Alle ballen in de lucht houden – tag

“Ja maar, duurzaam leven kost zoveel tij-hijd!” hoor ik vaak om me heen. Ik ben daar maar gedeeltelijk mee akkoord en beloofde daarom lang geleden al dat ik er een artikel over zou schrijven. Maar ja, daar heb ik nog geen tijd voor gehad. Waar heb ik het dan druk mee? – ik werk niet eens! Gelukkig maar, want daar heb ik écht geen tijd voor nu. Het kost me nu al vaak moeite om alle ballen in de lucht te houden.

Over dat werken meen ik niet serieus hoor, ik zou er best een baan bij kunnen hebben. Alleen zou ik dan  mijn leven drastisch moeten herstructureren. Er tijd voor maken. Mijn prioriteiten verschuiven. Delegeren. Weglaten. Bezuinigen. Efficiënter gaan leven. Time-mangement invoeren. Een team-balsport moeten gaan doen in plaats van een eenmansgoocheltruc.

Deze alle-ballen-in-de-lucht-houden-tag vond ik op de blog van Marieke en ik was meteen fan van dit kijkje achter de schermen. Hierbij dus mijn balgevoel- best ironisch voor iemand die bang is voor de bal.

1 WAT IS BIJ JULLIE THUIS DE VERDELING VAN TAKEN ALS HET GAAT OM KINDEREN EN HUISHOUDEN ETC?

Die verdeling is zeer traditioneel. Of retro – dat klinkt hipper 🙂 Ik ben thuis en mijn man werkt (meer dan) voltijds, waarvan grotendeels in het buitenland momenteel. Dat betekent dat ik meestal 4 dagen + nachten per week alleen ben met het viertal.

Ik ben ook nog/weer aan het studeren, maar dat staat dit schooljaar op een laag pitje. Gelukkig maar, mijn dagen zijn zo ook al behoorlijk gevuld met huishouden/ boodschappen/ clubjes/ speeldates/ helpen op school/ de baby voeden etc. Het huishouden is daarbij ook volledig voor mij, en de kinderen grotendeels. Gelukkig heb ik wel een man om mee te overleggen en in het weekend of soms ’s avonds door te weeks maak ik er dankbaar gebruik van als hij er is.

2 HOE ZORG JE DAT WERK EN PRIVÉ GESCHEIDEN BLIJVEN?

Ik heb geen echt ‘werk’ en dus alles is privé. Of niks – het is maar hoe je het bekijkt. Ik kan namelijk niet eens ongestoord naar het toilet als de grote kinderen thuis zijn!

3 WELKE KLUSJES IN HET HUISHOUDEN HEB JE OPGEGEVEN OF LAAT JE ALS EERSTE VALLEN?

Schoonmaken.
Het is meestal vrij opgeruimd thuis, en de was en afwas worden elke dag gedaan. Maar dat afstoffen… mijn hobby zal het nooit worden. Mede hierdoor ben ik aan het proberen om zoveel mogelijk spullen de deur uit te werken. Alles wat er niet is, hoef ik ook niet schoon te maken 🙂

De extra klussen blijven soms wel te lang liggen. Verstelwerk, dozen kinderkleding uitzoeken en dat soort karweitjes. Vandaar: 40 Dagen Daadkracht. Ik werk er heus wel aan!

4 WANNEER WAS DE LAATSTE KEER ME-TIME EN WAT HEB JE TOEN GEDAAN?

Als ik F. borstvoeding geef lees ik ondertussen een boek of kijk ik een halve film (hij drinkt nooit zo lang dat ik een hele kijkt). Daarnaast is bloggen ook echt iets voor mezelf, al hoop ik stiekem dat het later een investering blijkt te zijn geweest in een toekomstige baan…
Heel veel meer me-time zit er nu niet in, maar dat komt wel weer. Later.

5 HEB JE WEL EENS EEN DATE NIGHT EN WAT DOEN JULLIE DAN?

Tegenwoordig zelden. Sowieso zien we elkaar momenteel maar weinig doordat de wederhelft heel veel in het buitenland is voor zijn werk, maar daarnaast hebben we ook geen oppas én een borstafhankelijke baby. Die dates samen, dat komt wel weer. We zijn al blij als we eens een keer met het voltallige gezin kunnen eten, laat staan dat we uit eten zouden kunnen gaan zonder kinderen.

6 HOE VAAK ZIE JE JE VRIEND(INN)EN EN WAT DOEN JULLIE DAN?

Eh… zonder kinderen zien we elkaar vrijwel niet, met kinderen zie ik de meeste om de paar maanden. We gaan wel elk jaar met een hele bende (mama’s + kinderen) op vakantie, dus het gemiddeld aantal dagen op jaarbasis wordt daarmee flink opgeschroefd!

