Bike to the future – Designmuseum Gent

Gisteren schreef ik het al: een auto is helemaal niet nodig. Of ja, het meeste kan je ook wel op de fiets doen, daar kwam het eigenlijk op neer. Blijkbaar was dit voor veel mensen (soms pijnlijk) herkenbaar, gezien de reacties via verschillende kanalen. Gelukkig blijken al die bangeriken, ecologische helden en mensen zonder rijtalent echt niet gek te zijn: de fiets is hét vervoersmiddel van de toekomst – aldus de tentoonstelling “Bike to the Future” in het Designmuseum in Gent.

Bike to the future

Afgelopen zondag was ik, samen met de babyman en 17 andere bloggers, op het blogevent van Smove in het Designmuseum. Daar kregen we onder andere een rondleiding van 1,5 uur door de tijdelijke collectie – een tentoonstelling die mij op het lijf geschreven leek.

BIKE TO THE FUTURE

De naam “Bike to the Future” is een knipoog naar de sciencefiction-filmtrilogie “Back to the Future” uit 1985, waarin de auto een belangrijke rol speelt en wordt gezien als symbool van mobiliteit in de toekomst. Inmiddels lijkt die prognose niet realistisch te zijn: zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat alle bestaande en nog te produceren auto’s een nihile belasting voor het milieu zouden vormen, dan nog is het ondenkbaar dat alle mensen een auto zouden kunnen hebben. De toenemende wereldbevolking (ik pleit schuldig), de verstedelijking, de kloof tussen arm en rijk, de welvaartsziekten, de ruimtelijke ordening zijn allemaal redenen waarom het geen goed idee is dat de auto zijn opmars gaat maken. En dan hebben we het nog niet eens over de winning van grondstoffen voor de productie, de brandstof, uitstoot en de uiteindelijke afschrijving…

Bike to the future

Iedereen op de fiets dus!
Maar ook daar valt nog een hoop winst te behalen op het vlak van onder andere design, materiaalkeuze en inventieve elektronica. “Bike to the Future” neemt je mee op turbotrip naar de toekomst van het fietsen, met een indrukwekkende preview van prototypes en nieuwe gadgets, uitgedacht door de meest ingenieuze ontwerpers. Het is een tentoonstelling van briljant design, virtuositeit en respectvolle technologie – een absolute aanrader voor elke liefhebber van design, fietsen, techniek en duurzaamheid.

Bike to the future

Ook mobiliteit, veiligheid en de fietserscommunity krijgen een speciale plaats in het museum. De fiets heeft immers een grote impact op de ontwikkeling van onze steden en werkt drijvende kracht voor nieuw design en stedelijke infrastructuur, gaande van nieuwe vormen van parkeren, bruggen en fietstunnels tot meer kleinschalige interventies als regensensoren voor fietsen aan verkeerslichten.

Stiekem ben ik dus een trendsetters, met mijn gepersonaliseerde, elektrische bakfiets vol nieuwe, kleine wereldburgers. Tring tring!

PRAKTISCH

De tentoonstelling loop t.e.m. zondag 23-10-2016

 

Zie jij het voor je, een toekomst op de fiets?

Disclaimer: ik was hier op uitnodiging van Smove – een organisatie die zich inzet voor autominderen en een gids wil zijn in de zoektocht naar duurzame mobiliteit.

Comments

comments