Babyvoorbereidingen

Opzich heeft een pasgeboren baby niet meer nodig dan de mama met twee borsten, een draagdoek, wat kleertjes en een plekje om te slapen. Mama: check. Draagdoek(-en): uitgeleend, maar die zou ik zo terug kunnen krijgen. Kleertjes: check, al zou ik eens in de dozen moeten kijken wat ik precies allemaal heb. Plekje om te slapen: wordt aan gewerkt. De basis is er dus wel zo ongeveer, maar nu ik bijna 30 weken zwanger ben is het hoog tijd om ook eens na te denken over een naam, kaartje, bevalplan, kraamcadeaus, schooltraktaties, doopsuikers, weggeven spullen etc. Want hoewel er kinderen in alle omstandigheden worden geboren, wil ik dit kindje toch wel méér bieden dan “omstandigheden”. Waarom ben ik niet beter voorbereid? Ik heb toch al drie keer ervaring kunnen opdoen?

IMG_3511

Terwijl de zwangeren in mijn omgeving vooral heerlijk mutsen over kleertjes, kamertjes, spulletjes en babydingetjes – allemaal verkleinwoorden verkleinwoordjes!- heb ik nog geen idee hoe en wat ik het ga doen en hoe het zal gaan. Niet omdat ik niet weet wat me te wachten staat, maar juist omdat ik al drie pagadders heb rondrennen…

EEN

Tijdens de zwangerschap van de oudste waren we als gekken aan het verbouwen. In 9 maanden hebben we een volledig casco appartement (in een oud herenhuis) volledig getransformeerd tot een super woning. Wel met veel hulp, maar het gros van het werk hebben we toch allemaal zelf gedaan. Zonder ervaring, zonder auto en met een beperkt budget. Een week voor de bevalling heb ik nog 8 uur lang op mijn knieën een houten vloer gelegd – zo’n soort zwangerschap was het. In plaats van uitgebreid shoppen of sokjes breien bezocht ik de bouwmarkt en tegelde de badkamer. Toch had ik het idee dat ik was voorbereid.

We hadden al heel snel een naam, lieten een kaartje ontwerpen, we volgenden samen een zwangerschapscursus (waarbij de mannen in de pauze vooral over ieders verbouwingen praatten), ik las me helemaal in over natuurlijk ouderschap en verzamelde wasbare luiers, draagdoeken en wollen kleertjes. Drie weken te vroeg werd ons ventje geboren, twee weken nadat we waren verhuisd.

TWEE

Het appartement was te klein voor een tweede kindje, dus tijdens de zwangerschap van nummer twee kochten we een nieuw huis en weer pakte ik dozen in en regelde een verhuis in plaats van te babymutsen. Met 39 weken zwangerschap verhuisden we, maar gelukkig was nummer twee 1,5 week “te laat” dus hadden we nog wat tijd om ons te installeren. Maar wederom was alles tot in de puntjes voorbereid – voor zover dat gaat natuurlijk – dus ik was er redelijk gerust in.

DRIE

Nummer drie was een makkie: we hoefden niet eens te verhuizen! Wat doe je dan als zwangere? Verbouwen natuurlijk, maar niet zo heel drastisch en ook niet tegen een strakke deadline. Verder ging alles vrij zorgeloos, behalve rond de opvang van de bevalling, maar dat is een ander verhaal.

VIER

En nu nummer vier… Je zou verwachten dat ik ondertussen alles in huis heb en alles al weet, maar ik heb me nog nooit zo slecht voorbereid gevoeld als nu. En daar lig ik ’s nachts uren wakker van… Een eerste belangrijke oorzaak hiervan is, is dat deze zwangerschap niet echt op een handig tijdstip kwam. Nu hoort het ook wel bij deze leeftijdsfase om ook nog 101 andere dingen te doen te hebben, maar op een zwangerschap hadden we nu toch niet echt gerekend, om het zo maar te zeggen. Daar komt bij dat ik, in tegenstelling tot de andere drie, nu van het ene ongemak in het andere kwakkel.

