5x Verpakkingsvrij boodschappen doen in Antwerpen + 1 bonustip

Zero Waste is een doelstelling waar ik steeds meer belang aan hecht. Zorgen dat er zo min mogelijk wegwerpproducten in huis komen is daar de eerste en belangrijkste stap in. Verpakkingen van voedsel horen daar ook bij, dus tip ik hieronder 5 categorieën winkels waar je de mogelijkheid hebt om je eigen herbruikbare zakjes en/of bakjes te (laten) vullen. Zo simpel kan het zijn, als je weet waar je moet zijn.

Dit zijn allemaal tips om in Antwerpen inkopen te doen. Internet heb ik even buiten beschouwing gelaten, en verpakkingsvrij heb ik biologisch laten domineren. Groentepakketten en consorten, waar ik overigens groot voorstander van ben, heb ik hierdoor ook buiten beschouwing gelaten. Het is soms kiezen of delen!

1. ROBUUST

Verpakkingsvrij boodschappen doen in Antwerpen kan tot 100% in dé verpakkingsvrije winkel van ’t Stad – wat zeg ik, de eerste van heel België! Robuust is meer dan een winkel, Robuust verkoopt een levensvisie. Het is een lokale, biologische speciaalzaak voor hervulbare, natuurlijke, seizoensgebonden, verpakkingsvrije voedingswaren. Beter dan dit wordt het niet.

Hoe werkt het: je neemt je eigen lege zakjes/ potjes/ bokalen/ blikken/ flessen/ whatever mee naar de winkel, je laat ze daar wegen en stickeren, je vult je meegebrachte verpakking met inhoud naar keuze, laat het opnieuw wegen en rekent af. Klinkt makkelijk – is makkelijk. Het kost alleen wel iets meer tijd, maar die winkeltijd kan je compenseren door ’s nachts niet wakker te hoeven liggen van je eigen plasticberg (ik spreek voor mezelf he;-)).

2. BIOLOGISCHE WINKELS

Biologische winkels hebben vaak ook behoorlijk wat in bulk te koop. Met name groenten, fruit, noten, pitten en granen zijn producten die steeds vaker ‘op de tap’ worden gezet. Niet alleen de grote namen, zoals bijvoorbeeld Het Natuurhuis of Terrasana, maar ook kleine(-re) buurtwinkeltjes zoals Kaap de Goede Hoop en Maaike’s Ecologische Buurtwinkel hebben een steeds groter aanbod in verpakkingsvrije producten. Een eervolle vermelding gaat naar de nieuwe winkel van  Lara kookt voor u, voorheen een vegetarisch dagrestaurant. Zij verkopen zo veel mogelijk ingrediënten in bulk, al kan je er ook nog altijd terecht voor een lunch met brood en soep.

3. DE MARKT

De markt is ook een uitgelezen plek om onverpakt groenten en fruit te kopen. Ook noten, olijven, brood enzo kan je er gemakkelijk in je eigen verpakking laten doen. Het is dat ik niet dol ben op de markt, anders is het een goedkope en makkelijke manier om op afval te besparen. Ik ben echter geen fan van assertief zijn aan de kramen, meteen weten wat ik wil en me met baby en bakfiets op de voorgrond te manoeuvreren. Er zijn mensen zat die voor hun plezier naar de markt gaan, maar ik blijf er liever weg. Behalve dan de bio- en boerenmarkt, maar dan is het al niet meer per se goedkoop en makkelijk.

4. MAROKKAANSE GROENTEWINKELS

Niet alleen de Marokkaanse groentewinkels natuurlijk, maar ook alle andere groenteboeren. Hier in de wijk zijn het echter voornamelijk Marokkanen die winkels hebben vol losse groenten, olijven, tapenade, noten, broden en kazen. Net als op de reguliere markt zijn de producten niet biologisch en is de herkomst meestal onbekend, maar als het gaat om afvalvermindering kan je hier je hart ophalen en naar hartelust shoppen in je eigen zakken. Voor mij is een groot voordeel dat ze hier letterlijk op iedere hoek van de straat zitten, dus dat maakt het winkelen wel heel gemakkelijk voor mensen die niet zo goed zijn in maaltijdplanning. Ahum.

