Cadeautjes voor een jongen van 5

Cadeautjes selecteren uit de enorme vraag blijft moeilijk. Helaas zijn mijn kinderen nogal gericht op cadeaus – maar dat zijn de meeste kinderen misschien. Het blijft schipperen tussen hun ideeën en mijn ideeën – en vooral over de hoeveelheid verschillen de mening nogal eens… Ik hou niet van overdadig veel speelgoed/ spullen, dus ik heb het volgende oeroude kerst-uitgangspunt genomen voor het kiezen van cadeautjes: something he wants, something he needs, something to wear, something to read. Plus daarbij nog een cadeau van de broer en zus als bonus, waarbij ik mijn eigen zin kan doordrijven. Want ja, stiekem heb ik een zwak voor mooi, verantwoord speelgoed! Dus wat een geluk voor hen dat er straks nóg een broertje of zusje bijkomt! En ja, ongemerkt krijgen ze op deze manier toch nog best veel. Al goed dat ik er over heb nagedacht.

cadeautjes voor een jongen van 5

HERKOMST

Uiteraard kies ik nieuw speelgoed vooral in functie van het spel, maar het oog wil ook wat. En het oor: speelgoed met geluid en lawaai kan ik écht niet verdragen.

Niet alleen het doel van het speelgoed is belangrijk, maar ook de herkomst. Maar waar vind je duurzaam speelgoed dat eerlijk is geproduceerd? Ik heb het volgende lijstje in mijn achterhoofd, al lukt het me niet altijd om me er ook daadwerkelijk aan te houden. Hoe groter de kinderen worden, hoe groter ook hun eigen wil en wensen wat betreft cadeaus. En die stemmen niet altijd overeen met hetgeen ik zou willen…

Cadeautjes voor een jongen van 5 vragen toch al om wat wederzijdse aanpassingen.

  1. Maak het zelf, uiteraard van eerlijke materialen
  2. Koop/ ruil het met een zelfstandige die handgemaakte spulletjes verkoopt
  3. Ga op zoek naar een tweedehands exemplaar
  4. Koop een eerlijk pruduct, bijvoorbeeld uit gerecycleerd materiaal, fairtrade of biologisch
  5. Mocht dat allemaal niet lukken, ga dan op zoek naar een kleine zelfstandige winkel in plaats van de grote ketens de winst te gunnen.

SOMETHING HE WANTS

imagesLego! Als er iets is waar meneer zot van is, is het wel Lego. Hoe stoerder, hoe beter! Hij koestert hardop dromen over enorme Lego bouwpakketten van City, Chima en andere zaken die ik allemaal door hem heb leren kennen. Nu zijn die sets eigenlijk niet aan hem besteed, aangezien hij het liefst van al Lego gebruikt waarvoor het oorspronkelijk is bedoeld: zelf bouwen en fantaseren. Er zijn kinderen die krampachtig alle sets bijeen houden, met doos en boekje en al, maar zulke kinderen heb ik helemaal niet. Anderen gelukkig wel, waardoor ik een stoere set tweedehands kon overkopen.

(categorie 3: tweedehandsbeurs Gezinsbond)

SOMETHING HE NEEDS

images

K. is de enige van de kinderen die geen eigen kamer krijgt, maar om hem er niet helemaal bekaaid vanaf te laten komen hadden we hem beloofd de kamer te restylen. Een eerste stap daarin is zijn huidige ledikant vervangen door een echt stoer bed. Zijn grote wens was om een hoogslaper te krijgen, maar ik vind een halfhoogslaper wel hoog genoeg voor iemand die net uit een peuterbed komt. Dit is dus het compromis geworden. Het is geen langdurige investering, aangezien zo’n bed maar een paar jaar leuk blijft, maar dan kan het vast weer worden doorgeschoven naar een andere 5-jarige. We hebben tenslotte kinderen genoeg!