7 HEB JE VEEL CONTACT MET JE FAMILIE?

Mijn moeder komt gelukkig elke week een dag helpen. De rest van mijn familie zie ik veel te weinig, maar we wonen allemaal heel ver van elkaar. De schoonfamilie zien we helemáál niet vaak – ook de schuld van de afstand helaas!

8 WAARAAN KAN JE ALS EERSTE ZIEN DAT ER EIGENLIJK VEEL MEER UREN IN EEN DAG MOETEN ZITTEN? OFTEWEL: HOE ZIEN JOUW PRIORITEITEN ER UIT?

Eerst de kinderen, voor hen wil ik er zijn en het huishouden is minder belangrijk. Ik ben tenslotte een thuisblijfmama en geen poetsvrouw.
Slaap is ook iets dat makkelijk wordt wegbezuinigd in mijn programma. Als de kinderen eindelijk allemaal slapen kan ik zó genieten van het alleen zijn, dat ik te vaak te laat doorwerk. Zoals nu, bijvoorbeeld.

9 DOE JIJ JE SOMS WEL EENS BETER VOOR DAN IN WERKELIJKHEID?

Nee, helemaal niet. Dat ik voornamelijk over duurzaamheid blog heeft niks te maken met dat ik mezelf daar zo goed in vind of dat ik denk dat ik het allemaal zo verantwoord doe. Integendeel. Ik laat me nog veel te veel uit het veld slaan door negatieve reacties of tegenvallende cijfers.

Ik laat veel zien, maar nog heel veel meer niet!

10 WELKE TIPS HEB JE VOOR ANDERE MOEDERS?

Ik ben een twijfelgeval tussen generatie x en generatie y – de generatie die weleens wordt verweten dat ze alles als hobby willen zien en alleen maar dingen willen doen die ze graag doen. Misschien dat de wereld niet meer blijft functioneren zoals de dag van vandaag, als we alleen nog maar zouden doen wat we graag willen doen – maar dat lijkt me alleen maar een goede zaak.

Het is een groot voorrecht dat ik nu thuis kan zijn met de kinderen – en daarmee doe wat voor ons op dit moment het beste werkt. Ik hoop dat jij ook de keuze kan maken die goed is voor jou, welke keuze dat ook is. Als je de mogelijkheid hebt, kies dan wat je wil, ik denk dat dat de basis is voor geluk. En of dat nu voltijds werken, wasbare luiers, een vakantie op Centerparcs of borstvoeding is – daar hoef je aan niemand verantwoording over af te leggen! Durf te kiezen voor je keuze, want die keuze ook is.

11 WAT VRAAG JIJ JE WEL EENS AF HOE ANDERE MOEDERS DAT AANPAKKEN?

Hoe werken andere mama’s ook nog?!
Natuurlijk, ik besteed nu een heleboel tijd aan dingen die voltijds werkende mama’s niet kunnen doen (6x per dag voeden, kinderen entertainen vanaf dat de school gedaan is, constant hun rommel opruimen), maar zelfs als ik dat allemaal zou schrappen zou ik een heleboel uren tekort komen! Ik ben intens dankbaar dat ik op dit moment de ruimte heb om tijd te maken voor dingen die ik belangrijk vind. De kinderen veel bij mij hebben, het huis op orde houden, helpen op school, de was ophangen, veel zelf maken, enzo. En bloggen, maar zou dat ook geen werk kunnen worden?!

Met of zonder baan – het leven met kleine kinderen is gewoon best druk. Ik ben blij dat ik daar tijd voor kan maken. Want ook al ben ik intens moe, ligt er overal stof en doe ik meestal maar de helft van wat er op mijn to-do-lijstje staat – ik ben er best tevreden mee hoe ik alle ballen in de lucht hou!

Hierbij tag ik Sofie van Fiekefatjerietjes – benieuwd hoe zij het allemaal voor elkaar krijgt als nieuwbakken moeder.
Hoe hou jij alle ballen in de lucht?

Foto’s: Kaat Stieber
Bron tag: Greenblush.nl

Comments

comments

16 comments on “Alle ballen in de lucht houden – tag

 1. Leuk om te lezen en héél mooie foto’s.
  Inderdaad heeft niemand tijd over hé, terwijl ik nu denk: hoe kan dat nu dat ik tijd tekort had voor er kinderen waren???
  Het gaat allemaal over prioriteiten hé!
  En als je er helemaal alleen voor staat het grootste deel van de week, kan ik geloven dat je niet ook nog gaat werken!
  Na je post over de prijsvechter ben ik mijn thesis beginnen herlezen en nu schrijf je wéér iets dat me eraan doet denken (architectuurtheorie). Er was ergens een modernistisch architect die vond dat de vrouw veroordeeld werd tot het huishouden en “endless sweeping” door alle versiering. Daarom moest de moderne architectuur strak zijn.
  Liesbeth onlangs geplaatst…HART VERLOREN IN… #40dagenbloggenMy Profile

  1. Moest je op de naam van die architect kunnen komen lees ik het heel graag – dat is wel een mening waar ik meer over zou willen weten!