5. ZELFSTANDIGE DELICATESSENWINKELS

De betere bakker, de ouderwetse snoepwinkel, de notenboer, de koffiebranderij – hoe kleiner en zelfstandiger de winkel is, hoe groter de kans dat ze geen probleem maken van je eigen zak of bokaal. Dit zijn vaak winkels waar ze hun waren los of in eigen verpakking verkopen. Bovendien heb je vaak met de eigenaar zelf te maken, die begaan is met zijn/ haar product en wie je vast wel kunt overtuigen van de besparing die hij/zij daardoor kan maken. Gevoelig punt. De liefhebbers van vlees, vis of kaas kunnen met hun eigen potje of pakje terecht bij een slager, vishandel of kaaswinkel – maar dat heb je niet van mij.

BONUSTIP: JE EIGEN SUPERMARKT

Zelfs wie alle boodschappen bij één mega supermarkt doet kan nog besparen op afval. Ook in de supermarkt kan je je groenten of koffiekoeken in een herbruikbaar zakje doen. Het is niet omdat je geen tijd of energie hebt om speciaal naar een verpakkingsvrije winkel te gaan dat je geen zakjes kan meenemen naar de supermarkt. Alle beetjes helpen.

Niet alleen bij de dagelijkse boodschappen kan je besparen op weggooi-verpakkingsmateriaal, ook bij een heleboel andere aankopen is vermijden helemaal niet zo moeilijk en tijdrovend als vaak wordt gedacht. Lef kost het soms wel, maar zelfs ik durf te vragen of ze geen extra plastic zakje om mijn bokaal olijven willen doen.

Welke adressen weet jij om verpakkingsarm boodschappen te doen? En als je moet kiezen tussen biologische tomaten in plastic of niet biologische tomaten onverpakt – wat kies je dan?

Comments

comments

9 comments on “5x Verpakkingsvrij boodschappen doen in Antwerpen + 1 bonustip

 1. Herbruikbare winkelzakjes en groentezakjes gebruik ik al lang, ook gewoon in de supermarkt. Eerst keken ze wat raar op aan de kassa, maar intussen is dat al beter. Intussen ga ik ook niet veel meer naar de supermarkt, natuurlijk. In de natuurwinkel kijken ze veel minder raar op van zo’n zakjes en ook in Leuven is er een verpakkingsvrije winkel Content, echt super. Dan ga ik daar met mijn doos bokalen en zakjes naartoe. Voor de rest zijn we bij het voedselteam, dus dat is ook ok qua verpakking.
  En toch, en toch, zitten we nog lang niet aan zero-waste. Ben ik verbaasd aan hoeveel plastiek er nog ons huis binnen geraakt. Sinds kort is er in Leuven de “roze” zak, waarin alle zachte en harde plastiek mag, wat niet in de pmd mag. Fijn dat het gerecycleerd wordt, maar toch echt erg om te zien hoe snel die soms vol geraakt… Eigenlijk moet ik dat eens beginnen monitoren, waardoor het juist komt.

  1. Dat monitoren ben ik nu ook aan het doen. Dan check ik de vuilnisbak en vraag ik me af of er al een plasticloos alternatief bestaat dat voor ons geschikt is. Soms is dat, en kan ik overschakelen, maar voor sommige producten verkiezen we (of de kinderen!) toch echt de verpakte versie. Belangrijker dan afvalarm leven vind ik dat we er goed over nadenken en bewust keuzes maken wat voor ons belangrijk is. We zijn daarin zeker niet perfect, maar het bewustzijn is er 🙂

 2. Toffe tips! Ik probeer nu ook al een paar maand zo weinig mogelijk verpakkingen te kopen en dan vooral door in de Colruyt mijn eigen linnen zakjes mee te nemen. Helaas zijn er dan nog vaak groenten die je gewoon niet onverpakt kunt krijgen. Als ik dan voor de keuze sta tussen verpakt en bio of gewoon onverpakt, ga ik voor onverpakt omdat de impact van een plasticje in mijn normen iets meer impact zou hebben dan iets wat niet-bio is. Enfin, dat is mijn persoonlijke mening.
  Anne-Sophie onlangs geplaatst…Ik zit met een eiMy Profile

 3. Veel is een gewoonte, denk ik. Toen ik in een huis woonde, lette ik er fel op. Nu ik op een bouwwerf woon, is dit een beetje naar de achtergrond geschoven. Als ons huis af is, wil ik er weer beter op letten. Handig lijstje!
  gerhilde maakt onlangs geplaatst…Hoera!My Profile

  1. Het moet inderdaad ‘in je systeem komen’ ja, weten waar je wat wanneer gaat kopen helpt al heel veel.
   Succes daar op die werf, word je er soms niet knettergek van?

Comments are closed.