En ja, natuurlijk, “alles komt goed”. Maar niet vanzelf. Ik heb nog nooit een baby zijn eigen naam horen zeggen, die kamers verbouwen zichzelf niet, en de commode richt zichzelf niet in met frisgewassen wolletjes. Natuurlijk komt het goed, maar ik zal er zelf ook wel wat voor moeten doen. Vandaag ben ik er dan maar meteen ingevlogen en ik heb de hoognodige bestellingen gedaan bij verschillende webshops. Kwestie van aanvullen van wat inmiddels is ingepikt door de andere kinderen of wat ik heb weggegeven omdat er toch geen baby meer zou komen… Check check, ik kan alweer gaan afstrepen op de to-do-list!

PLANNING

De komende weken zal er hier ook af en toe een post over babyvoorbereidingen verschijnen, over de keuzes die wij hierin maken. Want die keuzes zijn allang genomen, ervaring genoeg inmiddels. Om het overzicht te bewaren en het gemaal in mijn hoofd stop te zetten heb ik alles opgeschreven. Schrijven geeft rust. En vannacht, zo ergens tussen 3 en 4, heb ik een lijst opgesteld van alles wat er nog gedaan MOET worden en alles wat ik nog gedaan WIL hebben voor juni. Slapen staat met stip op nummer 1. Ik ga er direct aan beginnen!

 

Hoe goed was jij voorbereid op de komst van de baby? Of liet je alles zijn beloop en kon je vertrouwen hebben dat het wel goed zou komen? En als je nog een Gouden Tip voor een naam weet mag je die altijd doorgeven!

 

 

11 comments on “Babyvoorbereidingen

 1. Tristan? Jakob? Pepijn?
  Dat zijn de eerste die zo’n beetje in mij opkomen. Ik ben precies beter in namen voor iemand anders (in een andere ‘stijl’) verzinnen dan voor onze eigen baby, haha!
  fieke onlangs geplaatst…5 april 2015My Profile

  1. Als de baby er is wil het ik onze lijstjes wel naar je doorsturen hoor 🙂

 2. Ik kijk uit naar de luierpost, hoewel ik vrees dat het niet veel meer zal veranderen…
  Wat de naam betreft: als het weer een jongen zou worden vind ik ‘Korneel’ er wel bij passen. Voor meisjesnamen heb ik even geen inspiratie…
  fieke onlangs geplaatst…5 april 2015My Profile

  1. Dat is inderdaad precies de stijl die we zoeken, maar ik zou het liefst een andere beginletter hebben aangezien er al een “K” is.

 3. Wat jammer van de luiers, ik zal proberen een positieve post te schrijven, speciaal voor je man 🙂

  Qua verbouwen zijn we al goed bezig, en voor de baby moeten we vooral “in ons hoofd” voorbereiden. Een naam kiezen maakt het wellicht wat concreter. En er is inmiddels een serieuze kanshebber!

  We hebben al een Si mon, Kas per en Ma rijn, dus de beste namen zijn al vergeven. De stijl die we willen zal ook in die lijn liggen, maar een definitieve keuze maken is zoooo moeilijk. Ik vind het mooi als een naam binnen het rijtje past, ook al gaan ze het grootste deel van hun leven ieder hun eigen pad. Zo’n naam moet ook groeien in je hoofd, dus ik hoop dat we er snel uitkomen. Input is altijd welkom!

 4. Ik hoop voor je dat de kwaaltjes meevallen…
  Hier ondertussen 25 weken en er moet ook nog véél gebeuren: zowel werken in huis (vloer leggen, verven, …) als vanalles voor de baby. Ik heb heel wat lijstjes, maar kom er door de vermoeidheid niet echt aan toe… Qua namen hebben we lijstjes, maar dé naam is nog niet gekozen. Mij lijkt het makkelijker om een naam te kiezen die past bij namen van broertjes/zusjes?
  Ik kijk uit naar je komende blogposts, bij mij komen er ook nog berichten met een babytintje aan… We willen graag alles zo ‘groen’ mogelijk aanpakken, maar helaas heeft mijn man zijn veto al gesteld tegen herbruikbare luiers…
  fieke onlangs geplaatst…5 april 2015My Profile

 5. Wat zijn de namen van je eerste drie kindjes en van jou en je partner? Dan krijg je wellicht wat leukere suggesties ;)?

 6. Haha, ik zou nogal stressen als ik nog geen naam had. Dan is het maar goed dat ik nu al een idee heb van welke namen ik wil. Nu alleen maar hopen dat hun toekomstige vader er ook mee akkoord gaat, haha.
  En misschien moet je gewoon opnieuw gaan verbouwen? Dat leek de vorige keren goed te werken 😉

Comments are closed.