Broodje aap en andere tips om duurzaam te eten als carnivoor

Veganisme is wat mij betreft de enige manier om in deze tijd, in deze maatschappij, in deze wereld de voedsel- en milieuproblematiek aan te pakken. Dat niet iedereen gelukkig wordt van overnight havermout (bleh, net snot!) versta ik ook wel, maar gelukkig zijn er ook een heleboel mogelijkheden duurzamer te eten zonder dat je meteen je oude vertrouwde eetpatroon overboord hoeft te gooien: je hoeft geen veganist te worden om goed te kunnen doen. Zelfs vegetarisch eten kan je links laten liggen als je dat echt niet ziet zitten. Het is niet omdat je veganisten extreem vindt dat je zelf geen positieve bijdrage kan leveren. Mogelijkheden genoeg, die lees je hieronder – en hierbij nodig ik je ook ineens uit om eens een plantaardig recept uit te proberen.

Ik wil heus niet opeens worst aan de man brengen, maar wellicht biedt dit overzicht een opening voor mensen die wel willen verduurzamen maar (nog) vasthouden aan een eetpatroon met vlees. Of dit vloeken in de kerk is laat ik in het midden, maar persoonlijk geloof ik meer in ‘steun op maat’ dan enkel je eigen standpunt prediken – dat doe ik immers al genoeg door te laten zien wat ik eet.

GENIET!

Wat je ook eet: geniet ervan! Niks is zo zonde als een pijnlijk geslacht varken die als euroknaller verkocht wordt en waar vervolgens met een schuldgevoel van wordt gegeten. Idem voor de ingevlogen ananas of aardbeien van om de hoek.

OVER BROODJES, A’PEN EN BERGEN

 • EET WAT JE WILT – ZOLANG JE WILT WAT JE EETIn dit artikel wil ik uitgaan van je huidige eetpatroon, zonder grote consessies te doen aan je lievelingsrecepten. Voor één keer schrijf ik: eet wat je wilt – zolang je nog wilt wat je eet. Hiermee bedoel ik of je nog wel weet wat je eet, of je de ingrediëntenlijst kan begrijpen en of je er mee inzit dat broodjes vaak zoveel meer zijn dan enkel meel, water, gist en zout. Wil je dat eigenlijk wel allemaal eten – al die addictieven, verbetermiddelen en toegevoegde hulpstoffen? Als je dat wilt: prima. Als je dat niet wilt: nog beter. Het is maar dat je het weet.
 • PRECIES GENOEGVolgens gezondheidsgoeroe’s moet je stoppen met eten nét voor je genoeg hebt – op 80% voldoening, om precies te zijn. Wanneer dat dan is, dat weer je waarschijnlijk pas als je dat moment al gepasseerd bent en alsnog genoeg hebt gegeten. Ik ben een trage van begrip en eet meestal te veel.
  De bergen voedsel die verspild wordt is eeuwig zonde – of toch zolang als het duurt om weg te rotten-  dus wat je ook eet: weggooien is verspilling van kostbaar voedsel, van jouw geld én het maatschappelijke – en milieuprijskaartje dat er aan vast hangt. Kopen op maat van jouw eetgewoonte is al de eerste stap om weggooien te voorkomen. Of je eet het teveel altijd op – ik ken er meer die dat doen.
 • VERPAKKINGSVRIJWat je ook koopt; afvalvrij is altijd een goed idee. Elk uitgespaard plastic zakje is er één, en als iedereen dat nou eens doet zijn dat samen een heleboel plastic zakjes. Hoeveeldeboel hangt af van hoe fanatiek consument worden in het vermijden van verpakkingsmateriaal – en om je alvast op te weg te helpen daarmee deel ik hier 5 adressen om afvalvrij te winkelen in Antwerpen. Ook niet-A’pen kunnen hier tips uit halen!

KIESKLEURIGE GROENTEN

Om mezelf een veilige start te geven, begin ik maar met de groentehoek van je bord. Daar weet ik immers het meeste over. Tenminste, dat denk ik. In de praktijk is het soms lastig kiezen tussen onverpakt/ kneusje/ biologisch/ lokaal/ seizoensgroente. Paradoxaal genoeg is dit niet de meest transparante categorie in het hele ecologische verhaal.