(categorie 3: marktplaats.nl)

(Noot 1: Bij nader inzien heeft hij het bed echter nog niet gekregen, aangezien het toch een beetje onhandig was om het nu al ineen te zetten. Dat zou namelijk betekenen dat de rest van de indeling moet veranderen en  dat is voor die paar weken alleen maar extra tijd en moeite…)

(Noot 2: het is ook niet precie shte bed van de foto dat we voor hem hebben, maar aangezien het eigen bed nog niet staat kan ik er ook geen foto van nemen.)

SOMETHING TO WEAR

1995Met een broer van 3 jaar ouder, die ook nog eens geboren is in hetzelfde seizoen, krijgt K. weinig “nieuwe” kleren.  Lange broeken wel, maar verder zijn het vooral afdankertjes die hij draagt. Meestal zonder protest, maar ik ben de kleding soms gewoon beu gezien. Bovendien is het voor het kind ook weleens leuk om iets voor zichzelf te krijgen, al is hij dan niet echt geïnteresseerd in kleding. Wel in treinen, dus kocht ik hem een T-shirt van het Belgische label Baba-babywear. Zij gebruiken enkel biokatoen van een gecertificeerde leverancier. Bovendien is de kleding van een superieure kwaliteit én relatief betaalbaar, dus wij zijn fan! En dat er een trein op het shirt staat, ach, dat kan ik nog wel aan.

(categorie 4: Baba-babywear)

SOMETHING TO READ

OLYMPUS DIGITAL CAMERANet zoals zijn zusje kreeg meneertje-van-5-jaar een fotoboekje van het afgelopen jaar. Omdat ik bij hem nog een inhaalslag te gaan heb, maakte ik ook maar meteen zijn boekje van 2 jaar. Nog maar twee jaar achterstand inhalen… maar wel net de jaren waarbij ik eens diep de digitale archieven moet induiken om de foto’s boven te halen. Er wordt aan gewerkt!

(categorie *: niet verantwoord: Albelli)

SOMETHING FROM THE SIBINGS

green-toys-vliegtuig-water-groen-01Badderen vinden alle kinderen hier in huis leuk. Ze mogen er dan om de beurt in, en bij elk kind komt er weer wat extra warm water bij. Zo blijft het waterverbruik nog enigszins onder controle. Wat ik niet onder controle heb is de hoogte van de golven die er gemaakt worden, waardoor ik meteen een aanleiding heb om de badkamervloer te dweilen.  Hopelijk wordt het spel nu meer naar de lucht verplaatst met dit watervliegtuig van Green Toys met draaibare propeller.
Het speelgoed van Green Toys wordt gemaakt van gerecyclede melkflessen en is vrij van BPA en weekmakers. De melkflessen worden gereproduceerd tot een van de meest schone en veilige plastics. Dit is echt een fijn merk voor allerhande buiten- en badspeelgoed. Ik hou van merken met een missie, en zoals je op hun site kan lezen schuilt hier een sterke wereldverbeteringsdrang achter.

(categorie 4 en 5: Kleine Sam)

rupsje nooitgenoeg kleurboekK. houdt van kleuren, en van Rupsje Nooitgenoeg. Een kleurboek van Rupsje Nooitgenoeg was dan ook een ideaal cadeau. Zo heeft hij straks zijn eigen, gepersonaliseerde versie van het verhaal.

(categorie onbekend, het ligt al jaren in mijn cadeutjesdoos en ik heb werkelijk geen idee meer waar ik het ooit kocht)

Het kind is blij, de mama ook en de papa klust gauw verder aan de nieuwe slaapkamers om voor alle nieuwe spullen een plek te voorzien. Nog één verjaardag én een geboorte te gaan!

Wat is het favoriete speelgoed van jullie kinderen? Of waar droom je stiekem zelf van? En waar speelde je zelf als kind graag mee?

Comments

comments

2 comments on “Cadeautjes voor een jongen van 5

Comments are closed.