   1. Moet ik wel terug kunnen vinden in een cursus. Ik volgende een keuzevak over gender in architectuur (bij de promotor van mijn thesis) en daar hebben we dat gezien. Allemaal lang geleden, maar wel leuk om nog eens terug te gaan opzoeken.

    1. En jij hebt nog al je cursussen?! Ik heb alles van mijn oude studies al weggedaan.

     1. Niet al mijn cursussen, maar wel nog een aantal. Maar ik heb het gevonden in mijn thesis zelf. Bruno Taut.
      (“Bruno Taut zag ook heil in een verandering van de wooninrichting. Hij schreef Die Neue Wohnung met als doel de huisvrouw te bereiken. Hij wou ze overtuigen van het moderne lege interieur, dat ook zou kunnen bijdragen tot hun emancipatie. Het probleem dat hij had met het overdadige, aangeklede, ‘gezellige’ interieur, was dat “its dustiness condemns women to endless sweeping”. De overdaad aan dingen leidt tot een “nervous breakdown of the housewife” en toch wil ze er geen afstand van doen. Ze wil haar interieur gezellig en aangenaam maken. Maar hij is ervan overtuigd dat gezelligheid deze vorm aanneemt uit gewoonte. Eens mensen zouden leven in een woning zonder tafelkleden, kroonluchters, bloempotten, zouden ze geen andere verwachtingen meer hebben van een huis, en zou dat ‘gezelligheid’ betekenen.”
      Liesbeth onlangs geplaatst…OOGSNOEPMy Profile

     2. WAUW, DANK!
      Wat lief dat je dat voor mij hebt opgezocht!!!
      En hoera voor mij, want volgens Taut ben ik goed bezig dan 🙂 Wijze man, die Taut, maar wel een beetje brutaal voor een architect. Desondanks hou ik wel van mensen met een visie!

 2. Heel leuk om te lezen! Fijn ook dat je laat zien dat thuisbljifmama’s heus niet heel de dag niets te doen hebben. Mijn mama is ook altijd thuisblijfmoeder geweest en kreeg soms wel van die opmerkingen. Vnd ik supererg! Respect voor alle mama’s, met elk hun eigen uitdagingen.
  Sofie onlangs geplaatst…Zoveel afval verbruiken wij in een weekMy Profile

  1. Soms is het moeilijk om je voor te stellen hoe iemand anders’ leven eruit ziet, als je zelf in een totaal andere situatie bevindt.

 3. Hier geen kinderen, maar wel allebei een (meer dan) voltijdse job, dus ook bij ons is het jongleren soms 😉

  Net als jij kies ik mijn prioriteiten uit: de afwas wordt grotendeels gedaan door de vaatwas, ik heb om de twee weken een poetshulp die een voormiddag komt poetsen, ik doe mijn boodschappen via Collect & Go, … Alles wat ik niet graag doe en kan uitbesteden, wordt uitbesteed. Zo blijft er toch een beetje tijd over voor dingen die ik wél graag doe.
  Silke onlangs geplaatst…Weekmenu 10/2017My Profile

  1. Je hebt groot gelijk. Als je moe thuiskomt na een lange werkdag dan is huishouden doen waarschijnlijk niet datgene waar je super veel zin in hebt!

 4. Leuk om te lezen hoe het bij jullie gezin aan toe gaat. Ik zou in jouw situatie ook voor thuisblijven kiezen. En respect hoor! Sowieso, voor alle moeders, of ze nou fulltime, parttime of niet werken. Druk is het toch wel 🙂

 5. Wat leuk om te lezen ook. 4 kids én een duurzame lifestyle? Respect! En ik als werkende moeder vroeg me juist af hoe jullie dat doen 😉 oja dat moment als iedereen slaapt en dan wat voor jezelf doen ken ik (zoals nu). Baas zal weer blij zijn morgen 😉

  Ps. De tag is gemaakt door Linda van mamaliefde.nl 🙂
  Ps2. Misschien vind je de “gekke zoekwoorden” tag ook leuk? Check mijn blog.

  Liefs!
  Lori (Mama’s Jungle) onlangs geplaatst…Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder TAGMy Profile

  1. De bron is aangepast, dankjewel.
   En tja, iedereen vult zijn tijd denk ik gewoon helemaal op. Met of zonder baan. Met 2 of 4 kinderen. Of geen. Denk dat er weinig mensen tijd ‘over’ hebben!

Comments are closed.