 • BIOLOGISCHBiologisch geteelde groenten en fruit zijn sowieso beter voor het milieu (en jezelf) dan bespoten. Tenzij ze van ver moeten komen en de onbespoten versie hier uit de buurt komt… dan weet ik het nog niet zo. In elk geval probeer ik waar ik kan te kiezen voor biologische etenswaren.Heb je geen geld/ tijd/ gelegenheid/ motivatie om alles biologisch te kopen?
  Ik ook niet.
  Sommige producten uit de conventionele landbouw zijn ook best oké, hier kan een lijstje vinden met welke groenten en fruit niet (veel) worden bespoten:
Bron: Green Living
 • LOKAALAardbeien van de boer om de hoek, asperges rechtstreeks van het land, een zelfpluktuin in het volgende dorp… Lokaal geteeld klinkt als heel ecologisch verantwoord, maar dat is het niet per se. Zeker wel de genoemde voorbeelden (!), maar wil je ’s winters toch tomaten eten (en dat wil ik), dan is het interessanter om die te laten overkomen uit Spanje dan dat ze in een verwarmde kas hier vlakbij worden gekweekt. Het is dus niet altijd zo vanzelfsprekend als het soms lijkt – maar dit is zo’n intrigerende kwestie dat ik er ooit, als ik eens tijd heb, nog een apart artikel aan zal weiden. (kan je niet wachten daarop, dan is dit een heel goed verhaal)
 • SEIZOENSGEBONDENKoop je lokaal en biologisch, dan is de kans ook groter dat je seizoensgroenten koopt. Dit is geen garantie, maar er wordt toch al wat meer rekening gehouden met hoe de natuur het heeft bedoeld. Wie daar ook rekening mee houdt is de supermarkt: let maar eens op de aanbiedingen van de groente-afdeling: in hun natuurlijke oogstseizoen zijn die groenten goedkoper, lekkerder en worden ze meer aangeboden.Weet je niet wanneer welke groenten op hun best zijn? De Velt-seizoenskalender is je online geheugen.
 • KROMKOMMERS EN ANDERE UGLY’SGroenten die niet voldoen aan het schoonheidsideaal vormen een categorie apart in dit hele verhaal: zij die niet worden vernietigd of gedownsized tot blikvoer worden soms gered door supermarkten en daar positief gediscrimineerd. Koop vooral deze kneusjes en laat zien dat het gaat om het innerlijk en niet om het uiterlijk: groenten zijn net mensen.
  Gejuich ook voor ondernemers zoals die van Wonky, die maatschappelijk ondernemen om op een smakelijke manier voedselverspilling tegen te gaan.

BOTER, KAAS & EIEREN

Zuivel is een populaire eiwitvervanger voor vegetariërs, maar tegelijk heeft de productie zuivel ook een enorme impact op dier en milieu. Melk is borstvoeding voor kalfjes, schreef ik al eerder.

 • BIOLOGISCH KOEIENBiologische melk en afgeleide producten daarvan worden op dezelfde manier verkregen als andere melk, maar met als grote verschil dat de biologische koeien een leuker leven hebben dan hun synthetische zusjes. Oh nee, alle koeien zijn biologisch! Het verschil zit ‘m alleen in de manier waarop ze worden behandeld/ welk voer ze krijgen/ hoeveel daglicht ze zien/ hoe vaak ze mogen buitenspelen/ welke medicijnen ze krijgen. Allemaal zaken die in de biologische melkveehouderijen wat koevriendelijker zijn dan op andere bedrijven (over de oorzaken daarvan heb ik het nu niet)Dus: wil je zuivel consumeren, kies dan voor een biologische variant als je de keuze hebt. De koeien zullen je dankbaar zijn – al bezorgt de scheiding van haar kalfje haar eveneens zevenvoudige maagpijn…
 • VAN DE KIP EN HET EI

  Voor de eierindustrie geldt deels hetzelfde als voor de melkveehouderij: biologische legkippen hebben een aangenamer leven dan hun kooizusters. Ik weet ook wel dat jullie natuurlijk geen eieren kopen die voormalig legbatterij-kippen hebben gelegd – al wonen ze tegenwoordig in een iets royalere ‘kooi’. Scharreleieren klinken al een stuk gezelliger, maar enkel vrije uitloopkippen en biologische kippen mogen ook buiten ravotten.De impact van de verschillende manieren om kippen te houden kan je hier lezen.
  (Disclaimer: die kooi-eieren koop je wellicht per ongeluk toch wel, want producenten van koekjes, sauzen, gebak enzo zijn gretige afnemers van die goedkope broedmachines)

  Bron: Duurzaam thuis

VLEES & VIS

Dan volgt nu reclame voor producten die ik helemaal niet wil promoten, omdat het namelijk geen producten zijn maar eens dieren waren. Ze zijn echter herleid tot vaak onherkenbare ‘producten’ zodat je niet meer zo goed ziet wat de herkomst is. Veel mensen vinden slachthuizen immers weerzinwekkend, zielig en een lijdensweg… dus wee de connotatie tussen (geslacht) dier en vlees.

