertje van iemand anders)

HOEVEELHEID

Bij alle kinderen valt het op dat het toch om een beste hoeveelheid spullen gaat die ze hebben gekregen, terwijl ik altijd beweer dat ik graag wil minimaliseren. Nu lijken het inderdaad 6 grote cadeaus, maar een dekbedovertrek is toch vrij noodzakelijk, kleding in een grotere maat ook, en het fotoboekje is vooral om mezelf zo ver te krijgen dat ik er jaarlijks minimaal één per persoon afwerk. Zo blijven er, na het in elkaar zetten van het modelschip (1 uur), twee speelcadeaus over, en dat gun ik hen wel aangezien ze door het jaar heen niet veel krijgen. En stiekem werk ik ook weer “oud” speelgoed de deur uit, dus de totale hoeveelheid neemt niet gigantisch toe…

Ja, het lijkt veel. Het is misschien ook wel veel, maar door ook “nuttige” zaken in te pakken wil ik vooral voor de jarige in kwestie de indruk wekken dat hij/zij enorm wordt verwend.

Wat is het favoriete speelgoed van jullie kinderen? Of waar droom je stiekem zelf van? En waar speelde je zelf als kind graag mee?

Comments

comments

4 comments on “Cadeautjes voor een jongen van 8

 1. Wij maken gezinsgewijs dagelijks plezier met de duploblokken. Toen mijn neefje 8 werd, deed ik hem een ranger lidmaatschap van wwf cadeau. Hij kreeg dan maandelijks een tijdschrift met beestjesinfo. Hij was er superblij mee en ik was ook tevree dat ik de speelgoedhoop niet vergroot had.
  Resaarcle onlangs geplaatst…Langer dan 9 maanden mooi!My Profile

  1. Dat is ook een leuk cadeau!
   S. heeft nog weerstand tegen lezen, dus hij zou er nu nog niet blij mee zijn maar ik ga het wel onthouden voor volgend jaar – dankjewel!

  1. Dat zijn 2 stukken jaarringen van Grimms waar normaal gezien houten stekers in staan, maar bij verjaardagen worden ze omgevormd tot alternatieve verjaardagskaarsenhouders. En meneer had gekozen dat hij een donut wilde eten als ontbijt – de zoete zonde die enkel mag als je jarig bent!

Comments are closed.