Bladeren bespatten met verf

Nu de herfst volledig is losgebarsten, zullen we meer en meer binnenactiviteiten moeten verzinnen. De jongens spelen eigenlijk het liefst met Lego, maar dat levert tegelijk ook de nodige ruzies op. Om deze stadskinderen ook wat mee te geven van wat er tijdens de seizoenen in de natuur gebeurt, laat ik ze geregeld knutselen met materialen die we buiten vonden of die aansluiten bij het jaargetijde. Het is handig om al wat knutselenideeën op voorhand te hebben bedacht, want sommige vragen wat voorbereiding. Bladeren bespatten met verf, bijvoorbeeld.

bladeren spatten

SEIZOENEN

Ik ben opgegroeid op in een dorp, in een huis met een enorme tuin. Vanzelfsprekend waren wij veel meer met de natuur verbonden dan dat mijn kinderen dat zijn, gewoon omdat we heel veel buiten waren. Zelfs zonder moeite te doen zagen we de wereld om ons heen veranderen gedurende het jaar. Mijn kinderen groeien op in de stad en dan is het waarnemen van die subtiele veranderingen toch veel minder evident.

Gelukkig hebben we wel een minituin en parken in de buurt. Bovendien komen we veel bij mijn moeder, die nog altijd in datzelfde dorp woont met de inmiddels nog grotere tuin. En het is heel waardevol dat ze op een school zitten waar de natuurbeleving een grote rol speelt. Niet alleen als biologisch fenomeen, maar ook als metafoor van de ontwikkeling van de mens. Maar dat is weer een ander verhaal waar ik een andere keer over zal vertellen.

BLADEREN SPATTEN

Goed, terug naar de realiteit in de regenachtige stad. Terug naar een huis met 3 opgefokte kinderen die ruziën en zeuren om chips en tv. En terug naar de mama die heel veel idealen heeft maar op zulke momenten het meest verlangt naar rust en stilte, enkel onderbroken door het gekraak van chips en het geluid van de televisie…

Maar soms moet een mens zichzelf vermannen. Tussen de regenbuien door fietsten we naar het Rivierenhof om bladeren te zoeken. Na de buien van afgelopen dagen was er genoeg te vinden, en zo hadden we al materiaal in huis voor als we wéér een namiddag gedwongen binnen zouden zitten. En die middag kwam al sneller dan gehoopt…

Bladeren spatten heb ik als klein meisje veel gedaan. Het is een leuke activiteit voor kinderen omdat er al heel snel een mooi kunstwerk ontstaat, zonder dat ze iets moeilijks moeten doen. Zelfs mijn driejarige heeft haar eigen spatwerk gemaakt – zie de dikke klodders verf.

bladeren spatten

BENODIGDHEDEN

  • oude kranten of een toile cirée
  • wit papier
  • verschillende droge (herfst-)bladeren, veren e.d.
  • een zeefje
  • een oude tandenborstel
  • plakkaatverf in herfstkleuren

WERKWIJZE

Spreid oude kranten of plastic kleed uit over het tafelblad. Spatten is nogal een knoei-gevoelige activiteit en dit scheelt je straks veel schoonmaakwerk.

Schik de bladeren op een vel wit papier. Platte bladeren werken het prettigste, omdat daar de verf niet onder kan komen tijdens het spatten.

Doop de tandenborstel in de verf, maar maak ze niet té nat, anders gaat de verf eraf druipen.
Wrijf nu met de tandenborstel over het zeefje, op zo’n 25 cm boven het papier.

Werk op deze manier het kunstwerk verder af, eventueel met verschillende kleuren.

bladeren spatten

RESULTAAT

Kliederen vinden mijn kinderen altijd leuk, al was de ene al enthousiaster dan de anderen. In rap tempo werd het ene na het andere blad volgespat, de compositie was duidelijk van minder groot belang. Wél belangrijk is om de kinderen ver genoeg van elkaar te zetten, want oh-wee als er een spat van een ander op iemands papier terecht kwam…

Je zou bijna denken dat ze smetvrees hebben, als je ze tekeer hoorde gaan over dat minuscule vlekje.

 

Houden jullie kinderen van knutselen?

Comments

comments

One thought on “Bladeren bespatten met verf

Comments are closed.