Desondanks wordt er toch veel, heel veel vlees en vis gegeten. Mensen zijn immers alleseters. Lang niet iedereen wil dat veranderen, en als je niet gemotiveerd bent moet je dat ook zeker niet doen – dan is het gedoemd te mislukken (dit geldt trouwens voor een heleboel dingen in het leven – alsjeblieft: een gratis levensles cadeau!). `

Maar: of je nu 1x per week vlees eet of een diehard carnivoor bent: er zijn heus wel manieren om dit op een manier te doen die niet veel meer kapot maakt dan enkel het dier. Diervriendelijke vlees bestaat niet – met minder desastreuze impact wel.

 • NIET BEDREIGDE SOORTENDat je geen broodje panda, – tijger of -olifant bestelt lijkt voor de meeste mensen vrij vanzelfsprekend, maar de populaire paling en zeker tonijn zijn ook wenkbrauwen-fronsend bedreigd. Kies liever voor vlees of vis van niet-bedreigde soorten. Of niet-bedreigend, dat kan ook.
 • BIOLOGISCHOok biologisch vlees komt van dode dieren, maar dan wel van dieren die het tijdens hun leven beter hebben gehad dan hun opgehokte soortgenoten. Dat komt niet alleen het koeiengeluk ten goede omdat ze vaker mogen buitenspelen, maar ook voor dierenetersmensen is het beter om geen resten antibiotica enzo binnen te krijgen. Een halfverteerd klaverblad smaakt dan heel wat beter, toch?!
 • EET MEER VLEES!Dit is misschien wel het laatste advies dat je hier had verwacht, maar als je dan toch vlees eet, eet dan vooral alles van het dier. Een geslacht dier verdient het om zo optimaal mogelijk gebruikt te worden – en niks is erger dan een leven verspillen. Initiatieven zoals Koop een Koe slachten hun dieren pas als ze op voorhand alle delen online hebben verkocht aan consumenten, zodat ze zeker weten dat alles zal wel zal worden besteed. Voor mij als planteneter is dit een gruwelscenario, maar voor de vleeseters onder jullie vind ik het een relatief humane dierenslacht.

Dit was een artikel (ver) buiten mijn comfortzone, en wellicht stuit ik wel mensen tegen de borst hiermee, maar ik wil iedereen de kans gunnen om zijn bord te verduurzamen. Met of zonder #avocado.

Wat eten jullie vanavond? Eet smakelijk!

 

Comments

comments

8 comments on “Broodje aap en andere tips om duurzaam te eten als carnivoor

 1. Leuk uitgangspunt en aangenaam om lezen ook al weet ik hier al bijna alles over. Bij ons stond er vanavond zelfgemaakte pizza op het menu. Een topgerecht waarmee je alle kanten uit kunt (vegetarisch voor mij, met een klein beetje vlees voor de rest) én waar je veel restjes op kwijt kunt. Wij zijn wel nog op zoek naar vegetarische gerechten voor kindjes die niet graag groenten lusten. Misschien iets voor een volgende blogpost? 🙂
  Sofie onlangs geplaatst…Camping natuurlijk SofieMy Profile

  1. Pizza is hier ook favoriet! Inderdaad ook handig om de koelkast op te ruimen 🙂
   En ik zal je verzoekje onthouden.

 2. Ik eet nog wel vlees, al ben ik me bewust van de milieuimpact. Het helemaal schrappen zie ik ons niet snel doen. Wel kiezen we inderdaad ervoor om bio te eten, en maar een paar keer in de week. Melk drinken we niet, eieren van de bioboerderij eten we wel…
  Mooi artikel.
  Sofie onlangs geplaatst…Groene webshop: Tante RosaMy Profile

  1. Dat is het juist Sofie: het is niet omdat je vlees eet dat je sowieso slecht bezig bent. Het gaat om de manier waarop je eet, en volgens mij zijn jullie hier super bewust mee bezig!

 3. Fijn dat je uit je comfortzone komt om mensen die – op zijn minst op eetgebied – nog niet zo ver staan als jij, ook tips te geven!
  Alles wat je hierboven vermeldt, passen wij al toe, behalve dan “eet meer vlees”, want zo’n koe- of ander dier-deelsysteem heb ik hier nog niet gevonden. Nu ja, gelukkig eten we sowieso weinig vlees en nog minder vis (en inderdaad al zeker geen tonijn!). Anderzijds: vanavond eten we noedels met groentjes en scampi’s… Dat is iets wat ik nog moet leren: mij minder aanpassen aan bezoek. Uiteindelijk pas ik mij ook al aan wanneer ik bij hen op bezoek ga…
  Le petit requin onlangs geplaatst…Weekmenu maart 2017My Profile

Comments are closed.